Ingredientai
- Džiovintos spanguolės 125 g
- Razinos 190 g 110 g juodųjų ir 80 g auksinių
- Džiovintos figos 150 g susmulkintų
- Migdolai 50 g pasmulkintų
- Sviestas 150 g minkšto
- Rudasis cukrus 135 g
- Kiaušiniai 2 vnt.
- Brendis 125 ml arba romo; ir dar apie 100 ml laistymui
- Miltai 185 g
- Soda 0,25 arbat. š.
- Meduolių prieskoniai 1 arbat. š.
- Cinamonas 1 arbat. š.
- Pienas 60 ml
Kaip gaminti
1. Sudėkite visus džiovintus vaisius į dubenį arba stiklainį, užpilkite romu arba brendžiu ir palikite 2–3 dienom pabrinkti. Jei neturite laiko brandinti džiovintų vaisių, sudėkite juos į nedidelį puodą, užpilkite romu arba brendžiu ir pavirkite apie 5–7 minutes, kol vaisiai išbirnks, visas alkoholis bus susigėręs. Nuimkite nuo ugnies ir palikite visiškai atvėsti.
2. Įkaitinkite orkaitę iki 140C. Į elektrinio plaktuvo indą sudėkite minkštą sviestą ir cukrų, viską gerai išsukite (apie 6–8 min.), kol gausite labai šviesią kreminę masę. Įmuškite po vieną kiaušinį ir toliau plakite.
3. Kitame dideliame dubenyje sumaišykite visus birius produktus: miltus, prieskonius, sodą, suberkite riešutus. Galiausiai sudėkite visus išbrinkintus vaisius ir sumaišykite, kad vaisiai pasidengtų miltų mišiniu. Tada šį miltų ir vaisių mišinį sumaišykite su sviesto ir kiaušinių mase.
4. Tešlą sukrėskite į gerai riebalais išteptą atskirų keksų (250 ml talpos) arba į tradicinę kekso ar torto formą. Maži keksai keps apie 35–40 min, didelis pyragas keps apie 1,5 val ir daugiau – ar iškepęs, reikia tikrinti mediniu pagaliuku – ištraukus jis nebeturi būti aplipęs tešla.
5. Išimkite iškepusius keksus iš kepimo formos ir visiškai atvėsinkite. Pašlakstykite kiekvieną keliais šaukšteliais romo arba brendžio ir laikykite uždarame inde iki pat Kalėdų, kartą per savaitę pašlakstydami dar trupučiu alkoholio.
Aš dekoravau savo keksus ragais, iškeptais iš imbierinių sausainių tešlos.