Ingredientai
- Rudasis cukrus 180 g
- Kiaušiniai 5 vnt.
- Apelsinai 4 vnt. 3 tašlai ir 1 glajui
- Alyvuogių aliejus 150 ml šaltai spausto
- Miltai 250 g šviesių speltų
- Kepimo milteliai 2 arbat. š.
- Vanilės ekstraktas 1 arbat. š.
- Juodasis šokoladas 100 g glajui
- Apelsino žievelė 1 sauja kapotų džiovintų; papuošimui
Kaip gaminti
Vietoj dažniausiai kepiniams naudojamo sviesto ar margarino į kekso tešlą įmaišau gerųjų augalinių riebalų – šaltai spausto alyvuogių aliejaus. Šis maistingas aliejus kepiniams labai tinka, suteikia geltoną spalvą ir ypatingą skonį. Alyvuogių aliejų į pyragus tradiciškai pila Viduržemio jūros regiono šeimininkės.
Vietoj pieno į keksą įspaudžiau šviežių apelsinų sulčių. Jos kepiniui suteikia geltonos spalvos ir malonios rūgštelės. Netgi šokoladą keksui aplieti tirpinu ne tradiciškai su grietinėle, o su apelsinų sultimis. Nenaudodama sviesto ir pieno iškepu kepinį visai be laktozės.
Cukraus išvengti tikrai nepavyks, nes be jo kekso iškepti paprasčiausiai negalėčiau, todėl įprastą rafinuotą cukrų pakeičiu natūralesniu ruduoju nerafinuotu cukranendrių cukrumi. Įprastus rafinuotus kvietinius miltus keičiu į šviesius speltų miltus. Patikėkite, kekso skonis išliks nepakitęs, beveik toks pats, kaip ir su įprastais miltais, o naudos jame bus daugiau. Verta išbandyti!
1. Pirmiausia kiaušinius labai gerai išplakite su cukrumi, kol jie pabals, tai užtruks maždaug 5 minutes. Į plaktus kiaušinius supilkite vanilės esenciją, įdėkite sutarkuotą trijų apelsinų geltoną žievelę, supilkite alyvuogių aliejų ir iš trijų apelsinų išspaustas sultis. Gerai išmaišykite.
2. Speltų miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir įsijokite į paruoštą tešlą. Užmaišykite ją vidutinio tirštumo.
3. Kepimo indą plonai patepkite alyvuogių aliejumi ir į jį supilkite paruoštą tešlą. Keksą kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 40 minučių, kol jis iškils ir iškeps. Iškepusį palikite praaušti.
4. Kol keksas aušta, juodąjį šokoladą ištirpinkite karšto vandens vonelėje kartu su vieno apelsino sultimis. Šokoladą gardinkite smulkiai nutarkuota vieno apelsino žievele.