Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Tikroji tiesa apie interlytės alžyrietės ir italės bokso kovą: „Suklaidino mus visus“

Ketvirtadienį Paryžiaus olimpinėse žaidynėse naidėjo drama iš bokso ringo – interlytė Imane Khelif iš Alžyro įveikė Italijos atstovę Angela Carini, kuri po dvikovos neslėpė pasipiktinimo. Po šios kovos, tiek pasaulio, tiek Lietuvos žiniasklaidoje pradėjo plisti neteisinga informacija apie alžyrietės lytį, sujudo ir prieš LGBT bendruomenę pasisakantys asmenys.
Dainoras Lukas, Imane Khelif ir Angela Carini
Imane Khelif ir Angela Carini / Scanpix ir Gretos Skaraitienės nuotr.

Pentadienį komunikacijos specialistas Dainoras Lukas feisbuke pasidalijo įrašu, kuriame prabilo apie klaidingai paskelbtą informaciją ir tikrą tiesą dėl aržyrietės ir italės kovos.

„Daug žmonių buvo suklaidinti kaip ir aš“, – portalui Žmonės.lt sakė Lukas Dainoras.

Įrašu sutiko pasidalinti su portalu Žmonės.lt.

„Kodėl paslėpiau įrašą apie olimpinio turnyro bokso kovą tarp italės Angela Carini ir jos varžovės iš Alžyro Imane Khelif? Nes nebuvau įsigilinęs į Alžyro atstovės situaciją. Ji tikrai neįprasta. Nėra čia viskas tik juoda, ar balta. Spręskite patys.

Iš karto pažymiu, kad ir toliau manau, kad vyrams, kurie pakeičia lytį, ir tampa moterimis, neturėtų būti leisti kovoti su moterimis, juolab jėgos sporto rungtyse. Tai man atrodo nesąžininga.

Taigi, kaip jau skelbta, italė pati nutraukė kovą, sulaukusi varžovės smūgių, kurių ji neatlaikė. Ji teigė po smūgių į nosį nebegalėjusi kvėpuoti. Italės treneris teigė, kad sportininkė vartojo antibiotikus, nes turėjo problemų su dantimis. Po kovos ji apsiverkė. Šis vaizdas sukrėtė daugelį. Mane taip pat.

Aš klaidingai, remdamasis daugybe taip pat neteisingą informaciją pateikusių šaltinių, minėjau, kad tai translytė moteris, tai yra – gimusi vyru, paskui tapusi moterimi. Tai kartojo daugybė žiniasklaidos priemonių.

Tačiau ir TOK, ir Alžyro olimpinis komitetas pažymi, kad ji gimė moterimi. TOK patvirtino, kad jos pase įrašyta lytis yra moteris.

Alžyro olimpinė rinktinė paaiškino, kad I.Khelif yra interlytis asmuo, pasižymintis tiek vyrui, tiek moteriai būdingais lytiniais požymiais.

Tai yra, kalbant Jungtinių Tautų vyriausiojo žmogaus teisių komisaro biuro žodžiais, „neatitinka tipinės binarinės vyro ir moters kūno sampratos“. Teigiama, kad interlyčių yra apie 0,018 proc. žmonių.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Imane Khelif
AFP/„Scanpix“ nuotr./Imane Khelif

Nebuvau pasigilinęs, kokiomis aplinkybėmis kilo abejonių dėl jos lyties ir kas tas abejones paskleidė. Khelif yra žinoma boksininkė. Ji jau kovojo Tokijo olimpiadoje. Ten pralaimėjo ketvirtfinalyje, tad neprilygo kitoms varžovėms. Ji pelnė sidabro medalį 2022 m. IBA pasaulio čempionate.

Ta pati IBA organizacija jai ir uždraudė varžytis praėjusių metų pasaulio moterų bokso čempionate Naujajame Delyje (Indija) dėl tariamai per didelio testosterono kiekio.

Jai buvo uždrausta boksuotis likus kelioms valandoms iki numatytos kovos dėl aukso medalio su kine Yang Liu.

Per čempionatą IBA prezidentas, rusas Umaras Kremlevas savo „Telegram“ kanale paskelbė, kad neva DNR tyrimai „įrodė“, kad Imane Khelif ir taivanietė Lin Yu-Ting „turėjo XY chromosomas ir todėl buvo pašalintos iš sporto renginių“. Būtent šį pranešimą išplatino Rusijos naujienų agentūra TASS. Juo rėmėsi vėlesni šaltiniai, kalbėdami apie įtarimus dėl sportininkės lyties.

Tačiau tariamo DNR testo rezultatai niekada nebuvo paskelbti, nes toks testas nebuvo atliktas. Tuomet buvo teigiama, kad buvo atliktas tik testosterono testas, o jo lygis buvo padidėjęs.

Vakar IBA dar kartą paskelbė pranešimą, kuriame sakoma: „2023 m. kovo 24 d. IBA diskvalifikavo sportininkes Lin Yu-ting ir Imane Khelif iš IBA moterų pasaulio bokso čempionato 2023 m. Naujajame Delyje. <...> Pažymėtina, kad sportininkams nebuvo atliktas testosterono tyrimas, bet buvo atliktas atskiras ir pripažintas testas, kurio specifika išlieka konfidenciali. Šis testas neabejotinai parodė, kad abi sportininkės neatitiko būtinų tinkamumo kriterijų ir turėjo konkurencinį pranašumą prieš kitas konkurentes“.

Neaiškus testas, kurio specifika neatskleista. Apie DNR tyrimus jau nekalbama.

IBA yra Kremliaus ir Putino palaikoma organizacija, kurios veikla nuolat kelia abejonių dėl skaidrumo. Jei neleista organizuoti olimpiados bokso varžybų.

Taip pat žinome – ar bent jau galime numanyti – kad Khelif atveju Alžyras nebūtų tinkama vieta moterų boksininkei, kuri iš tikrųjų buvo vyras arba pradėjo gyvenimą kaip vyras. Tai musulmoniška šalis, kurioje tos pačios lyties asmenų lytiniai santykiai yra neteisėti, o LGBT bendruomenė patiria didelę diskriminaciją.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Angela Carini
AFP/„Scanpix“ nuotr./Angela Carini

Ši sportininkė yra tapusi pavyzdžiu daugeliui Alžyro merginų. Tėvas jai neleido boksuotis, nes manė, kad merginoms netinka boksuotis. O UNICEFF paskelbė ją savo ambasadore toje šalyje.

Nesu tikras, ar pavyko išsiaiškinti viską apie šią sportininkę, tačiau ši informacija keičia pirminę nuomonę apie šią kovą bokso ringe.

Toliau lieku prie nuomonės, kad sporte turi vykti garbinga kova. Moteris prieš moteris, vyrai prieš vyrus. Ir turi būti užkirstas kelias abejonėms, kad lyties klausimu manipuliuojama ar pasinaudojama siekiant tikslų sporte.

Ir toliau manau, kad vyrams, kurie pakeičia lytį, ir tampa moterimis, neturėtų būti leisti kovoti su moterimis, juolab jėgos sporto rungtyse. Tai man atrodo nesąžininga“, – rašė Dainoras Lukas.

Primename, kad ststovė iš Alžyro ketvirtadienį nugalėjo italę. Kova truko vos 46 sekundes. Po stiprių smūgių italė pasidavė, numetė šalmą ant grindų ir sušuko: „Tai – neteisinga.“ Netrukus ji apsipylė ašaromis.

Kodėl Italijos boksininkė taip sureagavo atsisakė paspausti ranką I.Khelif? Priežastis – pernai I.Khelif buvo diskvalifikuota iš pasaulio moterų bokso čempionato dėl savo vyriškumo. Ji yra interlytė – moteris, turinti lytinio vystymosi sutrikimą.

Tarptautinei bokso asociacijai (IBA) vadovaujantis rusas Umaras Kremliovas tuomet aiškino, kad po DNR tyrimų alžyrietės organizme nustatytos „vyriškos lytinės chromosomos XY“ (moterų chromosomos – XX).

„Mes atskleidėme atletus, kurie bandė apkvailinti savo konkurentus ir apsimesti moterimis“, – tuomet teigė IBA galva.

„Stojau į ringą kovoti, – po dvikovos sakė A.Carini. – Bet po pirmos minutės to nebenorėjau. Pradėjau jausti stiprų skausmą nosyje. Aš nepasidaviau, bet smūgis buvo per stiprus. Pasakiau pakankamai. Išeinu pakelta galva.“

Bokso varžybas Paryžiaus olimpiadoje organizuoja ne IBA, o pats Tarptautinis olimpinis komitetas. Taip yra todėl, kad IBA – suspenduota dėl nesibaigiančių skandalų, kaltinimų korupcija ir pan.

IOC taisyklės interlytėms sportininkėms yra gerokai švelnesnės, todėl I.Khelif ir interlytei iš Taivano Lin Yu-Ting buvo leista varžytis olimpinėse žaidynėse.

„Scanpix“ nuotr./Imane Khelif
„Scanpix“ nuotr./Imane Khelif

„Visi bokso varžybų dalyviai Paryžiaus olimpinėse žaidynėse atitinka dalyvių reglamentą. Įskaitant ir medicininį“, – komentavo IOC.

„Tai pražudys moteris“, – kai interlytėms buvo leista varžytis Paryžiuje, aštriai reagavo triskart olimpinė čempionė, karjerą baigusi JAV plaukikė Nancy Hogshead.

„Imane Khelif ir Lin Yu-Ting turi XY chromosomas. Jie yra vyrai, – tęsė minėta triskart olimpinė čempionė N.Hogshead. – Leiskite priminti, kad vyrai – nesvarbu, kaip jie save identifikuoja – gali smūgiuoti 162 proc. didesne jėga nei moterys. Tai didžiausias skirtumas vyrų ir moterų varžybose. Tokia lyčių ideologija pražudys moteris.“

„Scanpix“/AP nuotr./Imane Khelif
„Scanpix“/AP nuotr./Imane Khelif

Anksčiau karjeroje su I.Khelif susitikusi meksikietė Brianda Tamara, Amerikos žaidynių prizininkė, teigė, kad jėgų skirtumas – didžiulis.

„Jos smūgiai mane itin žeidė. Nemanau, kad buvau pajutusi kažką panašaus per savo 13 metų karjerą. Net ir boksuodamasi su vyrais treniruotėse to nejaučiau. Ačiū Dievui, kad galiausiai man pavyko palikti ringą saugiai“, – pažymėjo B.Tamara.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi