10 asmenims Užtruksite: Įvertinkite: 3.9 5 / 8
Jau įvertinote šį receptą

Brandintas vaisinis pyragas Kalėdoms

Brandintas pyragas
Brandintas pyragas / Vida Press nuotr.
Skaitysiu vėliau

Pyragas, kurio receptą siūlome, turi subęsti ir tai užtruks ne mažiau, kaip 4 savaites. Pagalvokit, ar ne puiku: be karštligiškos skubos iškepate pyragą jau šį savaitgalį, švelniai jį kelias savaites paglobojate, o per šventes belieka mėgautis puikiu skoniu, aromatu ir svečių žeriamais komplimentais.

Daugiau 15min Gyvenimas naujienų – mūsų Facebook puslapyje!

Ingredientai

Kaip gaminti

1. Į puodą storu dugnu suberkite džiovintus vaisius (stambesniuosius supjaustykite mažesniais gabalėliais, kad visi būtų daugiau mažiau vienodi), vaisių žieveles, cukrų, sudėkite sviestą, supilkite sultis ir alkoholį. o tada ant nestiprios ugnies pakaitinkite 7 min. Nepalikite be priežiūros ir kartas nuo karto pamaišykite. Perpilkite gautą mišinį į didelį dubenį ir leiskite pravėsti (apie pusvalandį).

2. Kol masė vėsta, iki 150 C įkaitinkite orkaitę (kaitinimas viršus-apačia, be „vėjelio“). Nedidelę apvalią (idealu – 20-22 cm skersmens), tačiau gilią kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.

3. Į pravėsusią masę sudėkite likusius ingredientus ir išmaišykite, kad neliktų sausų ingredientų.

4. Verskite gautą masę į paruoštą kepimo skardą, gerai išlyginkite paviršių.

5. Kepkite pyragą apie 2 valandas, kol viršus bus intensyviai rudas. Stebėkite, nes kiekviena orkaitė individuali, jei jūsų pyragas akivaizdžiai svyla, užsispyrę tų dviejų valandų nelaukite.

6. Išimkite pyragą iš orkaitės ir, kol dar šiltas, labai švariu kuo plonesniu mediniu pagaliuku jį subadykite. Leiskite visiškai atvėsti skardoje ir tik tada išimkite. O dabar metas pyragą brandinti – t.y. periodiškai jį suvilgyti alkoholiu, to nebereikės daryti tik paskutiniąją savaitę prieš šventes (apie brandinimą – patarimai žemiau).

7. Prieš patiekiant, pyragą galima papuošti mėgstama glazūra – idealiai tinka paprasčiausia, gaminama iš cukraus, sviesto ir apelsinų ar citrinų sulčių.

Svarbūs patarimai apie brandinimą:

  • Labai svarbu brandinamą pyragą tinkamai suvynioti – jo kontaktas su išoriniu pasauliu per visą brandinimo laiką galimas tik tada, kai jį „maitinsite“ alkoholiu. Idealu, jei pirmiausia pyragą suvyniosite į maistinę plėvelę, tuomet į foliją, trečias sluoksnis tebūnie didelis plastikinis maišas, o galiausiai visą šį paketą dėkite į kokią nors dėžutę ar plokščiadugnį indą aukštais kraštais.
  • Nuolat vilgyti pyragą alkoholiu labai svarbu – tai ne tik apsaugos jį nuo bakterijų dauginimosi, bet ir drėkins, užtikrins aromatingumą. Pirmąsyk suvilgykite kai pyragas bus visiškai atvėsęs, prieš suvyniojant į visus aukščiau išvardintus sluoksnius. Vėliau pyragą vilgykite kas 5-7 dienas, tik paskutiniąją savaitę to nebedarykite. Ekspertai pataria, jog geriausia pyragą alkoholiu „maitinti“ naudojant purkštuką, taip skystis tolygiausiai padengs paviršių ir per padarytas skylutes skverbsis gilyn.
  • Pyragą galite vilgyti tuo pačiu gėrimu, kurį naudojote kepdami, tačiau galite vilgyti ir kitu, pavyzdžiui, stipriuoju gėrimu su apelsinų skoniu ir aromatu.
  • Brandinamas pyragas turi būti laikomas sausoje vėsioje vietoje, šaldytuvas tam netinka. Geriausia, jei rasite tam nuošalų, toliau nuo šilumos šaltinių esantį spintelės ar spintos kampą (tokį, į kurį landieji namų smalsučiai pernelyg dažnai nelandžioja).

Kategorijos

Šaltinis: 15min

Daugiau receptų

Elžbieta dalinasi: dieviškai gardus pyragas iš vos kelių ingredientų

Elžbieta dalinasi: dieviškai gardus pyragas iš vos kelių ingredientų 6 asm.

Turėdami vos kelis paprastus ingredientus, galite pasigaminti nuostabų desertą, puikiai tinkantį bet kokiai progai. 
Žymės: pyragas
Kotletai su saldžiosiomis bulvėmis

Kotletai su saldžiosiomis bulvėmis 4 asm.

Šie kotletai su saldžiosiomis bulvėmis tikrai nustebins savo skoniu – patiks visiems, ypač – vaikams. 
Daržovių patale troškintas karpis

Daržovių patale troškintas karpis 4 asm.

Troškintas karpis bus ne tik prisigėręs daržovių aromato, bet ir nesausas bei labai gardus. 

Daržovėmis įdarytas keptas karpis

Daržovėmis įdarytas keptas karpis 4 asm.

Įdarytas karpis – klasikų klasiką, šįsyk jis paskanintas daržovėmis.

 

Karpis su grikiais, daržovėmis ir grybų padažu

Karpis su grikiais, daržovėmis ir grybų padažu 4 asm.

Karpis puikiai dera ne tik su daržovėmis bei grybais, bet ir grikiais. Pats metas išbandyti!

 

Troškinti veršienos maltinukai

Troškinti veršienos maltinukai 4 asm.

Išbandykite puikių maltinukų receptą, kuriuo dalinasi kulinaras ir tinklaraštininkas Aurimas Alionis, „Aurimėlio virtuvės“ šeimininkas.

Kalėdinis punšas

Kalėdinis punšas 8 asm.

Vytaras Radzevičius: Punšas – žiemiškas ir šildantis gėrimas. Pats žodis kilo iš hindi kalbos ir reiškia skaičių „penki“ („panch“), todėl šio gėrimo recepte dažniausiai naudojami penki ingredientai – skirtingos sultys ir prieskoniai. Punšą galima patiekti tiek šiltą, tiek atvėsusį. Kuo ilgiau punšas stovės, tuo daugiau turės skonio ir tuo geriau atsiskleis įdėtų prieskonių savybės. Prieskoniai punšui suteikia išties puikų aromatą, todėl šis gėrimas puikiai sušildo ilgais žiemos vakarais, o svarbiausia – jį išties nesunku pasigaminti.

Moliūginiai zefyrai

Moliūginiai zefyrai 10 asm.

Nida Degutienė: Zefyriukai, kuriuos gaminsite, bus ne tik pilni šildančių Kalėdinių prieskonių – cinamono, muskato, imbiero, – bet dar ir paskaninti trintų moliūgų mase. Sandariai uždarytame inde juos galima laikyti mėnesį. Lepintis zefyrais reiktų sakingai, juose tikrai nemažai cukraus! Šie skanėstai tikrai sužavės smaližius ir mėgstančius aromatingą desertinę popietinę kavą, kurioje lėtai tirpsta nedideli „snieguoto“ skanėsto gabaliukai...

Itališki biskočiai su migdolais

Itališki biskočiai su migdolais 4 asm.

Jei jūsų šeima yra kilusi iš Italijos, nei vienos Kalėdos neapsieina be šių naminių sausainių ir šviežio itališko espreso puodelio. Virtuvės šefas Gian Luca Demarco kviečia šalia tradicinių lietuviškų kepinių šiais išbandyti ir itališkųjų biskočių, kurie paįvairins jūsų šventinį stalą.

Kvapni mandarinų tarta

Kvapni mandarinų tarta 8 asm.

Traškus tartos pagrindas ir pieniškas kreminis, iš Pietų Afrikos kilęs įdaras sušildys jus vėsiais žiemos vakarais.