„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai
10 asmenims Užtruksite: Įvertinkite: 4.1 5 / 38
Jau įvertinote šį receptą

Citrininis varškės tortas su citrinų putėsiais

Citrininis varškės tortas su citrinų putėsiais
Citrininis varškės tortas su citrinų putėsiais / Nidos Degutienės nuotr.
Skaitysiu vėliau

Nida Degutienė (Nidos receptai): Varškės (arba sūrio, angl. cheesecake) tortai visais laikais buvo ir bus švenčių klasika, tobulieji kepiniai, kurie visiems visada pavyksta, juos mėgsta maži ir dideli. Kepant varškės pyragus kaskart galima išgauti vis kitokius skonius, jei pabodęs klasikinis variantas. Skaniausias šis kepinys rytojaus dieną, kai visi skoniai susimaišo, o pastovėjęs šaldytuve jis įgauna pjaustymui tinkamą konsistenciją.

Daugiau 15min Gyvenimas naujienų – mūsų Facebook puslapyje!

Ingredientai

  • Sausainiai 140 g pvz., petit beurre; pagrindui
  • Sviestas 50 g ištirpinto; pagrindui
  • Varškė 500 g 9 proc. riebumo, sumaltos arba sutrintos virtuviniu kombainu iki vientisos masės; varškės sluoksniui
  • Grietinėlė 650 ml 36 proc. riebumo; 250 ml varškės sluoksniui ir 400 ml (šaltos) citrinų putėsiams
  • Kiaušiniai 3 vnt. dideli; varškės sluoksniui
  • Cukrus 0,75 st. varškės sluoksniui
  • Citrinos 1 vnt. nutarkuota žievelė; varškės sluoksniui
  • Miltai 3 valg. š. persijotų; varškės sluoksniui
  • Citrinos sultys 125 ml šviežiai išspaustų; citrinų putėsiams
  • Želatina 2,5 arbat. š. milteliais; citrinų putėsiams
  • Cukraus pudra 8 valg. š. arba pagal skonį; citrinų putėsiams
  • Maistiniai dažai 0,1 arbat. š. geltonos spalvos (nebūtina, jei neturite)

Kaip gaminti

1. Įkaitinkite orkaitę iki 175C laipsnių temperatūros. Formos su nusegamais kraštais (23 cm skersmens) pagrindą išklokite pergamentiniu popieriumi.

2. Sausainius sudėkite į virtuvinį kombainą (arba suberkite į polietileno maišelį ir voliokite kočėlu) ir susmulkinkite iki trupinių. Sumaišykite su tirpintu sviestu, kad išeitų į šlapią smėlį panašūs trupiniai. Šiais trupiniais išklokite paruoštą kepimo skardą, gerai suplokite paviršių ir kepkite apie 12 minučių, kol gražiai apskrus. Šiek tiek atvėsinkite. Torto formą apvyniokite keliais sluoksniais aliuminio folijos taip, kad kepant nepatektų vanduo.

3. Orkaitės temperatūrą sumažinkite iki 160C laipsnių.

4. Paruoškite varškės masę (visi produktai turi būti kambario temperatūros): varškę sumaišykite su grietinėle, kiaušiniais, cukrumi, citrinos žievele ir galiausiai įmaišykite miltus. Nemaišykite masės pernelyg ilgai, nes kepant gali per daug pakilti. Supilkite šią masę ant apkepto pagrindo. Statykite formą, apvyniotą folija, į gilesnį indą (arba skardą) ir į tą skardą įpilkite verdančio vandens, kad jis siektų maždaug 1/3 torto masės. Kepkite apie 45–50 minučių arba kol varškės masė sutvirtės (pateliuskavę pamatysite, ar ji dar drėgna, ar jau tampri, taip pat galite priliesti pirštu viduryje ir matysite, ar iškepė, ar dar reikia kelių minčių). Visiškai atvėsinkite, tada įdėkite į šaldytuvą, geriausia per naktį, kad sustingtų ir skoniai susimaišytų.

5. Pasigaminkite putėsius: želatiną suberkite į mažą puodą ir įpilkite apie 2 šaukštus vandens – tiek, kad ji sudrėktų. Palikite išbrinkti apie 10 min. Tada labai lėtai kaitinkite maišydami, kol želatina ištirps, neliks grūdelių (tik neužvirkite, antraip želatina nesustings). Taip ištirpintą želatiną sumaišykite su citrinos sultimis.

 

6. Grietinėlę išplakite kartu su cukraus pudra ir trupučiu valgomųjų dažų (dėkite labai labai mažai, ir plakant žiūrėkite pagal spalvą, ar pakanka, ar reiktų dar. Dažai labai intensyvūs, jų prireiks vos vos ant peilio galiuko).

7. Apie 2 šaukštus plaktos grietinėlės sumaišykite su citrinos sulčių ir želatinos mase, tada šį mišinį sumaišykite su likusia plakta grietinėle. Paragaukite, jei trūksta saldumo – įberkite dar šiek tiek cukraus pudros. Jei trūksta rūgštumo, įpilkite dar šiek tiek citrinos sulčių. Gautus putėsius ištepkite ant atvėsusio torto varškės sluoksnio ir gerai išlyginkite.

8. Prieš pat patiekiant galite pabarstyti sutrupintais morengais.

 

Kategorijos

Šaltinis: 15min

Daugiau receptų

Elžbieta dalinasi: dieviškai gardus pyragas iš vos kelių ingredientų

Elžbieta dalinasi: dieviškai gardus pyragas iš vos kelių ingredientų 6 asm.

Turėdami vos kelis paprastus ingredientus, galite pasigaminti nuostabų desertą, puikiai tinkantį bet kokiai progai. 
Žymės: pyragas
Kotletai su saldžiosiomis bulvėmis

Kotletai su saldžiosiomis bulvėmis 4 asm.

Šie kotletai su saldžiosiomis bulvėmis tikrai nustebins savo skoniu – patiks visiems, ypač – vaikams. 
Daržovių patale troškintas karpis

Daržovių patale troškintas karpis 4 asm.

Troškintas karpis bus ne tik prisigėręs daržovių aromato, bet ir nesausas bei labai gardus. 

Daržovėmis įdarytas keptas karpis

Daržovėmis įdarytas keptas karpis 4 asm.

Įdarytas karpis – klasikų klasiką, šįsyk jis paskanintas daržovėmis.

 

Karpis su grikiais, daržovėmis ir grybų padažu

Karpis su grikiais, daržovėmis ir grybų padažu 4 asm.

Karpis puikiai dera ne tik su daržovėmis bei grybais, bet ir grikiais. Pats metas išbandyti!

 

Troškinti veršienos maltinukai

Troškinti veršienos maltinukai 4 asm.

Išbandykite puikių maltinukų receptą, kuriuo dalinasi kulinaras ir tinklaraštininkas Aurimas Alionis, „Aurimėlio virtuvės“ šeimininkas.

Kalėdinis punšas

Kalėdinis punšas 8 asm.

Vytaras Radzevičius: Punšas – žiemiškas ir šildantis gėrimas. Pats žodis kilo iš hindi kalbos ir reiškia skaičių „penki“ („panch“), todėl šio gėrimo recepte dažniausiai naudojami penki ingredientai – skirtingos sultys ir prieskoniai. Punšą galima patiekti tiek šiltą, tiek atvėsusį. Kuo ilgiau punšas stovės, tuo daugiau turės skonio ir tuo geriau atsiskleis įdėtų prieskonių savybės. Prieskoniai punšui suteikia išties puikų aromatą, todėl šis gėrimas puikiai sušildo ilgais žiemos vakarais, o svarbiausia – jį išties nesunku pasigaminti.

Moliūginiai zefyrai

Moliūginiai zefyrai 10 asm.

Nida Degutienė: Zefyriukai, kuriuos gaminsite, bus ne tik pilni šildančių Kalėdinių prieskonių – cinamono, muskato, imbiero, – bet dar ir paskaninti trintų moliūgų mase. Sandariai uždarytame inde juos galima laikyti mėnesį. Lepintis zefyrais reiktų sakingai, juose tikrai nemažai cukraus! Šie skanėstai tikrai sužavės smaližius ir mėgstančius aromatingą desertinę popietinę kavą, kurioje lėtai tirpsta nedideli „snieguoto“ skanėsto gabaliukai...

Itališki biskočiai su migdolais

Itališki biskočiai su migdolais 4 asm.

Jei jūsų šeima yra kilusi iš Italijos, nei vienos Kalėdos neapsieina be šių naminių sausainių ir šviežio itališko espreso puodelio. Virtuvės šefas Gian Luca Demarco kviečia šalia tradicinių lietuviškų kepinių šiais išbandyti ir itališkųjų biskočių, kurie paįvairins jūsų šventinį stalą.

Kvapni mandarinų tarta

Kvapni mandarinų tarta 8 asm.

Traškus tartos pagrindas ir pieniškas kreminis, iš Pietų Afrikos kilęs įdaras sušildys jus vėsiais žiemos vakarais.