Ingredientai
- Miltai 2,5 st. tešlai
- Sviestas 220 g šalto; tešlai ir dar apie šaukštą viršui
- Vanduo 6 valg. š. tešlai
- Cukrus 2 valg. š. 1 tešlai ir 1 viršui apibarsyti
- Druska 1 arbat. š. tešlai
- Mėlynės 500 g įdarui
- Rudasis cukrus 0,3 st. įdarui
- Kukurūzų krakmolas 0,25 st. įdarui
- Cinamonas 0,5 arbat. š. įdarui
- Kiaušiniai 1 vnt. įdarui
Kaip gaminti
1. Taip vadinamą kapotą tešlą ne kapoju peiliu, o darau greituoju tinginio būdu. Į dubenį susipilkite miltus, druską, cukrų. Pasiimkite burokinę tarką ir įstatykite ją į dubenį su miltais. Sviestą vis mirkydami į miltus tarkuokite, kol visą sutarkuosite. Pirštais sutrinkite sutarkuoto sviesto drožles su miltais. Supilkite vandenį ir spauskite tešlos masę kol pasidarys tešlos kamuolys. Jei pritrūks vandens, įpilkite daugiau, nes man pritrūko. Tešlą šaldykite šaldytuve mažiausiai 30 minučių.
2. Mėlynes sumaišykite su cukrumi, cinamonu ir krakmolu.
3. Paimkite 2/3 tešlos, iškočiokite blyną ir įklokite į ~26 cm skersmens apvalią formą. Apskritimas turi pilnai padengti kepimo formą ir kraštus. Supilkite ant tešlos mėlynes.
4. Iš likusio 1/3 tešlos iškočiokite blyną, supjaustykite jį juostelėms ir dekoratyviai sudėkite jas ant pyrago.
5. Išplakite kiaušinį ir aptepkite pyrago tešlos juosteles, pabarstykite jas cukrumi.
6. Į mėlynių tarpelius sudėkite mažais kubyčiais pjaustytą sviestą.
7. Pyragą kepkite iki 200 C įkaitintoje orkaitėje 15 minučių vidurinėje orkaitės dalyje. Kaitrą sumažinkite iki 180 C, kepkite dar 35-45 minutes arba kol pyragas gražiai apskrus. Aš, sumažinusi kaitrą, perdėjau pyragą į apatinę orkaitės lentyną, nes viršus buvo pakankamai apskrudęs.