Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„FaZe Clan“ – kaip išsilaiko tokia milžiniška esporto organizacija?

„FaZe Clan“ yra viena didžiausių ir ryškiausių esporto organizacijų pasaulyje. „Klanas“ turi savas komandas praktiškai visose pagrindinėse disciplinose. Kaip gi išsilaiko tokia organizacija? Kaip galų gale atrodo esporto organizacijos finansinio tvarumo receptas?
„FaZe Clan“ komanda
„FaZe Clan“ komanda / „Twitter“ nuotr.

Nemažai esporto organizacijų, tarp jų ir „FaZe Clan“ akcijos perkamos ir parduodamos pasaulio akcijų biržose. Kiekvienas iš mūsų į jas gali investuoti, o kai kurios organizacijos yra didelių kompanijų dalis, tad investuodami galite bent dalinai prisidėti prie mylimos esporto komandos ateities ar tiesiog „įdarbinti“ savo pinigus. „Esports.net“ sudarė sąrašą įmonių, į kurias investuoti būtų protingiausia (vėlgi, neraginų pirkti jokių akcijų nepasidomėjus plačiau, tai tik subjektyvi nuomonė). Dešimtuke puikuojasi tokie vardai kaip „Allied Esports Entertainment“, „Tencent“, „Astralis“, „Nvidia“ ir kiti. Taigi, pirmasis punktas pritraukti pinigus paprastas, tačiau pasiekiamas tik gerai išvystytoms organizacijoms ir „FaZe Clan“ šia galimybe naudojasi.

Praėjusią savaitę „FaZe Clan“ teko pateikti ataskaitą savo investuotojams, kadangi organizacijai nepavyko surinkti numatytos investicijos sumos. Nors kai kuriuos investuotojus toks rezultatas ir nuvylė, tačiau „FaZe Clan“ surinko apie 100 milijonų dolerių. Kadangi tikslai buvo kur kas aukštesni, nusivylimo nemažai, nors suma ir įspūdinga bet kokiai sporto organizacijai. Kyla įvairių gandų, neva toks rezultatas stabdys „FaZe Clan“ plėtra į naujas esporto disciplinas, tačiau kol kas apie tai rimtai kalbėti dar anksti.

Tačiau ataskaitoje pateikta įdomi statistika – „FaZe Clan“ apie 60 procentų visų pajamų sulaukia iš rėmėjų, o tai reiškia, kad didesnės dalies surinktų pinigų rezultatas yra tiesiogiai priklausomas nuo kitų prekinių ženklų strategijos, reklamos biudžetų ir apskritai požiūrio į esportą. Štai bendradarbiavimas su energetiniu gėrimu „G FUEL“ organizacijai sudaro net 12 procento metinio pelno. Įsivaizduokime, jei pasikeitus įmonės vadovybei, rėmimas baigtųsi. Tokie stiprūs partneriai bet kokiai organizacijai yra ne tik džiaugsmas, bet ir nuolatinis galvos skausmas. Taigi, antrasis ir vienas svarbiausių pajamų būdas yra pajamos iš įvairiausių kitų prekinių ženklų. Štai neseniai „FaZe Clan“ paskelbė pradėsiantys dirbti ir su greitojo maisto milžinu „McDonalds“.

„Faze Clan“ ir „McDonalds“ partnerystė jau prasidėjo. „Forbes“ nuotrauka.
„Faze Clan“ ir „McDonalds“ partnerystė jau prasidėjo. „Forbes“ nuotrauka.

Kaip ir bet kokio sporto ekipa, „FaZe Clan“ pardavinėja praktiškai viską su jų logotipu: marškinėliai, kepuraitės, džemperiai, kelnės, puodeliai ir taip toliau. Tai vienas paprasčiausių būdų papildyti organizacijos sąskaitą, ir tikrai negalime paneigti – mėgstamos komandos marškinėlei fanui visada bus mielesni nei kokio įprasto prekinio ženklo.

Paskutinis, tiesiogiai nuo komandų sportinės formos priklausomas būdas – tai pajamos iš turnyrų finansinių fondų. Įprastai atletai, atstovaujantys ekipą, gauna fiksuotą atlyginimą ir tam tikrą procentą nuo laimėto prizinio fondo, tačiau didžioji prizo dalis keliauja į organizacijos sąskaitą – iš tų pinigų paprastai finansuojamos akademijos programos, perkami nauji talentai, samdomi tokie darbuotojai, kaip psichologai, treneriai ar mitybos ekspertai.

Viską apibendrinant, tam, kad tokios kompanijos kaip „FaZe Clan“ galėtų veikti reikalingi keli skirtingi pajamų kanalai, siekiant diversifikuoti pelno šaltinius, ar kitaip sakant – siekiant nebūti priklausomiems nuo vieno pajamų tipo ar kanalo. Tai svarbu bet kokiai esporto organizacijai ir nors „FaZe Clan“ surinko „tik“ 100 milijonų, tačiau tikiu, jog organizacijos laukia šviesi ateitis – ypač, kaip plika akima matoma, kaip protingai bei pasvertai ieškoma naujų pajamų generavimo galimybių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas