Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vyskupas Michaelis Curry per karališkąsias vestuves Elizabeth II akivaizdoje priminė vergystę

Vyskupo Michaelio Curry pamokslas per britų princo Harry ir Meghan Markle vestuves sutrikdė ir svečius, ir žiniasklaidą. Vyskupo ugninga kalba nepaliko abejingų, rašo dailymail.co.uk. Tai buvo įsimintiniausias vestuvių momentas, kurio metu subtiliai pateiktos radikalios teologijos idėjos, vertina slate.com.
Britanijos karališkosios vestuvės – vyskupas Michaelis Curry
Britanijos karališkosios vestuvės – vyskupas Michaelis Curry / „Scanpix“/AP nuotr.

Visas naujienas apie karališkąsias Harry ir Meghan vestuves rasite ČIA

Nuo „Givenchy“ suknelės iki gospelo choro, šeštadienį vykusios karališkos vestuvės turėjo ką pasiūlyti kiekvienam.

Tačiau įsimintiniausią momentą švento Jurgio koplyčioje sukūrė vyskupas Michaelis Curry’s, kuris skaitė pamokslą jauniesiems ir svečiams.

M.Curry vadovauja Amerikos Episkopalinei bažnyčiai, kuri laikoma Anglijos bažnyčios atšaka. Jis yra juodaodis šventikas iš Čikagos, kurio stilius – energingas, atkaklus ir su svarbiausių akcentų pakartojimo potėpiais. Daliai karališkosios šeimos narių tai sukėlė nepatogumų, taip pat šokiravo ir dalį žiūrovų.

Tačiau ne tik pamokslo stilius buvo nuokrypis nuo karališkųjų tradicijų. Tai buvo ir subtiliai radikalios teologinės idėjos, rašo slate.com.

Taip, M.Curry citavo Bibliją ir netgi senų dainų žodžius. Tačiau ne tai atspindi jo kalbos stiprumą. Jis pradėjo cituodamas Martiną Lutherį Kingą jaunesnįjį: „Mes privalome atrasti meilės galią, atperkančią meilės galią (...) O kai ją atrandame, mes galėsime paversti šį seną pasaulį nauju pasauliu. Meilė yra vienintelis būdas.“

Oficialiame pamokslo nuoraše nebuvo įtrauktas paminėjimas apie vergiją, tačiau kalbėdamas jis minėjo, kad Pietų Amerikoje vergai giesmę „Gileade yra balzamo“ giedojo ir būdami nelaisvėje. Pamokslininkui nėra neįprasta nukrypti nuo pamokslo, tačiau M.Curry apie vergiją užsiminė karalienės ir kelių šimtų turtingų britų aristokratų akivaizdoje, kurių šeimų turtas, be abejonės, dar buvo sukrautas vergų prakaitu.

VIDEO: Bishop Michael Curry's captivating sermon - The Royal Wedding - BBC

„Jėzus įkūrė revoliucingiausią judėjimą žmonijos istorijoje. Judėjimą, pastatytą besąlygiška Dievo meile pasauliui, ir galimybe gyventi toje meilėje“, – M.Curry citavo Virdžinijos universiteto religijos studijų profesorių Charlesą Marshą. Profesoriaus knygoje, kurioje paminėta citata, nagrinėjama tikėjimo įtaka judėjime už juodaodžių teises, knygoje argumentuojama, kad dvasiniai pagrindai gali veikti kaip dorovės energijos šaltinis.

C.Marsho knyga įrodinėja tęstinę progresyvios Krikščionybės galią, toks buvo ir M.Curry pamokslas, kurio pagrindinis argumentas – pasaulį transformuojanti meilė.

Iš išorės, tai atrodytų standartinis vestuvių pamokslas. Tačiau M.Curry aiškiai meilę apibūdino kaip kai ką daugiau, nei vien tik romantinį prisirišimą.

„Įsivaizduokite mūsų vyriausybes ir šalis, kai meilė yra kelias. Nė vienas vaikas neitų į lovą alkanas tokiame pasaulyje. Skurdas virstų istorija tokiame pasaulyje. Žemė taptų šventykla tokiame pasaulyje“, – pamokslo kulminacijoje dėstė šventikas.

Tai pagrindiniai Krikščionybės principai, kuriuos daug žmonių šeštadienį išgirdo pirmą kartą: jie pakviesti ir atsiversti į tikėjimą, ir imtis veiksmų, rašo „slate.com“. Tokios minties pateikimas milijonams žmonių, besimėgaujančių karališkų vestuvių kvaila pompastika ir ekstravagancija, buvo stipru, vertina slate.com, ir siūlo „norintiems daugiau eiti į bažnyčią“.

„Scanpix“/AP nuotr./Britanijos karališkosios vestuvės – vyskupas Michaelis Curry
„Scanpix“/AP nuotr./Britanijos karališkosios vestuvės – vyskupas Michaelis Curry

Dailymail.co.uk vertina, kad socialiniai tinklai buvo pamaloninti tradicinių karališkų protokolų sudrebinimo. Netgi princas Harry su jaunąja vienu metu negalėjo suvaldyti juoko.

Princas Williamas desperatiškai bandė nesijuokti, kai M.Curry kalbėjo, kaip „ugnis suteikė galimybę rašyti žinutes ir įrašus socialiniame tinkle“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas