Su 15 diena! Metinė prenumerata vos 7,99 Eur+DOVANA
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Viena karalienės Elizabeth II gyvenimo diena: įpročiai, aistros, pomėgiai

Ką karalienė Elizabeth II valgo per pusryčius? Kaip ji atsipalaiduoja po dienos darbų? Ar dažnai vyksta šilti šeimyniniai pietūs, kai susitinka visi karališkosios šeimos nariai? Šiame tekste pabandyta apžvelgti, kaip praeina Jos Didenybės eilinė diena. Ta diena, kai nėra suplanuota jokių oficialių renginių.
Karalienė Elizabeth II
Karalienė Elizabeth II / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Rytas

Karalienė dirba kiekvieną dieną, išskyrus Kalėdas. Devintą valandą ryto jos asmeninis sekretorius parengia garsųjį raudonąjį portfelį dokumentų, su kuriais reikia susipažinti ir kuriuos reikia pasirašyti. Tai vyriausybės posėdžių protokolai, specialiųjų tarnybų ir žvalgybos pažymos, parlamento ir kiti dokumentai.

Tuo metu karalienės vyras princas Filipas baigia pusryčiauti. Jos Didenybė pusryčiauti mėgsta viena lygiai devintą valandą.

Sužinoti, ką valgo karalienė, ne taip jau paprasta: dvaro virėjai ir tarnai niekada neduoda viešų interviu, ir Vindzoro dinastija labai vertina lojalumą ir tylėjimą. Bet buvęs personalas kartais bendrauja su spauda. Pavyzdžiui, buvęs karalienės virėjas Darenas Mcgredi papasakojo žurnalistams, kad Elizabeth II pusryčiai mažai kuo skiriasi nuo jos pavaldinių pusryčių: kukurūzų dribsniai su džiovintais vaisiais, virtas kiaušinis, pyragaitis su uogiene ir arbata su pienu.

„Scanpix“ nuotr./Karalienė Elizabeth II
„Scanpix“ nuotr./Karalienė Elizabeth II

Per pusryčius ji peržiūri naujus laikraščius, kuriuose sekretorius būna specialiai pabraukęs svarbesnius straipsnius.

Yra žinoma, kad visi karališkosios šeimos nariai itin jautriai vertina tai, ką apie juos rašo spauda, ir ypač domisi, kokias spausdina fotografijas. Kaip aiškino buvę sekretoriai, svarbu ne tai, kad Elizabeth II ir jos artimieji labai išgyvena dėl išvaizdos. Karalienės nuomone, monarchas prieš savo piliečius turi atrodyti nepriekaištingai, būtent dėl to jai svarbu, kad fotografijos būtų vykusios. Jei taip nėra, tinkamu momentu, paprastai praėjus kuriam laikui po publikacijos, Bakingamo rūmų spaudos tarnyba neoficialia forma vienam ar kitam leidiniui praneša apie karalienės nepasitenkinimą.

Beje, Elizabeth II labai mėgsta skečus bei savo karikatūras ir nuoširdžiai juokiasi, jei jos atrodo pavykusios. Ji pati gana ironiškas ir nevengiantis saviironijos žmogus, vertina aštrų protą ir gerus pokštus. Apie save ji ne kartą sakė: „Kad manimi tikėtų, reikia, kad mane matytų.“

Lygiai devintą ryto po rezidencijos langais karališkasis dūdmaišininkas 15 minučių groja monarchės mėgstamas melodijas. Ta pareigybė atsirado dar valdant karalienei Viktorijai, kuri labai mylėjo Škotiją, ir nuo to laiko dūdmaišininkai, o tai – profesionalūs kariniai muzikantai, kas rytą groja valstybės valdovei.

Peržiūrėjusi raudonojo portfelio dokumentus, Jos Didenybė rašo laiškus, neretai pareikšdama dėkingumą adresatui. Parašyti parkeriu specialiame popieriuje laiškai su dėkingumo žodžiais už dovanas, vakarienę ar priėmimą – gerų angliškų manierų kvintesencija. Elizabeth II labai vertina svetingumą ir rūpestį, suprasdama, kad jos dalyvavimas gali tapti nelengvu išbandymu. Būtent dėl to ji mėgsta asmeniškai padėkoti tiems, kurie ją priėmė, ypač jei kalbama apie užsienio keliones, kai keletą dienų vyksta oficialūs vizitai.

Žinoma, parašyti visiems ir kiekvienai iš priimančių šalių neįmanoma, karalienei padeda viena iš dvaro damų, kurios keliavo kartu su ja. Lygiai taip pat Elizabeth II skaito visus jai asmeniškai adresuotus padėkos laiškus, tarp kurių kartais pasitaiko ne tiktai pagyrimų dėl puikiai praleisto vakaro, bet ir prašymų pasidalinti vieno ar kito patiekalo receptu.

Ramiomis dienomis karalienė mėgsta pasirūpinti savo šunimis, mylimais korgiais, ir pati gamina jiems ėdalą, sumaišydama vištos ar triušio mėsą su specialiais priedais. Kartais ji išveda šunis pasivaikščioti, bet dažniausiai korgius vedžioja dvariškiai.

„Scanpix“ nuotr./Britų karališkoji šeima
„Scanpix“ nuotr./Britų karališkoji šeima

Diena

Vienas mėgstamiausių Jos Didenybės užsiėmimų – jodinėjimas. Karalienė – puiki jojikė. Ji aistringai myli arklius ir iki šiol dievina tokias išvykas, kategoriškai atsisako užsidėti jojiko šalmą, jodinėja apsigaubusi galvą šilkine skara.

Lygiai taip pat Elžbieta II, kuri labai mėgsta vairuoti automobilį, niekada neprisisega diržo. Tiesa, dabar karalienės išvykos apribotos, ir ji savo tamsiai žaliu „Jaguaru“ važinėjasi tik po savo valdų teritorijas.

Jų trys – mylima Vindzoro pilis netoli Londono, kur karalienė ir jos vyras mėgsta nuvažiuoti savaitgaliais, Sandringemo dvaras Norfolko grafystėje ir Balmoralo pilis bei dvaras Škotijoje.

Praėjusiais metais, kai sutuoktiniai Obamos atvyko į Vindzorą pasveikinti Jos Didenybės 90-čio proga, svetingumą demonstravo Edinburgo hercogas. Jis pats vežiojo savo „Reindžroveriu“ amerikiečių prezidentą ir jo žmoną.

Vindzoro žirgyno žirgai jau daugelį metų dalyvauja lenktynėse ir laimėjo ne vieną prizą. Žokėjai visada apsirengę tam tikrą uniformą: violetinę liemenę su tamsiai raudonomis rankovėmis ir aukso siūlais išsiuvinėtu priekiu. Didelis žirgynas, kur išaugo ne viena karta ristūnų, yra Sandringemo dvare, ir kai gimsta kumeliukas, Jos Didenybė asmeniškai patikrina gyvulį.

Princas Charlesas skeptiškai vertina žirgų sportą ir nesupranta motinos aistros, o jo sesuo Ana ir karalienės anūkė Zara Tindal, priešingai, yra profesionalios jojikės ir Olimpinių žaidynių dalyvės.

Vida Press nuotr./Karalienė Elizabeth II
Vida Press nuotr./Karalienė Elizabeth II

Karalienė ne prieš pažvejoti, ir anksčiau mėgo ilsėtis gamtoje su spiningu rankose. Vaikystėje ji daug laiko praleisdavo Škotijoje, savo motinos šeimos dvare, Balmorale, kur teka upė Di, viena iš populiariausių tarp lašišų žvejų.

Vėliau, ištekėjusi už princo Filipo, didelio šito sporto entuziasto, Elizabeth atrado tikrą talentą ir visada bandė skirti laiko žvejybai, net oficialaus vizito užsienyje metu.

Medžioklė taip pat mėgstama karališkosios šeimos sporto rūšis. Čia kalbama apie paukščių medžioklę, pirmiausia – fazanų. Kasmet paukščiukai perinami ir auginami dvaruose. Sezonas prasideda spalio pradžioje ir tęsiasi iki sausio pabaigos. Visi karališkosios šeimos vyrai, įskaitant princus Williamą ir Harry – aistringi medžiotojai ir puikūs šauliai. Karališkosios šeimos moterys nemedžioja, bet būtinai praleidžia laiką kartu su medžiotojais gamtoje.

Arbata

Šešioliktą valandą karališkajai porai patiekiama arbata su pyragaičiais, sausainiais ir sumuštiniais.

Pasak virėjo Dareno Mcgredi, Elizabeth labiausiai mėgsta medaus biskvitą ir imbiero, vaisių ar šokoladinius biskvitinius tortus. Sumuštiniai būna mažiausiai dviejų rūšių – su agurkais, rūkyta lašiša, kiaušiniais ir majonezu, su kumpiu ir garstyčiomis. Prie arbatos būtinai patiekiami karalienės mėgstami maži monetos dydžio apskriti sumuštinukai iš duonos minkštimo su aviečių uogiene. Šis senas angliškas gardėsis buvo itin populiarus rūsčiais Antrojo pasaulinio karo metais, Elizabeth jaunystės metais. Jos Didenybė labai praktiška ir nemėgsta keisti savo įpročių.

Dar vienas angliškas įprotis, kuris būdingas anglų aristokratijos atstovams – vakarinė vonia prieš vakarienę. Jei įsivaizduosime, kad visa diena buvo praleista medžiojant, o vakare laukia kviestinė vakarienė prie žvakių, tai darosi suprantama, kodėl išsimaudyti vonioje patogu 18 valandą vakaro.

Pasak buvusių tarnų, karalienė – ne išimtis ir vakare mėgsta šiltą vonią. Rytais ji taip pat maudosi vonioje, tik tam skiria daug mažiau laiko, o ir vanduo šaltesnis, kad pažvalėtų.

Vakaras

Vakarą karališkoji šeima mėgsta pradėti nuo gėrimų. Jos Didenybė pirmenybę teikia kokteiliui su džinu ir vermutu, princas Philipas, kaip ir jo anūkas princas Williamas – alui. Princas Charlesas mėgsta martinį, jo žmona Camilla – džiną su toniku, Kembridžo hercogienė – kokteilius, princas Harry– taip pat kokteilius, o kartais nevengia išgerti ir degtinės.

Vakarienei karalienė mėgsta patiekalus iš žvėrienos arba žuvies. Egzotiško maisto ji vengia: turint omenyje, kiek ji keliauja, tai visai suprantama. Priimančioji pusė visada stengiasi svečius nustebinti viskuo, kas vietos virtuvėje geriausia, ir, pasak vienos dvaro damos, kartą, vienos kelionės į Belizą metu, Elizabeth teko paragauti vietos delikatesą, labai primenantį keptą žiurkę…

„Scanpix“ nuotr./Karalienė Elizabeth II
„Scanpix“ nuotr./Karalienė Elizabeth II

Sеzoniškumas – viena iš svarbių taisyklių pasirenkant meniu. Gegužę tikriausiai nepatieks fazanų, kai jie pusmetį pragulėjo šaldytuve. Užtat įvairios daržovių salotos bus kaip tik.

Karo metu augusi karalienė labai nemėgta, kai produktai išmetami. Taigi tuos fazanus veikiausiai atšildys ir sušers medžiokliniams šunims.

Geru tonu laikoma per Velykas gaminti patiekalus iš ėrienos, per Kalėdas – kalakutą. Kalėdos – tai šventė, kai visa didelė šeima – karalienė, Edinburgo hercogas, ketvertas jų vaikų, aštuoni anūkai ir penki proanūkiai susirenka kartu Sandringemo dvare.

Parengta pagal BBC

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant