Ingredientai
- Miltai 500 g tešlos pagrindui
- Sviestas 250 g šalto; tešlos pagrindui
- Druska 1 žiupsnelis tešlos pagrindui
- Cukrus 2 valg. š. tešlos pagrindui
- Vanduo 3 valg. š. šalto; tešlos pagrindui
- Kiaušiniai 2 vnt. 1 tešlos pagrindui ir 1 aptepimui
- Kriaušės 3 g įdarui
- Braškės 500 g įdarui
- Citrinos sultys 2 valg. š. įdarui
- Rudasis cukrus 150 g įdarui; ir dar pora šaukštų viršui apibarstyti
- Pankolių sėklos 1 žiupsnelis maltų; įdarui
- Krakmolas 50 g įdarui
- Lazdynų riešutai 60 g ar graikinių riešutų; įdarui
Kaip gaminti
- Kubeliais supjaustytą sviestą sudedame į dubenį su miltais, gerai sumaišome ir pertriname pirštais. Sudedame cukrų, druską, vandenį bei kiaušinį ir minkome, kol tešla sulips į kamuoliuką. Suvyniojame į maistinę plėvelę ir laikome šaldytuve apie pusvalandį.
- Paruošiame įdarą: kriaušes nulupame ir supjaustome kubeliais. Braškes taip pat supjaustome skiltelėmis ir dubenyje sumaišome su kriaušėmis. Užpilame citrinų sulčių, suberiame cukrų, žiupsnį maltų pankolių, krakmolą ir išmaišome. Riešutus pasmulkiname ir sumaišome su kriaušėmis.
- Įkaitiname orkaitę iki 180 °C. Ant tešlos pagrindo klojame kepimo popierių, užpilame jį pupelėmis ar žirniais, kad tešla nepakiltų, ir kepame 10 minučių. Išimame iš orkaitės, nuimame kepimo popierių su pupelėmis. Iškepusi tešla turi būti sausoka, jos kraštai – pradėję šiek tiek ruduoti. Paliekame atvėsti.
- 4. Įdarą sudedame ant pravėsusio pagrindo. Atidėtą tešlą pakočiojame, kad ji taptų plonesnė, supjaustome juostelėmis ir pyrago viršų papuošiame norimu raštu. Prispaudžiame tešlos kraštus, kad priliptų prie pagrindo.
- Kiaušinį išplakame su cukrumi, plakiniu aptepame pyragą. Galima dar pabarstyti cukrumi.
- Perkeliame pyragą į orkaitę ir kepame apie 30–35 minutes, kol viršus gražiai paruduos, o įdaras ims burbuliuoti ir veržtis pro kraštus.