6 asmenims Užtruksite: Įvertinkite: 4.3 5 / 4
Jau įvertinote šį receptą

Čederio sūrio ir alaus sriuba

Čederio sūrio ir alaus sriuba
Čederio sūrio ir alaus sriuba / Nidos Degutienės nuotr.
Skaitysiu vėliau

Nida Degutienė (Nidos receptai): Legendinis angliškasis čederis – bene vienintelis pasirinkimas šiai sočiai sriubai, nes jo kreminė it sviestas konsistencija, pavirusi sultinyje, paverčia sriubą vientisa, tarsi šilkine. O kadangi tas sultinys verdant dar sumaišomas su šviesiuoju alumi, sriubos skonis tikrai tampa toks, prieš kurį sunku atsispirti.

Daugiau 15min Gyvenimas naujienų – mūsų Facebook puslapyje!

Ingredientai

  • Šoninė 200 g neriebios rūkytos, supjaustytos mažais kubeliais
  • Svogūnai 1 vnt. mažas, supjaustytas smulkiais kubeliais
  • Salierai 1 vnt. stiebas, supjaustytas smulkiais kubeliais
  • Česnakai 2 skiltelės susmulkintos
  • Aitrioji paprika 1 vnt. Chalapos alapeño, be sėklų ir supjaustyta (galite nedėti, jei nemėgstate aštriai)
  • Čiobreliai 1 valg. š. šviežių lapelių
  • Alus 1 vnt. nedidelė skardinė; lagero arba pilzeno, tiks ir nealkoholinis
  • Sviestas 4 valg. š.
  • Sultinys 2 st. vištienos arba daržovių; jei neturite, pakeiskite vandeniu
  • Miltai 2 valg. š.
  • Čederio sūris 300 g sutarkuoto stambia tarka
  • Grietinėlė 50 ml nebūtina, nes sriuba ir taip rieboka, bet labai skanu
  • Druska 0,5 arbat. š. arba pagal skonį
  • Juodieji pipirai 1 žiupsnelis arba pagal skonį

Kaip gaminti

1. Įkaitinkite didelį puodą storu dugnu ir sudėkite susmulkintą šoninę. Kepkite ant vidutinės ugnies maišydami, kol šoninės gabalėliai apskrus, riebalai išsilydys, šoninė taps itin traški. Kiaurašaukščiu išgriebkite apskrudusius gabalėlius iš riebalų ir sudėkite į lėkštę, išklotą popieriniu rankšluosčiu, kad susigertų riebalų perteklius. Puode likusius riebalus išpilkite, palikdami maždaug vieną šaukštą tolimesniam gaminimui.

2. Grąžinkite puodą ant ugnies, suberkite susmulkintus salierus, svogūnus, Chalapos aitriąją papriką, česnakus ir čiobrelius ir kepinkite ant mažos ugnies apie 5–6 minutes, kol visos šios daržovės taps labai minkštos. Tada įpilkite pusę skardinės alaus ir padidinę ugnį kaitinkite, kol išgaruos maždaug pusė alaus kiekio. Supilkite sultinį ir užvirinkite.

3. Per tą laiką mažoje keptuvėje ištirpinkite sviestą, tada suberkite miltus ir maišydami kaitinkite, kol masė ims šiek tiek tamsėti. Supilkite šį sviesto ir miltų mišinį į puodą ir užvirinkite. Kaitinkite ant silpnos ugnies pamaišydami apie 8 minutes, kol sriuba ims tirštėti, taps vienalytės konsistencijos. Galiausiai suberkite tarkuotą sūrį, supilkite likusį alų, pagardinkite druska ir pipirais (ir grietinėle, jei pageidaujate), ir dar maišydami pavirinkite apie 5 minutes.

4. Patiekdami išpilstykite sriubą į dubenėlius, įberkite paskrudintos šoninės, pabarstykite šviežiais čiobreliais (ir aitriąja paprika, jei norite aštriau). Patiekite su paskrudinta balta duona, įtrinta česnakais.

Kategorijos

Šaltinis: 15min

Daugiau receptų

Elžbieta dalinasi: dieviškai gardus pyragas iš vos kelių ingredientų

Elžbieta dalinasi: dieviškai gardus pyragas iš vos kelių ingredientų 6 asm.

Turėdami vos kelis paprastus ingredientus, galite pasigaminti nuostabų desertą, puikiai tinkantį bet kokiai progai. 
Žymės: pyragas
Kotletai su saldžiosiomis bulvėmis

Kotletai su saldžiosiomis bulvėmis 4 asm.

Šie kotletai su saldžiosiomis bulvėmis tikrai nustebins savo skoniu – patiks visiems, ypač – vaikams. 
Daržovių patale troškintas karpis

Daržovių patale troškintas karpis 4 asm.

Troškintas karpis bus ne tik prisigėręs daržovių aromato, bet ir nesausas bei labai gardus. 

Daržovėmis įdarytas keptas karpis

Daržovėmis įdarytas keptas karpis 4 asm.

Įdarytas karpis – klasikų klasiką, šįsyk jis paskanintas daržovėmis.

 

Karpis su grikiais, daržovėmis ir grybų padažu

Karpis su grikiais, daržovėmis ir grybų padažu 4 asm.

Karpis puikiai dera ne tik su daržovėmis bei grybais, bet ir grikiais. Pats metas išbandyti!

 

Troškinti veršienos maltinukai

Troškinti veršienos maltinukai 4 asm.

Išbandykite puikių maltinukų receptą, kuriuo dalinasi kulinaras ir tinklaraštininkas Aurimas Alionis, „Aurimėlio virtuvės“ šeimininkas.

Kalėdinis punšas

Kalėdinis punšas 8 asm.

Vytaras Radzevičius: Punšas – žiemiškas ir šildantis gėrimas. Pats žodis kilo iš hindi kalbos ir reiškia skaičių „penki“ („panch“), todėl šio gėrimo recepte dažniausiai naudojami penki ingredientai – skirtingos sultys ir prieskoniai. Punšą galima patiekti tiek šiltą, tiek atvėsusį. Kuo ilgiau punšas stovės, tuo daugiau turės skonio ir tuo geriau atsiskleis įdėtų prieskonių savybės. Prieskoniai punšui suteikia išties puikų aromatą, todėl šis gėrimas puikiai sušildo ilgais žiemos vakarais, o svarbiausia – jį išties nesunku pasigaminti.

Moliūginiai zefyrai

Moliūginiai zefyrai 10 asm.

Nida Degutienė: Zefyriukai, kuriuos gaminsite, bus ne tik pilni šildančių Kalėdinių prieskonių – cinamono, muskato, imbiero, – bet dar ir paskaninti trintų moliūgų mase. Sandariai uždarytame inde juos galima laikyti mėnesį. Lepintis zefyrais reiktų sakingai, juose tikrai nemažai cukraus! Šie skanėstai tikrai sužavės smaližius ir mėgstančius aromatingą desertinę popietinę kavą, kurioje lėtai tirpsta nedideli „snieguoto“ skanėsto gabaliukai...

Itališki biskočiai su migdolais

Itališki biskočiai su migdolais 4 asm.

Jei jūsų šeima yra kilusi iš Italijos, nei vienos Kalėdos neapsieina be šių naminių sausainių ir šviežio itališko espreso puodelio. Virtuvės šefas Gian Luca Demarco kviečia šalia tradicinių lietuviškų kepinių šiais išbandyti ir itališkųjų biskočių, kurie paįvairins jūsų šventinį stalą.

Kvapni mandarinų tarta

Kvapni mandarinų tarta 8 asm.

Traškus tartos pagrindas ir pieniškas kreminis, iš Pietų Afrikos kilęs įdaras sušildys jus vėsiais žiemos vakarais.