Ingredientai
- Cukrus 150 g tešlai
- Sviestas 255 g 200 tešlai, 50 g kriaušėms ir 5 g skardai patepti
- Miltai 150 g tešlai
- Migdolų miltai 50 g tešlai; jei neturite, pakeiskite tokiu pat kiekiu kvietinių, tačiau su migdolų miltais pyragas skanesnis
- Kepimo milteliai 1 arbat. š. tešlai
- Kiaušiniai 4 vnt. dideli; tešlai
- Apelsinai 2 vnt. nutarkuota žievelė (geriau naudoti ekologiškus vaisius); tešlai
- Rudasis cukrus 100 g kriaušių sluoksniui
- Kardamonas 1 arbat. š. kriaušių sluoksniui
- Kriaušės 4 vnt. standžios prinokusios, nuluptos, perpjautos pusiau ir išsėklintos
Kaip gaminti
1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C. Apvalią 21–23 cm skersmens kepimo formą ištepkite sviestu.
2. Pirmiausia pagaminkite kriaušių sluoksnį. Nedideliame puode ant nedidelės ugnies pakaitinkite sviestą, cukrų ir kardamoną – kol sviestas išsilydys, o cukrus ištirps. Dažnai maišydami pakaitinkite dar porą minučių.
3. Gautą karamelę primenančią masę supilkite į paruoštą kepimo formą ir paskirstykite per visą dugną. Į šią masę įspauskite kriaušių puseles pjūviu žemyn, taip, kad jos sudarytų savotišką „vainiką“.
4. Pagaminkite ir tešlą. Išsukite sviestą su cukrumi, tuomet po vieną muškite kiaušinius, kaskart gerai išsukdami, galiausiai suberkite miltus, kepimo miltelius ir nutarkuotas apelsinų žieveles, įsitikinkite, kad tešloje nebeliko sausų miltų.
5. Atsargiai perpilkite tešlą į kepimo formą ant kriaušių, šių nesujudindami, išlyginkite paviršių.
6. Kepkite 45–55 min., kol medinis pagaliukas, įsmeigtas į pyragą, ištraukus bus švarus ir sausas. Leiskite formoje pravėsti apie 10 min, o tada apverskite į didelę lėkštę ar, dar geriau, ant specialių grotelių, kad atvėstų. Gražu, tiesa? Taip pat ir skanu – ir šiltas, ir atvėsęs.