Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Lenkijos žvalgybos vadovas: V.Putinas jau pasirengęs nedidelei operacijai prieš NATO, bet yra kas jį stabdo

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas yra pasirengęs nedidelei karinei operacijai prieš NATO šalį, interviu Lenkijos leidiniui „Gazeta Prawna“ pareiškė Lenkijos karinės kontržvalgybos tarnybos vadovas Jaroslawas Strożykas.
Vladimiro Putino atvaizdas
Vladimiro Putino atvaizdas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pasak jo, visos analitinių centrų, neturinčių išsamios informacijos, prognozės dėl Rusijos pasirengimo galimam puolimui prieš NATO šalį remiasi tik tam tikromis prielaidomis.

Wikipedia/Jaroslawas Strożykas
Wikipedia/Jaroslawas Strożykas

Žvalgybos vadas pripažino, kad Kremliaus vadovas jau dabar turi galimybių surengti nedidelę operaciją prieš NATO valstybę narę.

„Vladimiras Putinas, žinoma, jau yra pasirengęs kokiai nors mini operacijai prieš vieną iš Baltijos šalių, pavyzdžiui, įžengti į garsiąją Narvą. Arba išsilaipinti vienoje iš Švedijos salų“, – sakė J.Strożykas.

Tačiau jis interviu tvirtino, kad autoritarinio Rusijos prezidento ketinimams trukdo Vakarų pozicija. Vakarų bendradarbiavimas dėl paramos Ukrainai tik parodo V.Putinui, kad, jei jis imtųsi veiksmų prieš NATO, sulauktų precedento neturinčio atsako.

Anksčiau Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda pareiškė, kad Rusija gali atkurti savo karinį potencialą ir užpulti NATO šalis jau 2026 m. Taip sakydamas jis rėmėsi Vokietijos ekspertų ataskaita ir tuo argumentavo būtinybę sąjungininkėms didinti išlaidas gynybai.

Pasak amerikiečių leidinio „The Wall Street Journal“, NATO kariai iš 14 valstybių narių praėjusio mėnesio pabaigoje susirinko Latvijoje dalyvauti didžiausiose Aljanso karinėse pratybose nuo Šaltojo karo laikų. Vienas iš pagrindinių tikslų – pasiųsti Maskvai signalą, kad Aljansas yra pasirengęs ginti savo nares, ypač esančias netoli sienos su Rusija, įskaitant Lietuvą.

Žiniasklaida taip pat skelbia, kad Vokietija planuoja rengti JAV karius kovai NATO rytiniame fronte. Vokietijos kancleris Olafas Scholzas pabrėžė, kad Vokietija pasiryžusi ginti kiekvieną kvadratinį centimetrą NATO teritorijos nuo Rusijos agresijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius