Ingredientai
- Batonas 2 riekės
- Pienas 310 ml 60 ml batonui išbrinkinti ir 250 ml apkepo viršui
- Aliejus 2 valg. š.
- Svogūnai 2 vnt.
- Česnakai 2 skiltelės
- Jautiena 1 kg malta
- Kiaušiniai 4 vnt. po 2 vnt. apkepui ir viršui
- Karis 1 valg. š.
- Ciberžolė 1 arbat. š.
- Laurų lapai 5 g malti ir keli lapeliai viršui papuošti
- Citrinos 1 vnt. pusės citrinos sultys ir tarkuota žievelė
- Džiovinti abrikosai 100 g arba 2 valg. š. abrikosų džemo
- Obuoliai 1 vnt. nebūtinai
- Razinos 50 g geltonos
- Druska 1 žiupsnelis
- Juodieji pipirai 1 žiupsnelis
Kaip gaminti
- Įkaitinkite orkaitę iki 160 ºC temperatūros. Sviestu ištepkite didelį (23x33 cm dydžio kvadratinį ar 28 cm skersmens apvalų) kepimo indą.
- Batono riekeles įdėkite į dubenėlį, užpilkite pienu ir atidėkite į šalį, kol batonas išbrinks.
- Keptuvėje įkaitinkite du šaukštus sviesto. Suberkite smulkiai kapotus svogūnus ir česnakus. Kepinkite, kartais pamaišydami, kol suminkštės. Nuimkite nuo ugnies.
- Į dubenį sudėkite maltą jautieną, suberkite pakepintus svogūnus ir česnakus. Supilkite lengvai išplaktus kiaušinius, suberkite kario miltelius, maltą ciberžolę, citrinos sultis ir tarkuotas citrinos žieveles, susmulkintus džovintus abrikosus (arba abrikosų džemą), kubeliais supjaustytą obuolį (jei naudojate) ir auksines razinas. Pagardinkite druska ir pipirais. Nuspauskite pieną nuo duonos ir išbrinkusią duoną įmaišykite į kitus produktus.
- Visą paruoštą masę sudėkite į kepimo indą. Lengvai paspauskite ir išlyginkite paviršių. Dėkite indą į įkaitintą orkaitę, uždenkite folija ir kepkite 60 – 80 minučių, kol mėsa bus iškepusi.
- Kol apkepas kepa, dubenyje išplakite pieną su kiaušiniais ir druska. Jautienai iškepus, išimkite indą iš orkaitės ir supilkite plakinį į kepimo indą ant apkepusių produktų viršaus. Papuoškite keliais lauro lapeliais.
- Dėkite indą atgal į orkaitę ir kepkite apie 25-30 minučių, kol viršus gražiai apskrus. Iškepusį išimkite iš orkaitės ir leiskite pastovėti 5 minutes.
- Patiekite bobotie į stalą su visu kepimo indu arba supjaustykite gabalėliais. Kartu su bobotie garnyrui patiekite virtus ryžius arba šviežių daržovių salotas.