Ingredientai
- Sviestas 305 g 230 g tešlai ir 70 g įdarui
- Cukraus pudra 0,75 st. tešlai
- Druska 2 žiupsnelis po žiupsnį tešlai ir įdarui
- Vanilės ekstraktas 1 arbat. š. tešlai
- Kiaušiniai 1 vnt. didelis; tešlai
- Miltai 2,25 st. tešlai; ir dar 2 šaukštai įdarui
- Rudasis cukrus 0,25 st. įdarui
- Sirupas 1,5 valg. š. auksinio arba skysto medaus; įdarui
- Cinamonas 1 valg. š. įdarui
Kaip gaminti
1. Gerai išsukite sviestą kartu su cukraus pudra ir druska. Plakite tol, kol gausite labai purią baltos spalvos masę. Įmuškite kiaušinį, įpilkite vanilės ekstraktą ir toliau plakite. Suberkite miltus ir maišykite, kol ingredientai susijungs. Tešla bus labai lipni. Išgramdykite tešlą iš plakimo indo, susukite į maistinę plėvelę ir padėkite į šaldytuvą, kad visiškai sukietėtų (mažiausiai valandą).
2. Pasiruoškite cinamoninį įdarą: visus ingredientus sudėkite į dubenį arba virtuvinio kombaino indą ir suplakite iki vientisos masės, kuri bus pastos konsistencijos.
3. Išimkite tešlą iš šaldytuvo ir ant gausiai miltais pabarstyto darbastalio (arba ant kepimo popieriaus) kočiokite ją, kol gausite tolygų vientisą kvadratą (kuo ploniau iškočiosite tešlą, tuo daugiau spiralių gausite sausainiuose). Visą tešlos pagrindo paviršių tolygiai sutepkite cinamoninio įdaro mase. Susukite taip paruoštą kvadratą į labai tamprų suktinį, cinamoniniu įdaru į vidų. Taip paruoštą susuktą pailgą tešlos ritinį susukite į maistinę plėvelę ir kuo geriau atšaldykite šaldytuve (geriausia palaikykite per naktį).
4. Įkaitinkite orkaitę iki 190°C, kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.
5. Aštriu peiliu supjaustykite susuktą tešlos ritinį maždaug 4 mm storio griežinėliais ir juos klokite į paruoštą skardą, palikdami nedidelius tarpus tarp sausainių.
6. Kepkite apie 12–15 minučių arba kol gražiai paruduos ir taps sausi. Išimkite iš orkaitės ir po kelių minučių perkelkite ant grotelių visiškai atvėsti. Laikykite uždarame inde, sausoje vietoje.
Pastaba: visi ingredientai sausainiams privalo būti kambario temperatūros!