Ingredientai
- Alyvuogių aliejus 70 g arba kito augalinio
- Medus 120 g skysto; arba agavų, klevų sirupo
- Kiaušiniai 2 vnt.
- Bananai 2 vnt. dideli, gerai sunokę
- Pienas 60 ml
- Soda 1 arbat. š.
- Vanilės ekstraktas 1 arbat. š. arba vanilinio cukraus
- Druska 0,5 arbat. š.
- Cinamonas 0,5 arbat. š.
- Miltai 245 g vietoje kvietinių galima kepti iš galima speltų, galima pamaišytų su pilno grūdo, bet jei bus tik pilno grūdo, tešla taps labai sunki, tad geriau pamaišyti
- Kakava 2 valg. š. papildomai
- Riešutai 1 sauja mėgstamų; papildomai
- Juodasis šokoladas 70 g smulkinto; papildomai
Kaip gaminti
Šią duoną galite gaminti ir veganišką, ir be glitimo – pieną galite keisti vandeniu ar augaliniu pienu, o paprastus miltus – migdolų. Lygiai taip pat alyvuogių aliejų galima keisti kokosų ar kitu augaliniu aliejumi. Kaip saldiklį, jei nesinori medaus, naudokite klevų ar agavų sirupą.
1. Įkaitinkite orkaitę iki 165 C laispnių temperatūros ir pasiruoškite duonos kepimo formelę: ištepkite riebalais ar įtieskite kepimo popieriaus.
2. Dideliame dubenyje rankine šluotele-plakikliu suplakite skystą medų ir aliejų. Įmuškite kiaušinius, vėl išplakite, tada sudėkite šakute gerai sutrintus bananus, pieną ir vėl viską išplakite. Bananų gali matytis ir kiek stambesnių gabaliukų, viskas tvarkoje, svarbu, kad jie ne per daug stambūs ir kieti.
3. Sudėkite sodą, vanilės ekstraktą, druską ir cinamoną ir viską išmaišykite. Pačioje pabaigoje įmaišykite miltus ir norimus priedus (kakavą, džiovintus vaisius, juodojo šokolado, riešutų ar riešutų sviesto).
4. Supilkite tešlą į paruoštą kepimo formą ir kepkite apie 60–70 min., kol įkišus pagaliuką ir jį ištraukus bus sausas. Kepimo pabaigoje, jei viršus ims per daug skrusti, galite pridengti folija.
5. Išėmę duoną, atvėsinkite apie 10 min., tada išimkite iš formos, dar palaukite, kol šiek tiek pravės, t. y. apie 20 min. (nes jei pjausit labai karštą bus sukritusi ir sunki viduje), ir jau galite mėgautis.
Kategorijos
- Ketinu ruošti specialiai: Pusryčiams, Vaikams, Vakarienei
- Noriu patiekalo: Desertai, Kepiniai, Užkandžiai