Ingredientai
- Mėsa 500 g maltos (mėsos rūšis galima maišyti arba keisti ją žuvimi); kukuliams
- Krakmolas 3 valg. š. kukuliams
- Žuvies padažas 2 valg. š. po šaukštą kukuliams ir sultiniui
- Soda 0,5 arbat. š. kukuliams
- Svogūnai 1 vnt. smulkintas; kukuliams
- Česnakai 1 skiltelės smulkinta; kukuliams
- Imbieras 1 arbat. š. smulkiai tarkuoto – kukuliams ir dar 2 cm ilgio gabaliuko sultiniui
- Druska 1 arbat. š. perpus kukuliams ir sultiniui
- Juodieji pipirai 1 žiupsnelis
- Sultinys 8 puodelis sultiniui
- Cinamonų lazdelė 1 vnt. sultiniui
- Kardamonas 0,5 arbat. š. malto; sultiniui
- Gvazdikėliai 3 vnt. sultiniui
- Baltieji pipirai 1 arbat. š. sultiniui
Kaip gaminti
Vieno bakso recepto nėra, tai patiekalas su daugybe skonių. Pavyzdžiui, Indonezijos religinė dauguma musulmonai nevalgo kiaulienos, tad jie bakso gamina iš jautienos, vištienos arba žuvies. Garnyru šalia kukulių gali tapti lakštiniai, ryžiai, salotos, daigai, virti kiaušiniai, padažai – aiškių ribų nėra. Bet privalomi dalykai – kukuliai ir sultinys.
1. Visus kukulių ingredientus gerai išminkome su malta mėsa ir dar kartą permalame – iki vientisos masės. Jei yra galimybė, dėkite viską į elektrinę trintuvę. Mėsą sudedame į dubenėlį, uždengiame ir 2-3 valandoms pastatome į šaldytuvą – masė turi sustingti.
2. Sultinį užviriname, sudedame visus ingredientus ir paverdame ant mažo karščio apie pusvalandį, kol sultinys prisisotins skonių. Nukošiame.
3. Gaminame kukulius. Šlapiomis rankomis imame masės ir spaudžiame kumštyje, kad pro jo viršų išlįstų teniso kamuoliuko dydžio apvalus gabaliukas.
4. Su šaukštu jį nugnybame ir dedame į lėkštę. Stenkitės kukulius daryti kuo mažesnius, nes virdami jie išsipučia. Sudėję kukulius į verdantį vandenį, keletą minučių paverdame. Paragaujame vieno, ar jau išvirę, tada išgriebiame visus. Jeigu atrodo, kad per daug jų prisigaminote, dalį galima užšaldyti kitam kartui.
5. Dedame į lėkštę kukulius, garnyrą ir užpilame karštu sultiniu. Indonezijoje prie bakso pasiūlomas ir aštrus padažas, dažniausiai sambal. Išbandykite savąjį mėgstamą, o sambal kada nors patys pasigaminsime.
Garnyras: daigai, virtų ryžių lakštiniai, kalendros. Bet galite išbandyti vaizduotę – nuo salotų lapų iki virto kiaušinio.
Kategorijos
- Ketinu ruošti specialiai: Gurmanams, Lieknėjantiems, Pietums, Vakarienei
- Rengiu šventę: Vakarėlis
- Renkuosi pasaulio virtuvę: Indonezijos