Ingredientai
- Miltai 250 g labai tinka ekologiški speltos miltai (tinka ir kvietiniai arba kukurūzų); tešlai
- Sviestas 125 g šalto; tešlai
- Cukrus 275 g 150 g teškai ir 125 g varškei, idealu, kokosų cukrus, bet tinka ir nerafinuotas rudasis
- Kiaušinių tryniai 1 vnt. tešlai
- Kiaušinio baltymas 2 vnt. šalti; varškei
- Soda 1 arbat. š. tešlai
- Vanilės ekstraktas 1 arbat. š. tešlai
- Citrinos 2 vnt. tešlai – 1 citrinos sultys, varškei – 1 citrinos sultys ir nutarkuota žievelė
- Grietinė 100 g varškei
- Kukurūzų krakmolas 30 g varškei
Kaip gaminti
1. Pirmiausia gaminame tešlą. Išspaudžiame citrinos sultis, į jas dedame šaukštelį sodos ir leidžiame suputoti, išmaišome. Dideliame dubenyje sumaišome miltus, cukrų, įmušame kiaušinio trynį, pro burokinę tarką sutarkuojame šaltą sviestą, supilame citrinos sultis su neutralizuota soda ir rankomis suminkome vientisą tešlą, ją padaliname į du lygius rutulius ir dedame į šaldymo kamerą 1 valandai.
2. Naudojame 22 cm skersmens atsegamą apvalią kepimo formą. Jos dugną ir kraštus ištepame sviestu, dugną išklojame kepimo popieriumi. Galima iškloti ir kraštus, tik tokiu atveju ne taip gražiai apskrus pyrago šonai.
3. Įkaitiname orkaitę iki 190 laipsnių. Režimas – viršus ir apačia be vėjelio.
4. Dideliame dubenyje sumaišome varškę, grietinę, kiaušinio trynį, cukrų, druską, krakmolą, nutarkuojame citrinos žievelę (tik geltonąją dalį) ir išspaudžiame citrinos sultis – viską sutriname su elektriniu smulkintuvu.
4. Galiausiai švariame inde išplakame šaltus baltymus iki standumo ir dalimis atsargiai įmaišome į varškės masę, stengiantis, kad kuo daugiau įplakto oro išliktų ir pyragas būtų puresnis.
5. Į paruoštą formą burokine tarka sutarkuojame pirmą tešlos rutulį, tolygiai paskirstome. Ant viršaus sudedame varškę ir švelniai išlyginame. Į atskirą indą sutarkuojame antrą tešlos rutulį ir gautus tarkius tolygiai paskirstome ant pyrago viršaus.
6. Labai svarbu, kad orkaitė būtų įkaitusi, kai dedame į ją pyragą. Kepame 50-60min. Skaniausias, kuomet atvėsta.
Kategorijos
- Ketinu ruošti specialiai: Gurmanams, Pusryčiams, Vaikams
- Noriu patiekalo: Desertai, Kepsniai
- Rengiu šventę: Vaikų šventė, Vakarėlis, Velykos