Ingredientai
- Miltai 150 g tešlai
- Druska 1 žiupsnelis tešlai
- Cukraus pudra 60 g po 30 g tešlai ir įdarui
- Sviestas 120 g tešlai
- Kiaušiniai 2 vnt. po 1 tešlai ir įdarui
- Vanduo 1 valg. š. šalto, gali prireikti ir kiek daugiau; tešlai
- Varškė 250 g įdarui
- Vanilės ekstraktas 1 arbat. š. įdarui
- Cukrus 80 g įdarui
- Cinamonas 0,5 arbat. š. įdarui
- Muskatas 0,3 arbat. š. malto; įdarui
- Obuoliai 4 vnt. kieti; įdarui
- Migdolai 30 g riekelių ar plokštelių; įdarui
Kaip gaminti
1. Iš pradžių padarykite pyrago pagrindą. Dubenyje sumaišykite miltus, druską ir cukraus pudrą. Supjaustykite mažais gabalėliais sviestą ir maišykite su miltais, kol susiformuos masė su gumulėliais.
2. Gerai išplakite kiaušinio trynį su vandeniu. Lėtai pildami į tešlą maišykite, kol mišinys taps vientisas. Suminkykite tešlą į rutulį ir pusvalandžiui įdėkite į šaldytuvą.
3. Po pusvalandžio iškočiokite tešlą ant miltuoto paviršiaus – kad pagrindas 2-3 centimetrais būtų platesnis nei kepimo forma.
4. Sudėkite tešlą į formą – taip, kad neliktų skylių. Kraštus sulyginkite. Įkaitinkite orkaitę iki 190 laipsnių. Pakepkite pyrago pagrindą prislėgę lėkšte, kad neiškiltų. Išimkite atvėsti.
5. Toliau darykite įdarą. Gerai iki vientisos masės sumaišykite varškę, cukraus pudrą, kiaušinį ir vanilę. Supilkite į pyrago pagrindą ir išlyginkite mentele.
6. Obuolius supjaustykite plonomis skiltelėmis. Sumaišykite dubenyje cukrų, cinamoną ir muskatą. Sumaišykite su obuoliais, kad šie tolygiai pasidengtų mišinių. Išdėliokite obuolius ant pyrago. Pabarstykite migdolų drožlėmis ir kepkite apie pusantros valandos 175 laipsnių temperatūroje (arba kol tešla pagels, o obuoliai suminkštės).
Skaniausiai valgyti atvėsintą.