Ingredientai
- Kiaušinio baltymas 4 vnt. morengui
- Aguonos 4 arbat. š. morengui
- Cukrus 320 g 220 g morengui, 100 g padažui ir dar 2 šaukšteliai įdarui
- Kukurūzų krakmolas 1 arbat. š. morengui
- Baltojo vyno actas 1 arbat. š. morengui
- Vanilės ekstraktas 2 arbat. š. po šaukštelį morengui ir įdarui
- Grietinėlė 250 ml plakamosios; įdarui
- Jogurtas 180 ml tiršto graikiško; įdarui
- Citrinos 1 vnt. nutarkuota žievelė; įdarui
- Spanguolės 2 st. šviežių; padažui
- Cinamonas 1 arbat. š. padažui
- Apelsinai 1 vnt. didelis
Kaip gaminti
1. Kiaušinių baltymus išplakite elektriniu plaktuvu, kad susidarytų standžios putos ir, po truputį pildami cukrų, plakite toliau. Kai supilsite visą cukrų, dar plakite kelias minutes, kol baltymai pradės blizgėti ir pasidarys labai standūs. Tada į baltymų masę supilkite kukurūzų miltus, actą, aguonas ir gerai išmaišykite.
2. Orkaitę įkaitinkite iki 120 laipsnių. Kepimo skardoje patieskite kepimo popierių, ant kurio pieštuku nubrėžkite du apskritimus, vidurinį 12 centimetrų spindulio, o išorinį 25 centimetrų. Šaukštu ant kepimo popieriaus nupiešto žiedo, tarp didelio ir mažo apskritimų, sudėkite paruoštą baltymų masę. Iš viršaus ją kiek paplokite šaukštu, kad būtų įdubusi ir atsirastų daugiau vietos įdarui. Paruoštą baltymų vainiką iš viršaus apibarstykite aguonomis ir pašaukite kepti 1,5 valandos. Kepinį palikite praaušti išjungtoje orkaitėje, kol visai atvės.
3. Per tą laiką išvirkite spanguolių padažą. Švarias spanguoles suberkite į puodą, užberkite cukrumi, cinamonu, šviežiai spaustomis apelsino sultimis ir smulkiai nutarkuota jo žievele. Padažą maišydami virkite apie 10-15 minučių, kol spanguolės susproginės, bet visai nesuvirs. Ką tik išvirtas padažas gali atrodyti per skystas, bet šaldamas jis sutirštės. Prieš pildami ant kremo padažą atšaldykite šaldytuve.
4. Gerai išplakite grietinėlę su paprastu ir vaniliniu cukrumi, kad taptų standi. Išplaktą grietinėlę sumaišykite su tirštu jogurtu ir šviežiai tarkuota citrinos žievele.
5. Ant praaušusio morengo pagrindo šaukštu dėkite grietinėlės kremo, ant grietinėlės kremo pilkite spanguolių padažą. Dėl grožio užberkite saują šviežių spanguolių ir apibarstykite aguonomis.