Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

„Norite pažiūrėti, kaip gyvena vidutiniai europiečiai? Atvažiuokite į Vilnių“: sostinės apskritis tapo turtingiausiu regionu Baltijos šalyse

Vilniaus apskritis yra turtingiausias Baltijos šalių regionas, remdamasis duomenimis, skelbia „Luminor“ ekonomistas Žygimantas Mauricas. Šios apskrities bendrojo vidaus produkto (BVP)/žmogui rodiklis siekia 35,3 tūkst. eurų. Antroje vietoje liko Harju apskritis, kurioje yra Talinas.
Vasariška temperatūra
Vasariška temperatūra / Skirmanto Lisausko / BNS nuotr.

„Ilgą laiką turtingiausiu regionu Baltijos šalyse buvo Talino regionas (Harju apskritis), tačiau 2022 metais Vilnius aplenkė Taliną. Įspūdingas Vilniaus šuolis, turint omenyje, kad dar 2014 metais Talino regionas buvo 22 proc., o 2004 metais – net 40 proc. turtingesnis nei Vilniaus regionas. Įdomu ir tai, kad 2022 metais Vilniaus regiono nominalus BVP vienam gyventojui pasivijo ES vidurkį, tad norint pasižiūrėti kaip gyvena vidutiniai europiečiai, pakanka nuvažiuoti į Vilnių“, – savo feisbuko paskyroje rašo ekonomistas.

Tuo tarpu Vilniaus regiono BVP vienam gyventojui pagal perkamosios galios paritetą – t.y. atsižvelgiant į kainų skirtumus – jau gerokai viršija ES vidurkį: 2022 m. siekė 133 proc. ES vidurkio.

„Kaunas taip pat nesnaudžia ir sparčiai vejasi Rygą: 2015 m. atotrūkis tarp Rygos ir Kauno siekė 30 proc., o 2022 m. – jau tik 19 proc. Dauguma kitų Lietuvos regionų taip pat demonstravo spartų augimą, tačiau atotrūkis tarp Vilniaus bei kitų Lietuvos regionų išlieka nemenkas. Santykinai didesnis mažiau pasiturinčių regionų svoris Lietuvoje paaiškina, kodėl Estijos, kuri iš esmės yra vieno miesto valstybė, BVP vienam gyventojui yra aukštesnis nei Lietuvos. Estijos BVP vienam gyventojui 2022 m. siekė 76 proc. ES vidurkio, o Lietuvos – 67 proc., nepaisant to, kad Vilniaus regiono rodiklis siekė 100 proc. ES vidurkio, o Talino – 99 proc.“, – nurodė Ž.Mauricas.

Tiesa, jie lygintume Lietuvos BVP pagal perkamosios galios paritetą - t.y. atsižvelgiant į kainas - jis siektų 87 proc. ES vidurkio ir viršytų ne tik Estijos, bet ir dar 9 Europos šalių rodiklį.

Teigdamas, kad Estija yra vieno miesto valstybė, ekonomistas turi omenyje, tai jog Talino regione (Harju apskrityje) yra sukuriama 60 proc. Estijos BVP, kai tuo tarpu Vilniaus regione (Vilniaus apskrityje) – vos 44 proc. Lietuvos BVP. Rygos regione yra sukuriama net 69 proc. Latvijos BVP.

Ž.Mauricas pastebi, kad Latgalės regionas išlieka skurdžiausiu regionu Baltijos šalyse, o atotrūkis taip Latgalės ir kitų Baltijos šalių regionų ir toliau didėja.

„Tai yra nemenkas iššūkis Latvijai (ir ne tik) – ypač turint omenyje išaugusią konfrontaciją tarp Rytų ir Vakarų ir tai, kad šiame regione latviai (46 proc.) nesudaro gyventojų daugumos (didžiausiame Latgalės mieste Daugpilyje latviai tesudaro 21 proc. gyventojų, o daugumą gyventojų sudaro rusai ir baltarusiai). Savo kelionės dviračiu palei rytinį Baltijos šalių pasienį metu atkreipiau dėmesį, kad ir kituose Latgalės miesteliuose (pvz. Kraslavoje, Ludzoje, Dagdoje) viešojoje erdvėje vyrauja rusų kalba ir būtent rusų, o ne anglų, kalba nemažoje Latgalės dalyje yra „lingua franca“ (latvių/latgalių kalba yra plačiai naudojama šiaurinėje Latgalės dalyje, ten taip pat yra plačiau naudojama anglų kalba)“, – dėsto „Luminor“ ekonomistas.

Anot jo, menkas latvių ir anglų kalbų naudojimas tolina šį regioną ne tik ekonomiškai, bet ir vertybiškai nuo Europos Sąjungos, o menkas ekonominės pažangos lygis (Latgalės BVP vienam gyventojui yra panašus kaip Rusijoje ir Baltarusioje) bei plačiai paplitęs rusų kalbos naudojimas sudaro palankesnes sąlygas Rusiją ir Baltarusią užvaldžiusiems autoritariniams režimams daryti poveikį šio regiono žmonėms.

„Įdomu tai, kad Estijoje esančiame Narvos regione (Ida Viruma) estai sudaro dar mažesnę dalį (18 proc.) gyventojų nei latviai Latgalėje (46 proc.), tačiau šis regionas yra kone du kartus turtingesnis nei Latgalė (ir keturis kartus nei Rusija), o tai mažina regiono gyventojų norą žavėtis Rusijos ir Baltarusios režimais (vien ko verta istorija apie Narvoje ir Ivangorode už ES lėšas įrengtas promenadas – Ivangorode ji kainavo daugiau, bet yra 8 kartus trumpesnė)“, – rašo Ž.Mauricas.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Žygimantas Mauricas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Žygimantas Mauricas

Regionai yra suskirstyti pagal ES NUTS 3 (pranc. Nomenclature des unités territoriales statistiques) klasifikaciją.

Lietuvoje pagal šią klasifikaciją yra 10 regionų (10 apskričių), Latvijoje – 6 regionai (grafike „Riga“ ir „Pieriga“ regionų statistika yra pateikta bendrai kaip Rygos), o Estijoje – 5 regionai (grafike Estijos regionų pavadinimai yra pateikti pagal didžiausią šių regionų miestą – originalūs pavadinimai yra Harju apskritis (Talinas), Pietų Estija (Tartu), Ida Viruma (Narva), Centrinė Estija (Rakvere) ir Vakarų Estija (Pernu).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius