Ingredientai
- Obuoliai 4 vnt. vidutinio dydžio - rūgštokų - pyrago apačiai
- Sviestas 220 g 110 - pyrago apačiai ir 110 - pyrago pagrindui
- Rudasis cukrus 300 ml 100 - pyrago apačiai ir 200 - pyrago pagrindui
- Cukrus 100 ml pyrago apačiai
- Cinamonas 2 arbat. š. 1 - pyrago apačiai ir 0,5 - pyrago pagrindui
- Muskatas 1 arbat. š. 0,5 malto - pyrago apačiai
- Vanilės ekstraktas 1 arbat. š. pyrago apačiai
- Druska 2 žiupsnelis 1 - pyrago apačiai ir 1 - pyrago pagrindui
- Kiaušiniai 2 vnt. pyrago pagrindui
- Jogurtas 2 valg. š. 2,5 graikiško - pyrago pagrindui
- Miltai 180 g pyrago pagrindui
- Kepimo milteliai 1 arbat. š. pyrago pagrindui
Kaip gaminti
Svarbiausi įrankiai:
- apvali kepimo forma,
- kepimo popierius,
- daržovių skustukas.
1. Kepimo formą išklokite kepimo popieriumi. Tai padės susidariusiai karamelei nebėgti per formos kraštus, jei ji yra atsegamais kraštais. Jei jūsų forma visiškai uždara, galite tiesiog ją ištepti sviestu.
2. Obuolius nulupkite ir daržovių skustuku supjaustykite labai plonomis (beveik, kaip popierius) riekelėmis. Jas sudėkite ant kepimo formos apačios.
3. Padažui nedideliame puode išlydykite sviestą, suberkite visus produktus ir pavirkite apie 3–4 min., kol cukrus ištirps ir masė šiek tiek sutirštės. Gautą karamelę iškart paskleiskite kepimo formose ant obuolių sluoksnio. Ji išties greitai sustings, bet taip ir turi būti.
4. Pyrago pagrindui išplakite kambario temperatūros sviestą su cukrumi iki purumo. Įplakite kiaušinius ir jogurtą. Atskirame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, cinamoną ir druską. Sausų produktų mišinį iš lėto įplakite į skystą plakinį, kol masė taps vientisa. Paruoštą tešlą paskleiskite ant obuolių ir karamelės.
5. Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 45 min., arba kol pyrago viršus gražiai apskrus, o patikrinus mediniu smeigtuku jis bus sausas. Palikite atvėsti 10 min kepimo formose ir tuomet pyragą išverskite į lėkštę. Patiekite iš karto su ledais. Prieš tai viršų galite dar šiek tiek apibarstyti druska, papildomam sūrumo cinkeliui.
Skaniausias šiltas, bet puikus ir kitą dieną.
Receptas iš tinklaraščio SKANIOS DIENOS