Ingredientai
- Sausainiai 140 g pvz., petit beurre; pagrindui
- Sviestas 50 g ištirpinto; pagrindui
- Varškė 500 g 9 proc. riebumo, sumaltos arba sutrintos virtuviniu kombainu iki vientisos masės; varškės sluoksniui
- Grietinėlė 650 ml 36 proc. riebumo; 250 ml varškės sluoksniui ir 400 ml (šaltos) citrinų putėsiams
- Kiaušiniai 3 vnt. dideli; varškės sluoksniui
- Cukrus 0,75 st. varškės sluoksniui
- Citrinos 1 vnt. nutarkuota žievelė; varškės sluoksniui
- Miltai 3 valg. š. persijotų; varškės sluoksniui
- Citrinos sultys 125 ml šviežiai išspaustų; citrinų putėsiams
- Želatina 2,5 arbat. š. milteliais; citrinų putėsiams
- Cukraus pudra 8 valg. š. arba pagal skonį; citrinų putėsiams
- Maistiniai dažai 0,1 arbat. š. geltonos spalvos (nebūtina, jei neturite)
Kaip gaminti
1. Įkaitinkite orkaitę iki 175C laipsnių temperatūros. Formos su nusegamais kraštais (23 cm skersmens) pagrindą išklokite pergamentiniu popieriumi.
2. Sausainius sudėkite į virtuvinį kombainą (arba suberkite į polietileno maišelį ir voliokite kočėlu) ir susmulkinkite iki trupinių. Sumaišykite su tirpintu sviestu, kad išeitų į šlapią smėlį panašūs trupiniai. Šiais trupiniais išklokite paruoštą kepimo skardą, gerai suplokite paviršių ir kepkite apie 12 minučių, kol gražiai apskrus. Šiek tiek atvėsinkite. Torto formą apvyniokite keliais sluoksniais aliuminio folijos taip, kad kepant nepatektų vanduo.
3. Orkaitės temperatūrą sumažinkite iki 160C laipsnių.
4. Paruoškite varškės masę (visi produktai turi būti kambario temperatūros): varškę sumaišykite su grietinėle, kiaušiniais, cukrumi, citrinos žievele ir galiausiai įmaišykite miltus. Nemaišykite masės pernelyg ilgai, nes kepant gali per daug pakilti. Supilkite šią masę ant apkepto pagrindo. Statykite formą, apvyniotą folija, į gilesnį indą (arba skardą) ir į tą skardą įpilkite verdančio vandens, kad jis siektų maždaug 1/3 torto masės. Kepkite apie 45–50 minučių arba kol varškės masė sutvirtės (pateliuskavę pamatysite, ar ji dar drėgna, ar jau tampri, taip pat galite priliesti pirštu viduryje ir matysite, ar iškepė, ar dar reikia kelių minčių). Visiškai atvėsinkite, tada įdėkite į šaldytuvą, geriausia per naktį, kad sustingtų ir skoniai susimaišytų.
5. Pasigaminkite putėsius: želatiną suberkite į mažą puodą ir įpilkite apie 2 šaukštus vandens – tiek, kad ji sudrėktų. Palikite išbrinkti apie 10 min. Tada labai lėtai kaitinkite maišydami, kol želatina ištirps, neliks grūdelių (tik neužvirkite, antraip želatina nesustings). Taip ištirpintą želatiną sumaišykite su citrinos sultimis.
6. Grietinėlę išplakite kartu su cukraus pudra ir trupučiu valgomųjų dažų (dėkite labai labai mažai, ir plakant žiūrėkite pagal spalvą, ar pakanka, ar reiktų dar. Dažai labai intensyvūs, jų prireiks vos vos ant peilio galiuko).
7. Apie 2 šaukštus plaktos grietinėlės sumaišykite su citrinos sulčių ir želatinos mase, tada šį mišinį sumaišykite su likusia plakta grietinėle. Paragaukite, jei trūksta saldumo – įberkite dar šiek tiek cukraus pudros. Jei trūksta rūgštumo, įpilkite dar šiek tiek citrinos sulčių. Gautus putėsius ištepkite ant atvėsusio torto varškės sluoksnio ir gerai išlyginkite.
8. Prieš pat patiekiant galite pabarstyti sutrupintais morengais.