Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Į Tailandą su šeima persikėlusi Renata: „Tai buvo 10 metų planas, o ne vienos dienos svajonės“

Renata Goodley, paragavusi gyvenimo Dubajuje bei Honkonge, galų gale kartu su vyru ir sūnumi persikėlė į Patają. Jau keletą metų Tailandą savo namais laikanti Renata tikina, kad gyvenimas čia turi savų pliusų ir minusų, bet jaučiasi radusi tinkamą vietą, kurios nesinori keisti.
Renatos ir jos šeimos gyvenimas Tailande
Renatos ir jos šeimos gyvenimas Tailande / Asmeninio archyvo nuotr.

Kaip atrodo Patajos miestas čia apsistojusios lietuvės akimis? Ką svarbu įvertinti norint persikelti į Tailandą? Kaip gyvenimą gali pakeisti traukos dėsnio praktikos? Apie viską išsamiai – iš Renatos lūpų.

– Renata, jūsų šeima žavi savo „tarptautiškumu“. Kokia yra jūsų šeimos istorija?

– Su vyru Saimonu iš Anglijos esame susituokę jau 13 metų. Prieš 7 metus, 7 nėštumo mėnesio metu mes praradome dukrą Isabellę. Po ilgo liūdesio ir apmąstymų su vyru nusprendėme įsivaikinti. Taigi, po dviejų metų suteikėme namus vaikeliui, kuris ieškojo šeimos – Rajanui iš Honkongo. Dabar visi kartu gyvename Patajoje.

Asmeninio archyvo nuotr. / Renata su vyru ir sūnumi
Asmeninio archyvo nuotr. / Renata su vyru ir sūnumi

Prieš tai mes su Saimonu gyvenome Dubajuje ir aš dirbau stiuardese „Emirates“ oro linijose. Tikrai nuostabus darbas, bet tai buvo tik gyvenimo „sezonas“, kuris praėjo ir paliko puikiausius prisiminimus.

– Kas nulėmė jūsų sprendimą apsistoti būtent Patajoje?

– Tiesą pasakius, mes galvojome gyventi Pangane (sala Tailanda), o ne Patajoje. Persikelti į Panganą planavome vos ne 10 metų. Iš pradžių ši idėja atrodė tobulai, bet po kiek laiko mes supratome, kad norint gyventi su visa šeima, ši sala nebus labai praktiška. Panganas – idealu atostogoms, bet ne ilgalaikiam gyvenimui, ypač su vaiku.

O kodėl? Visų pirma – mokyklos. Nežinau, kaip dabar, bet prieš 4–5 metus mokyklų nebuvo, tik vaikų darželiai. Kasdien laivu persikėlinėti į mokyklą kitoje saloje tikrai nėra praktiška. Taip pat tuo metu nelabai egzistavo ligoninės, tik kelios poliklinikos.

Asmeninio archyvo nuotr. / Renata su sūnumi
Asmeninio archyvo nuotr. / Renata su sūnumi

Kuomet gyvenome Dubajuje, pasikabinome savo sukurtą „vision board“ – vizijos lentą. Susikėlėme nuotraukas, kurios atitiko mūsų norus ir supratome, kad norime 10 metų laikotarpyje išsikraustyti į Tailandą. Tai buvo 10 metų planas, o ne vienos dienos svajonės.

– Papasakokite apie mokyklą, kurioje mokosi jūsų sūnus, o jūs pati – savanoriaujate.

– Rajano mokykla Odyssey International School pasižymi tuo, kad labai daug pamokų vyksta lauke. Taip, tokio stiliaus mokyklos – ne visiems, bet jam ir mums labai patinka. Aš visuomet sakiau ir sakysiu, kad vaikystė nesitęsia ilgai ir jei yra galimybė pabūti daugiau gamtoje, tuomet – kodėl gi ne. Nesakau, kad mokslai nesvarbūs, bet buvimas gamtoje, žaidimai džiunglėse ir pamokos gryname ore mums dabar yra svarbiau.

Asmeninio archyvo nuotr. / Renatos sūnus
Asmeninio archyvo nuotr. / Renatos sūnus

Aš šiuo metu studijuoju bakalaurą (vaikai su neįgalumais) ir žinau, kad po kelių metų galėsiu įsidarbinti į mokyklą, kuri bus didesnė. Bet šiuo metu ši miško mokykla yra ideali vieta ne tik sūnui, bet ir man, kadangi joje savanoriauju jau daugiau nei 2,5 metų.

– Apie Patają vyrauja dviprasmiškos nuomonės. Koks šis miestas yra jūsų akimis? Ką čia patartumėte nuveikti ir aplankyti?

– Per daugiau nei 4 metus man nepavyko susidurti su nei viena nemalonia situacija. Taip, yra labai daug barų, kuriuose jaunimas šėlsta, bet jų yra bet kur. Patajoje viskas atviriau, bet man šis miestas patinka tuo, kad tu gali pasirinkti: ar nori eiti „pabaliavoti“, ar nori kur nors ramiau pasėdėti.

Pataja siūlo kažką malonaus kiekvienam, todėl tai yra universali vieta visų tipų keliautojams.

Taip, šis miestas, garsėja gyvybingu naktiniu gyvenimu, nuostabiais paplūdimiais ir įvairiomis pramogų galimybėmis, todėl jis patrauklus vienišiams, ieškantiems įspūdžių. Tačiau jis taip pat puikiai tinka šeimoms, dėl joms tinkamų pramogų, tokių kaip pramogų parkai, vandens sportas ir kultūriniai potyriai. Pataja siūlo kažką malonaus kiekvienam, todėl tai yra universali vieta visų tipų keliautojams.

– Ar dažnai keliaujate po kitas Tailando vietoves? Kokios vietos yra jūsų mylimiausios?

– Pasakysiu teisybę, nelabai, bet yra kelios salos, kurias esame aplankę. Pvz., Koh Larn sala, kuri pasižymi labai gražiu paplūdimiu, krištolo skaidrumo vandeniu ir šviežiomis jūros gėrybėmis, patiekiamomis prie paplūdimio kavinukių. Ši sala labai arti Patajos ir joje esame buvę ne vieną kartą.

Asmeninio archyvo nuotr. / Koh Larn sala, Tailandas
Asmeninio archyvo nuotr. / Koh Larn sala, Tailandas

Jei norite aplankyti ramius žvejų kaimelius, tuomet Koh Sichang jums tai pasiūlys. Ši sala išsiskiria ramiais paplūdimiais, vaizdingais pėsčiųjų takais ir labai gražiais žvejų kaimeliais. Dėmesio verta ir nedidukė Koh Sak sala, pasižyminti nesugadintais paplūdimiais bei kvapą gniaužiančiais rojaus salos vaizdais. Kaimyninė Koh Pai vilioja labai ramia aplinka ir gražiais skaidriais paplūdimiais. Kiek tolėliau išsidėsčiusioje Koh Samae San galite atrasti ne tik nuošalius paplūdimius, bet ir vešlias džiungles ir gyvybingą jūros gyvenimą.

– Kokius išskirtumėte gyvenimo Tailande pliusus ir minusus?

– Bandant supaprastinti, galiu išskirti po 5 pliusus ir minusus, nors jų yra ir daugiau.

Pliusai:

  1. Įperkamas gyvenimas. Tailandas siūlo mažas pragyvenimo išlaidas, susijusias su būstu, maistu, transportu ir pramogomis, idealiai tinka mažą biudžetą turintiems emigrantams ir pensininkams.
  2. Šiltas klimatas. Gali mėgautis šiltu oru ištisus metus, taip pat toks klimatas pritraukia tuos, kurie nori pabėgti nuo šaltų žiemų ar niūraus klimato savo gimtosiose šalyse.
  3. Turtinga kultūra. Gyvybinga Tailando kultūra, kuria gali pasimėgauti per budistų šventyklas, tradicinius festivalius ir gyvus gatvės turgus.
  4. Vaizdinga gamta. Gyvenant Tailande jūs galite pasimėgauti nuostabiais paplūdimiais, vešliomis džiunglėmis ir vaizdingais kalnais.
  5. Draugiška bendruomenė. Gyvenant Tailande jūs galite patirti tailandietišką svetingumą ir taip pat susisiekti su didele emigrantų bendruomene. Daugiausiai su anglais, amerikiečiais ir, žinoma, labai daug rusiškai kalbančių piliečių. Deja, lietuvių, gyvenančių mūsų mieste, nesutikau.
Asmeninio archyvo nuotr. / Renata su sūnumi
Asmeninio archyvo nuotr. / Renata su sūnumi

Minusai:

  1. Kalbos barjeras. Nepaisant tam tikro anglų kalbos mokėjimo, kalba gali būti kliūtis, ypač kaimo vietovėse ar oficialiuose reikaluose, trukdanti veiksmingam bendravimui ir integracijai.
  2. Biurokratija. Naršymas Tailando biurokratinėse ir teisinėse sistemose gali užtrukti ir varginti, ypač dėl vizų, darbo leidimų ir nuosavybės įstatymų.
  3. Eismas ir tarša. Dideli miestai, tokie kaip Bankokas, kenčia nuo eismo spūsčių ir oro užterštumo, dėl to gali nusimatyti ilgos kelionės į darbą ir atgal bei galimas poveikis sveikatai.
  4. Kultūrinis prisitaikymas. Prisitaikymas prie unikalių Tailando kultūrinių normų, susijusių su etiketu, socialine sąveika ir asmenine erdve, gali kelti iššūkių atvykėliams.
  5. Sveikatos priežiūros kintamumas. Nors sveikatos priežiūra yra prieinama, kokybė gali skirtis, ypač kaimo vietovėse, kur specializuotas gydymas ir medicinos paslaugos gali būti ribotos, palyginti su didesniais miestais.
Asmeninio archyvo nuotr. / Renatos ir jos šeimos gyvenimas Tailande
Asmeninio archyvo nuotr. / Renatos ir jos šeimos gyvenimas Tailande

– Kaip atrodo jūsų eilinė diena Tailande? Be ko neįsivaizduojate savo kasdienybės?

– Keliuosi apie 5 val. ryto. Bandau pasėdėti tyloje nors 10 minučių. Prieš pusmetį man diagnozavo „dėmesio stokos sutrikimą“, todėl pirmenybę skiriu savo vidiniam chaosui. Meditavimas, nors ir trumpas, man padeda susidėlioti savo mintis ir pradėti dieną su ramesne galva. Taip pat kartais padarau rytinę jogą.

Prieš pusmetį man diagnozavo „dėmesio stokos sutrikimą“, todėl pirmenybę skiriu savo vidiniam chaosui.

Po to su sūnumi keliaujame į mokyklą, kurioje jis mokosi, o aš savanoriauju. Po savanorystės pašeriu kelis laukinius šuniukus, kurie gyvena netoli mokyklos vartų. Užsuku į sporto salę ir grįžtu namo, kur laukia vakarienė su šeima. Kartais gaminame namuose, kartais perkame maistą iš tugaus – pad thai, sriubos, thai cury ir pan. Tuomet laukia studijos, šunų vedžiojimas. Diena pasibaigia apie 20–21 val.

Savaitgaliais dienotvarkė atrodo kitaip. Futbolas, susitikimas su draugais, naujų vietų apžiūra… Sekmadieniais renkamės lėtesnes dienas, kurių metu ilsimės ir ruošiamės naujai savaitei.

Na, o be ko neįsivaizduoju kasdienybės? Sakyčiau, be kelių dalykų. Pvz., rytinės kavos, kuomet sėdžiu tyloje prieš šeimai kylant. Na ir vakarinių pokalbių su visa šeima prieš einant vaikui miegoti.

Turime vieną tradiciją, kurią pradėjome vos atsikrausčius į Tailandą: kiekvieną vakarą, prieš einant miegoti, visi trys (plius šunys) einame į Rajano kambarį ir praleidžiame nors 10 minučių kalbėdami, skaitydami knygą ir dalindamiesi dienos įspūdžiais ir pan. Iš tikrųjų labai smagu užbaigti vakarą su visa šeima.

Asmeninio archyvo nuotr. / Renatos sūnus
Asmeninio archyvo nuotr. / Renatos sūnus

– Papasakokite apie veiklą, kuria verčiatės. Ar jūsų praktikuojamoms emocinės laisvės technikoms, traukos dėsnio praktikoms turi įtakos Azijos kultūra?

– Traukos dėsnį praktikuoju daugiau nei 10 metų. Pastebėjau, kad pakeičiant vidinę būseną, mes pakeičiame savo gyvenimo kryptį. Užaugau labai tradicinėje šeimoje, kuomet mama sakydavo „jei tau taip lemta, tai taip ir bus“ arba „kaip Dievulis norės, taip ir bus“. Taip pat buvo toks įsitikinimas, kad tie kurie nori daugiau, yra besaikiai. Iš tikrųjų tai yra senų bobulių paistalai.

Dažnai reikėdavo gyventi pagal kitų standartus, o ne pagal savo. Kuo daugiau studijavau apie energetinius laukus, vidinę žmogaus energiją, tuo geriau supratau, kad tai, kuo vibruojame, tą ir pritraukiame.

Aš mokiausi ir iki šiol mokausi apie vidinius blokus ir kaip juos atsiblokuoti. Manoma, kad emocinės laisvės technika (ELT) padeda žmonėms pašalinti blokus ir išreikšti troškimus, kai jie paliečia konkrečius akupresūros taškus ir sutelkia dėmesį į emocines būsenas ir patvirtinimus.

Šis procesas stimuliuoja kūno energetinę sistemą, atpalaiduoja emocinę įtampą ir perjungia nervinius kelius, susijusius su ribojančiais įsitikinimais ir neigiamomis emocijomis. Spręsdamas emocines kliūtis ir skatindamas psichologinės gerovės jausmą, ELT gali palengvinti atviresnį mąstymą, padedantį pasiekti norimus rezultatus.

Vietoje to, kad sakyti „oi, kaip Dievas duos“, mes sakome „bus taip, kaip aš norėsiu“.

Emocinės laisvės technikos (ELT) praktikavimas, žurnalų rašymas ir meilė sau gali padėti pritraukti norimus rezultatus per traukos dėsnį, skatinant minčių, emocijų ir ketinimų derinimą. ELT padeda išlaisvinti emocinius blokus, dienoraščio rašymas išaiškina norus ir įsitikinimus, o meilė sau ugdo teigiamą mąstymą. Visa tai sustiprina vibracijos suderinimą su norimais rezultatais, taip sustiprindamas pasireiškimo procesą pagal traukos dėsnį.

Aš visa tai darau per privačias konsultacijas. Nemanau, kad gyvenimas Tailande ar prieš tai gyvenimas Honkonge davė įtaką šiai praktikai. Aš tai praktikavau jau gyvendama Dubajuje ir žinau, kad ir kur begyvenčiau, visuomet pasisavinsiu traukos dėsnį ir su juo keliausiu į bet kurią pasaulio šalį.

Dėka traukos dėsnio pakeičiau visą savo gyvenimą. Taip, vieni sakytų, kad tai braidžiojimas per pievas, bet man tai galimybių atskleidimas. Pakeitus savo vidinę energiją, mes galime pritraukti tai, ko norime. Vietoje to, kad sakyti „oi, kaip Dievas duos“, mes sakome „bus taip, kaip aš norėsiu“. Taip, viskam tam reikia laiko ir pastangų, bet nėra taip sudėtinga, kaip daugelis galvoja.

– Ką manote apie tailandiečių kultūrą ir elgseną?

– Žvelgiant iš užsieniečio, gyvenančio Tailande su šeima, perspektyvos, tajų kultūra dažnai suvokiama kaip giliai įsišaknijusi pagarba tradicijoms, šeimos vertybėms ir svetingumui.

Tailando žmonės yra žinomi dėl savo šilto ir svetingo elgesio, maloningumo ir dėmesio harmoningų santykių palaikymui savo bendruomenėje. Kultūra teikia svarbą mandagumui, veido taupymui ir konfrontacijos vengimui. Be to, Tailando visuomenė linkusi vertinti kolektyvinę gerovę.

Asmeninio archyvo nuotr. / Renatos gyvenimas Tailande
Asmeninio archyvo nuotr. / Renatos gyvenimas Tailande

– Ką patartumėte žmonėms, svarstantiems galimybę persikelti gyventi į Tailandą?

  • – Supraskite Tailando kultūrą: kad galėtumėte sklandžiai integruotis į Tailando visuomenę, pasidomėkite apie papročius, tradicijas ir socialines normas.
  • Jei galite, išmokite bent truputį tajų kalbos: pagrindinės frazės pagerina bendravimą su vietiniais gyventojais, nepaisant to, kad plačiai kalbama angliškai.
  • Žinokite vizų reikalavimus: išsiaiškinkite ilgalaikius vizų poreikius ir prireikus kreipkitės į profesionalų patarimą.
  • Susipažinkite su gyvenamosiomis zonomis: nuo miestų iki kaimų raskite tinkamą aplinką, atitinkančią jūsų gyvenimo būdą.
  • Planuokite finansus: įvertinkite pragyvenimo išlaidas ir sukurkite biudžetą finansiniam stabilumui užtikrinti.
  • Sveikatos priežiūra ir draudimas: ištirkite galimybes ir apsvarstykite sveikatos draudimą kritiniais atvejais.
  • Susisiekite su emigrantais: užmegzkite ryšį su emigrantų bendruomenėmis, kad gautumėte įžvalgų ir palaikymo.
  • Gerbkite vietinius papročius: laikykitės Tailando papročių ir įstatymų, kad išvengtumėte nesusipratimų.
  • Priimkite naują gyvenimo būdą: mėgaukitės tajų virtuve, istorija, leiskitės į nuotykius.
  • Išlikite atviri: prisitaikykite prie naujos aplinkos ir atsiverkite netikėtomis patirtims.

Daugiau informacijos apie Tailandą galima rasti tinklaraštyje Tailandieciai.lt ir feisbuko grupėje Tailandiečiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius