„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai
10 asmenims Užtruksite: Įvertinkite: 3.5 5 / 12
Jau įvertinote šį receptą

Apverstas spanguolių pyragas

Spanguolių pyragas
Spanguolių pyragas / Vida Press nuotr.
Skaitysiu vėliau

Gražiąsias, pikantiškąsias spanguoles prisiminkime dar neatėjus Kalėdoms – taip, tai puiki uoga pagardams, padažams prie mėsos, sūrio, tačiau ji nuostabiai tinka ir saldiems kepiniams. O šįkart kepsime apverstą pyragą ne su dažniausiai jam naudojamais obuoliais ar kriaušėmis, bet su uogomis. Jo receptą siūlo žavusis, linksmasis kulinaras Davidas Lebovitzas.

Daugiau 15min Gyvenimas naujienų – mūsų Facebook puslapyje!

Ingredientai

Kaip gaminti

Pora pastabų prieš pradedant:

  • šiam pyragui puikiai tinka ir šaldytos spanguolės, o jų net nereikia iš anksto atšildyti;
  • apverstą pyragą geriausia kepti ketaus keptuvėje nuimama rankena, nes pirmiausia ant viryklės ruošite uogų apačią, o tada pilsite tešlą ir pyragą šausite į orkaitę. Tačiau jei tokios keptuvės neturite, nenuleiskite rankų – karamelės-uogų pagrindą galite paruošti keptuvėje, tada perpilti jį į apvalią ar kvadratinę skardą, o tada jau pilti tešlą ir šauti į orkaitę.

1. Įkaitinkite keptuvę ir sudėkite uogų sluoksniui skirtą sviestą bei cukrų, maišykite, kol cukrus ištirps. Kai masė ims burbuliuoti, nuimkite keptuvę nuo ugnies.

2. Įkaitinkite orkaitę iki 180 ºC laipsnių.

3. Nedideliame dubenyje sumaišykite sausuosius tešlai skirtus produktus – miltus, kukurūzų miltus, kepimo miltelius ir druską.

4. Kitame dubenyje iki purumo išsukite tešlai skirtą sviestą, cukrų ir citrinos žievelę. Po vieną įmuškite ir gerai įmaišykite kiaušinius, supilkite vanilės ekstraktą.

5. Atsargiai supilkite pusę sausųjų ingredientų mišinio, tada pieną, atsargiai išmaišykite, kol masė bus vientisa, galiausiai supilkite antrąją sausų ingredientų dalį. Nepermaišykite!

6. Ant sviesto-cukraus masės supilkite spanguoles ir paskirstykite vienodu sluoksniu (jei kepsite pyragą ne toje pačioje keptuvėje, bet kepimo formoje, pirmiausia į ją perpilkite cukraus-sviesto masę). Sukrėskite ant uogų tešlą ir tolygiai ją paskirstykite, palyginkite viršų.

7. Kepkite pyragą, kol viršus bus rusvas, o į jį įbestas medinis pagaliukas ištraukus bus sausas – tai užtruks apie 40–50 min.

8. Ištraukite pyragą iš orkaitės ir leiskite 10 min. ramiai pastovėti, o tada peiliu atskirkite jį nuo kraštų, uždėkite ant keptuvės ar skardos viršaus didelę plokščią lėkštę ir staigiai apversdami indą, kuriame kepėte, išverskite skanėstą (nepamirškite mūvėti virtuvinių pirštinių, kad nenusidegintumėte).

Kategorijos

Šaltinis: 15min

Daugiau receptų

Elžbieta dalinasi: dieviškai gardus pyragas iš vos kelių ingredientų

Elžbieta dalinasi: dieviškai gardus pyragas iš vos kelių ingredientų 6 asm.

Turėdami vos kelis paprastus ingredientus, galite pasigaminti nuostabų desertą, puikiai tinkantį bet kokiai progai. 
Žymės: pyragas
Kotletai su saldžiosiomis bulvėmis

Kotletai su saldžiosiomis bulvėmis 4 asm.

Šie kotletai su saldžiosiomis bulvėmis tikrai nustebins savo skoniu – patiks visiems, ypač – vaikams. 
Daržovių patale troškintas karpis

Daržovių patale troškintas karpis 4 asm.

Troškintas karpis bus ne tik prisigėręs daržovių aromato, bet ir nesausas bei labai gardus. 

Daržovėmis įdarytas keptas karpis

Daržovėmis įdarytas keptas karpis 4 asm.

Įdarytas karpis – klasikų klasiką, šįsyk jis paskanintas daržovėmis.

 

Karpis su grikiais, daržovėmis ir grybų padažu

Karpis su grikiais, daržovėmis ir grybų padažu 4 asm.

Karpis puikiai dera ne tik su daržovėmis bei grybais, bet ir grikiais. Pats metas išbandyti!

 

Troškinti veršienos maltinukai

Troškinti veršienos maltinukai 4 asm.

Išbandykite puikių maltinukų receptą, kuriuo dalinasi kulinaras ir tinklaraštininkas Aurimas Alionis, „Aurimėlio virtuvės“ šeimininkas.

Kalėdinis punšas

Kalėdinis punšas 8 asm.

Vytaras Radzevičius: Punšas – žiemiškas ir šildantis gėrimas. Pats žodis kilo iš hindi kalbos ir reiškia skaičių „penki“ („panch“), todėl šio gėrimo recepte dažniausiai naudojami penki ingredientai – skirtingos sultys ir prieskoniai. Punšą galima patiekti tiek šiltą, tiek atvėsusį. Kuo ilgiau punšas stovės, tuo daugiau turės skonio ir tuo geriau atsiskleis įdėtų prieskonių savybės. Prieskoniai punšui suteikia išties puikų aromatą, todėl šis gėrimas puikiai sušildo ilgais žiemos vakarais, o svarbiausia – jį išties nesunku pasigaminti.

Moliūginiai zefyrai

Moliūginiai zefyrai 10 asm.

Nida Degutienė: Zefyriukai, kuriuos gaminsite, bus ne tik pilni šildančių Kalėdinių prieskonių – cinamono, muskato, imbiero, – bet dar ir paskaninti trintų moliūgų mase. Sandariai uždarytame inde juos galima laikyti mėnesį. Lepintis zefyrais reiktų sakingai, juose tikrai nemažai cukraus! Šie skanėstai tikrai sužavės smaližius ir mėgstančius aromatingą desertinę popietinę kavą, kurioje lėtai tirpsta nedideli „snieguoto“ skanėsto gabaliukai...

Itališki biskočiai su migdolais

Itališki biskočiai su migdolais 4 asm.

Jei jūsų šeima yra kilusi iš Italijos, nei vienos Kalėdos neapsieina be šių naminių sausainių ir šviežio itališko espreso puodelio. Virtuvės šefas Gian Luca Demarco kviečia šalia tradicinių lietuviškų kepinių šiais išbandyti ir itališkųjų biskočių, kurie paįvairins jūsų šventinį stalą.

Kvapni mandarinų tarta

Kvapni mandarinų tarta 8 asm.

Traškus tartos pagrindas ir pieniškas kreminis, iš Pietų Afrikos kilęs įdaras sušildys jus vėsiais žiemos vakarais.