Ingredientai
- Putpelė 4 vnt. arba mažosios vištytės spatchcocks
- Čatnis 240 arbat. š. mėgstamo; plius dar šiek tiek patiekimui
- Šoninė 12 vnt. arba bekono; plonyčių juostelių
- Prancūziška duona 600 g idealu - brioche; kelios riekės kepimui, o likęs kiekis suplėšytos - įdarui
- Alyvuogių aliejus 60 ml ir dar šaukštas įdarui
- Šalavijai 1 sauja ir dar pora šaukštų smulkintų įdarui
- Svogūnai 1 vnt. nedidelis, supjaustytas; įdarui
- Česnakai 2 skiltelės susmulkintos; įdarui
- Džiovintos figos 50 g susmulkintų; įdarui
- Razinos 1 valg. š. įdarui
- Džiovintos spanguolės 2 valg. š. įdarui
- Actas 2 valg. š. raudonojo vyno; įdarui
- Petražolės 3 valg. š. smulkintų; įdarui
- Garstyčios 2 arbat. š. Dijon; įdarui
- Druska 0,5 arbat. š. arba pagal skonį; įdarui
- Juodieji pipirai 1 žiupsnelis arba pagal skonį; įdarui
Kaip gaminti
- Jums prireiks prancūziško brioche pyrago. Tačiau jei nepavyks tokio surasti, naudokite pynutės arba ciabatta riekes.
- Putpelių ieškokite gerose mėsinėse – jas šiais laikais augina Lietuvos ūkininkai, tad gausite jų šviežutėlių. Beje, jei niekur nerasite putpelių, griebkite tuos mažyčius prancūziškus viščiukus – spatchcock.
- Šiam receptui jums reikės aromatingo čatnio. Jei vasarą pasigaminote pomidorų džemo, tai jis čia kuo puikiausiai pasitarnaus. Jei apieškojote savo namų lentynas ir nieko panašaus į čatnį nerasite, užsukite į artimiausią prekybos cetrą ir griebkite kurį nors kokybišką pirktinį. Aš šiam receptui naudojau aviečių su apelsinais ir čili padažą, skonis tiko tobulai, o ir aviečių bei apelsinų derinys tiesiog sukurtas didžiosioms metų šventėms!
- Taip pat jums reikės keleto juostelių bekono (šoninės). Prisipažinsiu, kad naudojau itališką, ne lietuvišką šoninę, nes taip plonai kaip italai aš lietuviškos produkcijos supjaustytos dar neužtikau. O pati be pjaustymo mašinos taip pat taip plonai nesusipjaustyčiau. Tad kai jau rinksitės, imkite gana riebią šoninę, geriausia persipynusią su raumenuko strijomis. Ji kepdama drėkins putpelės krūtinėlę, o iškepusi bus maloniai traški ir labai skani!
1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C.
2. Pasigaminkite įdarą: nedidelėje keptuvėje įkaitinkite šaukštą aliejaus ir jame apkepinkite svogūnus, česnakus, figas, razinas ir džiovintas spanguoles, kol suminkštės (apie 4 min). Supilkite actą ir dar pakepinkite maišydami apie 2 minutes. Sudėkite šiuos apkepintus ingredientus į dubenį, sumaišykite su petražolėmis, šalavijais, garstyčiomis ir pyrago gabalėliais. Pagardinkite druska ir pipirais.
3. Į kiekvienos putpelės ertmę kimškite įdaro, paspausdami, kad kuo daugiau jo sutilptų. Tada maistine virvele suriškite putpelės kojas. Patepkite putpelę iš visų pusių čatniu ir apvyniokite keliais sluoksniais bekono juostelių, kad jos šiek tiek persidengtų (vienai putpelei prireiks 3-4, bet gal ir 5 juostelių, priklausomai, kokio jos pločio).
4. Brioche pyrago riekeles išdėliokite ant gilauss kepimo indo dugno. Šias riekeles patepkite čatniu. Ant jų guldykite paruoštas putpeles, krūtinėlėmis į viršų. Kepkite apie 45-50 minučių, kol putpelės visiškai iškeps (storiausioje vietoje temperatūra bus apie 70 °C). Jei matote, kad bekonas pernelyg sukepė ir ima svilti, o putpelės dar neiškepę, pridenkite švelniai aliuminio folijos lakštu.
5. Kol putpelės kepa, mažoje keptuvėje įkaitinkite aliejų. Dalimis apkepinkite šalavijų lapus, kol jie taps traškūs (užtruksite apie 30 s). Pabarstykite iškepusias putpeles šalavijų lapais, grūstais pipirais ir patiekite su čatniu, kurį naudojote kepimui.