Ingredientai
- Briuseliniai kopūstai 1 kg
- Vištiena 300 g filė; arba kitos mėgstamos mėsos, virtos arba keptos
- Laurų lapai 1 vnt.
- Česnakai 1 skiltelės
- Sviestas 2 valg. š.
- Miltai 2 valg. š.
- Vištienos sultinys 300 ml
- Pienas 400 ml
- Garstyčios 2 valg. š. geriausia Dižono
- Sūris 70 g tarkuoto
- Druska 0,5 arbat. š.
- Juodieji pipirai 1 žiupsnelis
Kaip gaminti
1. Nupjaukite briuselinio kopūsto kotelius, pašalinkite nešvarius išorinius lapelius. Jei kopūstukai yra labai dideli, perpjaukite juos pusiau. Virkite juos pasūdytame vandenyje 5–10 min, kol bus minkšti. Nupilkite į kiaurasamtį ir perliekite labai šaltu vandeniu.
2. Vištieną arba kitą pasirinktą mėsą išvirkite pasūdytame vandenyje, su lauro lapu ir skiltele česnako, perpjauta pusiau.
3. Orkaitę įkaitinkite 200°C.
4. Puode ant vidutinio stiprumo ugnies ištirpinkite sviestą, suberkite miltus, kaitinkite, kol miltai ims keisti spalvą. Maišant virtuvine šluotele supilkite vištienos sultinį ir pieną. Kaitinkite ant lengvos ugnies, kol padažas sutirštės. Nukėlę nuo ugnies, įmaišykite garstyčias, pagardinkite druska ir pipirais.
5. Vištieną, arba kitą pasirinktą mėsą, supjaustykite kubeliais, suberkite į apkepo indo dugną, ant viršaus išdėliokite virtus briuselinius kopūstus, apliekite padažu, apiberkite tarkuotu sūriu ir kepkite įkaitintoje orkaitėje 10–15 min, kol sūris išsilydys ir parusvės.
6. Mėgaukitės iškart, su virtomis bulvėmis arba ryžiais.
Beje, šį apkepą galima labai lengvai paversti vegetarišku patiekalu – vietoje mėsos briuselinius kopūstus apiberkite sauja graikinių riešutų, tada viską apliekite padažu, apiberkite sūriu ir kepkite, kol šis išsilydys. Veganai vištienos sultinį gali pakeisti daržovių sultiniu, o vietoje paprasto pieno naudoti migdolų pieną arba kitą augalinį pakaitalą.
Kategorijos
- Ketinu ruošti specialiai: Gurmanams, Pietums, Vakarienei
- Noriu patiekalo: Apkepai
- Renkuosi pasaulio virtuvę: Prancūzų