Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kita žymiojo „LTU Republic“ pusė: K.Jankauskas – apie „Formulės 1“ esportą ir jo perspektyvas Lietuvoje

„LTU Republic“ slapyvardžiu daugelio pažįstamam Karoliui Jankauskui kompiuteriniai žaidimai – ne vien pramoga. Užsienyje jau kelerius metus gyvenantis lietuvis aktyviai domisi sparčiai populiarėjančiais lenktynių sporto žaidimais ir kartu su „GRIND Esports“ agentūra netgi yra pasiryžęs Lietuvai plačiau pristatyti „Formulės 1“ esporto discipliną.
Karolis Jankauskas
Karolis Jankauskas / Asmeninio archyvo nuotr.

„Formulės 1“ esporto čempionatas prasidėjo 2017 metais ir per kelerius metus populiarėjo įspūdingu greičiu. Pastarąjį sezoną čempionato prizinis fondas buvo 500 tūkst. JAV dolerių.

Nors „F-1“ esporto žinios galbūt ir nesutinkamos taip dažnai, kaip, tarkim „FIFA“ ar „NBA 2k“ žaidimų naujienos, ši disciplina turi eilę pranašumų prieš kitus sporto žaidimus.

Viena iš jų – labai tikroviškos grafikos ir žaidimo mechanika. Iš esmės „F-1“ esportą būtų galima lyginti su tikrų pilotų treniruotėmis simuliatoriuose – čempionato dalyviai sėdi lenktyninkų sėdynėse, sukinėja vairą ir minko pedalus.

K.Jankausko nuomone, dabartinėje „F-1“ esporto ekosistemoje yra labai realu užauginti pilotus, kurie ateityje galėtų dalyvauti ir realiose lenktynėse. Plačiau apie „Formulės 1“ esportą ir jo ateities perspektyvas prie „GRIND Esports“ agentūros prisijungęs K.Jankauskas papasakojo specialiame interviu:

Kaip nusprendei prisijungti prie „Grind Esports“ vadybos komandos?

Su „GRIND Esports“ vadovais jau kurį laiką palaikome ryšį. Turėjome keletą sėkmingų esporto projektų, po kurių diskutuodavome apie ateities planus. Po kurio laiko priėjome prie bendro taško, sutarėme galimas veiklos kryptis ir pradėjome dirbti kartu. Man pačiam yra labai įdomi verslo sritis su kuria galimai susiesiu savo profesinę veiklą ateityje.

„GRIND Esports“ logotipas
„GRIND Esports“ logotipas

– Kokie yra tavo siekiai dirbant naujoje esporto agentūroje?


– Ne paslaptis, jog agentūros prioritetas – sporto vaizdo žaidimai. Pats domiuosi lenktynių žaidimais ir dabartine jų esporto ekosistema. Turiu keletą tikslų, kuriuos norėčiau įgyvendinti per artimiausius keletą metų. Gal ne už ilgo turėsime ne tik „1006 km“ lenktynes, bet ir prestižiškiausio pasaulio automobilių sporto prekės ženklą Lietuvoje.

– Sklinda kalbos, jog esi didelis „Formulės 1“ gerbėjas. Kodėl būtent šis sportas?


– Tikrai taip. „Formule 1“ domiuosi išties daug – žiūriu kiekvienerias lenktynes, seku naujienas ir lenktyninkus socialinėje erdvėje. Manau, kad galiu save laikyti užkietėjusiu „F-1“ gerbėju. Tiesą sakant, tiksliai net nežinau, kodėl būtent šis sportas mane taip traukia. Sekmadieninės lenktynės tapo savotiška tradicija, besitęsiančia nuo mažų dienų.

– Šį savaitgalį vyko krūva „F-1“ virtualių lenktynių ir renginių? Ar turėjai galimybę stebėti bent vieną. Galbūt gali kažką išskirti, kas labiausiai įsiminė?


– Šį sekmadienį stebėjau virtualias „F-1“ Bahreino lenktynes, kuriose dalyvavo keletas dabartinių ir buvusių „F-1“ lenktynininkų, o taip pat ir pasaulinės žvaigždės. Negalėčiau išskirti vieno momento, kuris labiausiai įsiminė, turbūt stebina tik tai, kad tokiu neeiliniu laikotarpiu turime alternatyvą tradiciniam sportui ir tikroms lenktynėms.

– Ar pats žaidi „F-1“? Jeigu taip, kodėl niekada netransliuoji?

Turiu „F-1“ žaidimą ir visą įrangą: vairą, pedalus ir lenktyninę sėdynę, tačiau dėl kitų užsiemimų apsukti keletą ratų trasoje tenka gan retai. „F-1“ žaidimo netransliuoju dėl kelių priežaščių: 1) mažas auditorijos susidomėjimas šiuo sportu; 2) mano nepakankami įgūdžiai žaidime.

– Kaip įvertintum „F-1“ esporto ateities galimybes tarptautiniu ir Lietuvos mastu. Tavo nuomone, kuo jis skiriasi nuo kitų sporto žaidimų?

„F-1“ esportas turi dar daug potencialo ir, mano manymu, tai tik šios disciplinos pradžia. Nors šis esportas atsirado tik 2017 metais, matome, kad vos per 2 metus pavyko sudominti visas dabartines „F-1“ komandas prisijungti prie esports sūkurio. Taip pat pastebimas vis didesnis žiūrovų skaičius tiesioginėse transliacijose, didėjantis lenktynininkų kiekis atrankose ir, žinoma, augantys priziniai fondai.

Vienas iš „F-1“ esporto tikslų yra vieną dieną pamatyti esporto nugalėtoją realiame „Formulės 1“ čempionate. Mano manymu, tai yra realus siekis. 2019 metais ROC (angl. Race of Champions) turnyre, lenktyninių žaidimų dalyvis Enzo Bonito įveikė buvusį „Formulės 1“ lenktyninką Lucą di Grassi realioje trasoje su realiu bolidu. Tai teikia vilties, kad „F-1“ Esportas gali užauginti lenktyninkus, kurie galėtų dalyvauti realiose lenktynėse.

Lietuvoje situacija yra daug skurdesnė. Kaip jau minėjau, dėl mažo susidomėjimo neturime „F-1“ esporto turnyrų, tačiau būtų labai įdomu suorganizuoti ir pamatyti lietuvius dalyvaujant šiose lenktynėse.

Asmeninio archyvo nuotr./Karolis Jankauskas
Asmeninio archyvo nuotr./Karolis Jankauskas

– „F-1“, panašu, nėra vienintelis tavo esporto pomėgis. Neseniai vykusiose eEuro rungtynėse „Youtube“ platformoje aktyviai palaikei mūsų rinktinę? Ar domiesi ir šiuo esportu?

– Stengiuosi domėtis kiek įmanoma daugiau disciplinų, tačiau šiuo metu jų yra tiek daug, kad tenka rinktis tik tarp tų, kurias mėgstu ir suprantu pats. Teko stebėti Lietuvos rinktinės pasirodymą „eEuro“ rungtynėse ir esu labai patenkintas, kad turime lietuvių, kurie gali konkuruoti su kitais Europos žaidėjais. Labai tikiuosi, kad šis turnyras išjudins žmonių susidomėjimą esportu Lietuvoje.

– Kalbant apie tave patį, esi didžiausias vaizdo žaidimų video kūrėjas Lietuvoje. Kaip nusprendei pasirinkti būtent šį kelią?

– Šią veiklą pradėjau 16-os metų nelabai galvodamas apie sprendimus. Daug laiko praleisdavau „Youtube“ tinklalapyje, žiūrėdavau JAV ir Jungtinėje Karalystėje gyvenančius kūrėjus, kurie užsiiminėjo panašia veikla. Man tai pasirodė įdomu, todėl pabandžiau ir aš.

– Kada pradėjai žaisti žaidimus ir kuo jie tave užkabino?

– Žaidimus žaidžiu nuo mažens. „Nokia 3310“ „Snake“ ir SEGA „Super Mario“ buvo pirmieji mano žaidimai. Man jie yra vienas iš laisvalaikio praleidimo būdų. Kadangi gyvenu užsienyje, tai kartu yra ir proga pabendrauti bei linksmai praleisti laiką su Lietuvoje gyvenančiais draugais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai