Ingredientai
- Miltai 250 g tešlai
- Sviestas 170 g 120 g tešlai ir 50 g įdarui
- Cukraus pudra 50 g tešlai
- Cukrus 100 g įdarui
- Kiaušinių tryniai 2 vnt. tešlai
- Druska 1 žiupsnelis tešlai
- Vanduo 5 valg. š. šalto; tešlai
- Grietinė 1 valg. š. tešlai
- Citrinos sultys 1 valg. š. įdarui
- Vanilės ekstraktas 1 arbat. š. įdarui
- Cinamonas 0,25 arbat. š.
Kaip gaminti
1. Į didelį dubenį suberkite miltus, dėkite šaltą kubeliais supjaustytą sviestą ir pirštų galiukais įtrinkite sviestą į miltus. Kai viskas sulips, į masę suberkite cukraus pudrą, druską, sudėkite kiaušinių trynius, grietinę bei supilkite vandenį. Minkykite tešlą, kol ingredientai susimaišys, tuomet suformuokite rutulį, suvyniokite jį į maistinę plėvelę ir palikite šaldytuve 20 minučių.
2. Kol tešla vėsta, įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių ir paruoškite obuolius. Nuplaukite juos, nulupkite, padalinkite į 4 dalis ir pašalinkite sėklytes.
3. Didelėje keptuvėje išlydykite sviestą bei cukrų ir suberkite obuolius. Keptuvės turinį išmaišykite, apibarstykite cinamonu, užliekite citrinos sultimis ir kepkite 5 minutes, kol obuoliai karamelizuosis. Nukelkite keptuvę nuo kaitros ir, pagardinę obuolius vanilės ekstraktu, dar kartą viską gerai išmaišykite.
4. Obuolius su sirupu sudėkite į kepimo formą taip, kad apvalioji obuolių dalis būtų apačioje. Obuolius atsargiai užklokite iškočiota atšalusia tešla ir pašaukite į orkaitę. Kepkite 30-40 min.
5. Kai pyragas iškeps, ištraukite jį iš orkaitės ir palikite atvėsti maždaug 30 minučių. Kepimo formą uždenkite didele lėkšte ir viską apverskite, kad pyragas liktų lėkštėje. Tai darydami naudokite virtuvinį rankšluostį ar puodkėlę, nes kepimo forma vis dar bus labai karšta.