Ingredientai
- Mielės 20 g šviežių
- Miltai 410 g kvietiniai
- Ruginiai miltai 230 g rupūs
- Duonos raugas: 75 g
- Kmynai 4 arbat. š. 4-5
- Druska 3 valg. š. smulkios ir stambios jūros druskos
Kaip gaminti
1. Vandenį pašildykite ir jame išleiskite mieles.
2. Į dubenį supilkite kvietinius, ruginius miltus, vandenį su mielėmis, raugą (kaip jo pasigaminti rasite čia: Naminės duonos raugas ), įberkite 2–3 šaukštelius kmynų, 3 šaukštelius druskos ir rankomis užminkykite tešlą. Kai ji bus vientisa, apibarstykite miltais ir palikite šiltoje vietoje apie pusvalandį.
3. Pakilusią tešlą padalykite į dvi dalis. Iš jų ant miltais pabarstyto paviršiaus suformuokite du plonus ir pailgus (lyg prancūziško batono) duonos kepaliukus.
4. Juos dėkite į aliejumi pateptą kepimo skardą. Šepetėliu duoneles patepkite vandeniu, apibarstykite stambia jūros druska ir likusiais kmynais. Pabarstykite miltais, uždenkite švariu virtuviniu rankšluosčiu ir leiskite dar pusvalandį pakilti.
5. Orkaitę įkaitinkite iki 250 laipsnių. Duoneles pašaukite į karštą orkaitę ir kepkite 10 minučių. Tada temperatūrą sumažinkite iki 200 laipsnių ir kepkite dar 10–15 minučių.
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“ |
Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė
Kategorijos
- Ieškau idėjų iš: JI24.lt, Profesionalių kulinarų receptai
- Ketinu ruošti specialiai: Pusryčiams, Vakarienei
- Noriu patiekalo: Kepiniai
- Renkuosi pasaulio virtuvę: Kita