Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pirmas blynas: Europos efutbolo čempionato atrankoje Lietuva ir triuškino, ir buvo triuškinama

Pirmadienio vakarą Lietuvos efutbolo rinktinė pradėjo pasirodymą pirmą kartą rengiamo Europos efutbolo čempionato atrankoje. Nors lietuviai barstė taškus ten, kur neturėjo, kol kas priešpaskutinėje vietoje esantys mūsiškiai dar turi visus šansus pakovoti dėl vietos pagrindiniame „eEuro Football 2020“ turnyre.
„eEuro Football 2020“ čempionato logotipas
„eEuro Football 2020“ čempionato logotipas

Iš viso pirmadienį Lietuvos rinktinė sužaidė penkerias rungtynes su visomis F grupės varžovėmis – Liuksemburgo, Sakartvelo, Kosovo, Šiaurės Airijos ir Baltarusijos rinktinėmis.

Po pirmo turo lietuvių sąskaitoje tėra 6 taškai. Pergalės iškovotos prieš Liuksemburgą (5:3) ir Šiaurės Airiją (8:1), tačiau Sakartvelui, Kosovui ir Baltarusijai atitinkamai nusileista 2:4, 1:8 ir 2:4.

Itin skaudų pralaimėjimą Donato Grabarčiuko ir Edgaro Skriliaus atstovaujama Lietuvos rinktinė patyrė prieš absoliutų grupės autsaiderį Kosovą, kuriam pergalė prieš lietuvius buvo vienintelė.

Su 6 taškais Lietuva užima priešpaskutinę – penktą – vietą, tačiau nuo pirmoje ir antroje vietose esančių Baltarusijos bei Sakartvelo rinktinių atsilieka tik 3 tšk.

Turnyrinė lentelė
Turnyrinė lentelė

Antras atrankos turas vyks kovo 26-ą dieną. Jei nori patekti bent jau į papildomas atrankos varžybas, lietuviai turės pasirodyti geriau.

Primename, jog į „eEuro Football“ čempionato finalinį etapą tiesiogiai patenka tik grupių nugalėtojai. Antras vietas užėmusios ekipos gegužės mėnesį žais papildomame atrankos etape. Ten rinktinės bus padalintos į dvi grupes po penkias komandas, o į finalinį turnyrą birželį keliaus pirmas tris vietas jose užėmusios rinktinės.

„eEuro Football“ turnyro finalą UEFA ketino rengti Vemblio stadione tarp tikrojo Europos čempionato pusfinalių ir finalo, tačiau jis dėl koronaviruso protrūkio gali būti atidėtas net iki 2021 metų. Visgi paties „eEuro Football“ turnyro planai kol nekeičiami ir finalinis etapas, kaip numatyta, turėtų vykti birželio 10-11 dienomis.

Trumpos Lietuvos rinktinės pirmadienio rungtynių apžvalgos:

Lietuva 5 – 3 Liuksemburgas

Pirmasis į kovą su Liuksemburgu stojo Donatas Grabarčiukas. Dvikovą labai aktyviai pradėjęs lietuvis greitomis atakomis ir savalaikiais perdavimais jau 20-ą minutę pirmavo 2:0. Visgi dviejų įvarčių persvaros D.Grabarčiukas ilgai neišsaugojo, nes jau 21-ą minutę po Rodrigueso įvarčio Liuksemburgas rezultatą sušvelnino.

Antrajame kėlinyje iniciatyvą rodė jau Liuksemburgo atstovas, lietuvį vertęs keisti komandines taktikas ir žaidėjų pozicijas į daugiau gynybines. Tai vaisių nedavė, nes po to Rodrigueso ir Daville įvarčių varžovai 84-ą minutę pirmavo 2:3. Kai atrodė, jog viskas baigta, D.Grabarčiukas per teisėjo pridėtą laiką išlygino rezultatą.

VIDEO: eEURO 2020 Qualifying Round-Lithuania

Antrasis Lietuvos ir Liuksemburgo mačas prasidėjo atsargiau. Abi rinktinės turėjo kelias progas įmušti, tačiau pirmasis kėlinys labiau buvo pažymėtas prastokais sprendimais paskutiniame aikštės trečdalyje. Liuksemburgo atstovui tas pats galiojo ir antrajame kėlinyje, tačiau šįkart Edgaro Skriliaus valdomi Lietuvos žaidėjai tuo pasinaudojo – 62-ą minutę po greitos kontratakos vienas prieš vieną su vartininku išėjęs Fiodoras Černychas išvedė lietuvius į priekį. Nors po įvarčio lietuvis pasirinko gynybinę taktiką, 85-ą minutę E.Skrilius pelnė antrą įvartį ir pirmoje lietuvių dvikovoje padėjo tašką – 5:3.

VIDEO: eEURO 2020 Qualifying Round - Lithuania

Lietuva 2 – 4 Sakartvelas

Antruoju Lietuvos varžovu Europos čempionato atrankoje tapo F grupės favoritas Sakartvelas. Nepaisant to, pirmasis į kovą su jais stojęs D.Grabarčiukas žaidė garbingai – pirmajame kėlinyje varžovai realią progą turėjo tik 30-ą minutę, tačiau jų smūgis galva skriejo tiesiai į Lietuvos rinktinės vartininką.

Antrajame kėlinyje toliau virė atkakli kova, tačiau 79-ą minutę Sakartvelui nusišypsojo laimė. Po tikrai neparuoštų trumpų perdavimų ir tokio paties smūgio kamuolys kirto lietuvių vartų liniją. Tai ir tebuvo vienintelis dvikovos įvartis.

VIDEO: eEURO 2020 Qualifying Round-Lithuania

Kone identiškai sekėsi ir Edgarui Skriliui. Labai disciplinuotai visų rungtynių metu besigynusio lietuvio pastangos buvo nubrauktos šalin, kai 62-ą minutę krito įvartis į savus vartus. Pradėjus žaisti agresyviau, E.Skrilius po kontratakos 75-ą minutę buvo nubaustas antrą kartą. Nors po Sakartvelo kliurkos 79-ą minutę lietuviams pavyko sušvelninti rezultatą, tai tebuvo paguodos įvartis, nes jau sekančioje atakoje varžovai kamuolį į mūsiškių vartus pasiuntė trečią kartą.

VIDEO: eEURO 2020 Qualifying Round - Lithuania

Antroji kova baigėsi lietuvių nesėkme 2:3. Bendras rezultatas – 2:4.

Lietuva 1 – 8 Kosovas

Šių rinktinių akistata prasidėjo lietuvių spaudimu. Iki 30-os minutės vien F.Černychas turėjo dvi nuostabias progas pasižymėti, tačiau jo smūgiai tikslo nepasiekė. Netrukus pasitvirtino žymioji futbolo taisyklė: „Neįmuši tu, įmuš tau“. 34-ą minutę pirmąjį dvikovos įvartį pelnė Kosovo futbolininkai.

Antrojo kėlinio pradžioje D.Grabarčiukas valdoma Lietuvos rinktinė visiškai sugriuvo – 49-ą ir 54-ą ir 61-ą minutėmis Kosovas mušė antrą, trečią bei ketvirtą įvarčius.

VIDEO: eEURO 2020 Qualifying Round-Lithuania

Pasikeitus žaidėjams, Kosovas toliau triuškino lietuvius. Pirmasis antro mačo įvartis krito jau 11-ą minutę. 25-ą minutę puikią progą išlyginti rezultatą turėjo E.Skriliaus valdomas Paulius Golubickas, tačiau jo smūgis skriejo pro šalį. Nors iš pirmo žvilgsnio žaidė prasčiau, kėlinio pabaigoje varžovai lietuviams pridėjo dar vieną įvartį – 0:2. 78-ą ir 88-ą minutę Kosovui įmušus dar du įvarčius, vienintelė paguoda lietuviams buvo tai, jog seriją pralaimėjo bent jau ne „sausu“ rezultatu – 1:8. Vienintelį įvartį (84-ą minutę) lietuviams pelnė Laukžemis.

VIDEO: eEURO 2020 Qualifying Round - Lithuania

Lietuva 8 – 1 Šiaurės Airija

Pirmasis įvartis šioje serijoje krito jau 12-ą minutę – pasižymėjo D.Grabarčiuko valdomas Golubickas. Lietuviui toliau sėkmingai spaudžiant varžovus, antrą kamuolį į šiaurės airių vartus vėl pasiuntė Golubickas.

Antrajame kėlinyje vadeles savo rankose toliau laikė D.Grabarčiukas. 53-ią minutę pasižymėjo Laukžemis, o 68-ą dar vieną pridėjo Golubickas. Tašką D.Grabarčiukas padėjo 79-ą minutę, kuomet rungtynių žvaigžde tapęs Golubickas smeigė ketvirtą savo įvartį ir atliko vadinamąjį „pokerį“.

VIDEO: eEURO 2020 Qualifying Round-Lithuania

Antrojo mačo startas nieko įdomaus nepasiūlė – bevaisės buvo tiek lietuvių, tiek jų varžovų atakos. Galiausiai tylą 41-ą minutę nutraukė šiaurės airiai, tačiau jau kitą minutę po serijos MVP Golubicko įvarčio rezultatas vėl tapo lygus. Gynyboje su kamuoliu beatodairiškai sužaidę airiai 58-ą minutę buvo nubausti dar kartą – lietuvius į priekį 2:1 išvedė Laukžemis. Vinį susitikime 74-ą minutę įkalė Edgaro Skriliaus valdytas Černychas, kamuolį į vartus nukreipęs po to, kai kamuolį po Golubicko smūgio nesėkmingai atmušė varžovų vartininkas.

VIDEO: eEURO 2020 Qualifying Round - Lithuania

Lietuva 2 – 4 Baltarusija

Kamuolį nuo vidurio linijos pirmieji išmušė lietuviai, tačiau greitai jį perėmę ir savalaikę pauzę padarę varžovai į priekį 1:0 išsiveržė jau 3-ią minutę. Nepaisant to, jau po 10 minučių su Laukžemiu pasižymėjo ir D.Grabarčiukas. Visgi 26-ą minutę lietuvis vėl atsidūrė besivejančio kailyje, kai varžovai mūsiškių vartininką nuginklavo stipriu smūgiu į artimojo vartų kampo viršų. Prieš pat kėlinio pabaigą baltarusiai grubiai suklydo savo aikštės pusėje, o tuo pasinaudojęs D.Grabarčiukas pelnė įvartį „į rūbinę“ – 2:2.

Po įvarčio 55-ą minutę vėl pirmavo Baltarusijos rinktinė. Tik šįkart D.Grabarčiukui rezultato išlyginti nepavyko, nors tą jis bandė daryti keitimais ir aukštesniu žaidėjų išdėstymu. Lietuviui ne tik nepavyko pelnyti išlyginamojo įvarčio, bet ir per pridėtą teisėjo laiką jis praleido ketvirtąjį.

VIDEO: eEURO 2020 Qualifying Round-Lithuania

Antrasis rinktinių mačas, kuris buvo pažymėtas neparuoštomis ir bevaisėmis atakomis, baigėsi nulinėmis lygiosiomis.

VIDEO: eEURO 2020 Qualifying Round - Lithuania

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai