Ingredientai
- Ėriena 1,5 kg nugarinės su šonkauliukais
- Česnakai 2 skiltelės
- Petražolės 2 vnt. šakelės
- Pistacijos 2 valg. š.
- Džiūvėsiai 2 valg. š. maltų
- Parmezano sūris 2 valg. š. tarkuoto
- Kiaušiniai 1 vnt.
- Alyvuogių aliejus 2 valg. š. po šaukštą mėsai ir polentai
- Sviestas 1 valg. š.
- Prieskonių mišinys Persiladas 1 žiupsnelis
- Druska 0,5 arbat. š. arba pagal skonį
- Juodieji pipirai 1 žiupsnelis arba pagal skonį
- Pienas 1 l polentai
- Kukurūzų (polentos) kruopos 250 g polentai
- Gorgonzolos sūris 80 g polentai
Kaip gaminti
1. Ėrienos nugarinę su šonkauliukais apskrudinti iš visų pusių gerai įkaitintoje keptuvėje su aliejumi ir šiek tiek sviesto. Kepant pagardinti druska ir pipirais.
2. Česnaką, pistacijų riešutus, džiūvėsėlius, petražoles sumalti smulkintuvu ir šiek tiek apskrudinti keptuvėje. Nukėlus nuo kaitros sumaišyti su parmezano sūriu.
3. Išplakti kiaušinį ir juo ištepti visą mėsos paviršių. Tuomet gerai apvolioti pistacijų-džiūvėsėlių trupiniuose, kad padengtų visą mėsos paviršių. Pabarstyti „Persilade“ prieskoniais.
4. Šonkauliukus dėti ant kepimo popieriumi padengtos skardos. Du gabalus atremti vienas į kitą, kad kauliukai būtų viršuje, ir juos sunerti.
5. Kepti iki 220°C įkaitintoje orkaitėje apie 20-25 min. Jei kepate su kepimo zondu, kepti, kol mėsos temperatūra pasieks 65°C.
6. Polentai užvirti pieną, nukelti nuo kaitros ir maišant šluotele supilti kukurūzų miltus. Įdėti gorgonzolos sūrį ir toliau maišyti, kol ištirps. Prikaistuvį grąžinti ant kaitros ir maišant kaitinti, kol pradės burbuliuoti ir polenta taps tvirta. Užpilti šlakelį rūkyto aliejaus, išmaišyti ir išpilti į didelę lėkšę.
7. Ant polentos dėti iškeptus ėrienos šonkauliukus ir šventinis patiekalas paruoštas.