Ingredientai
- Miltai 500 g kvietiniai (550 D tipo)
- Mielės 20 g šviežios
- Alyvuogių aliejus 4 valg. š.
- Cukrus 1 valg. š. arba medaus
- Druska 4 arbat. š. ir žiupsnio stambios jūros druskos pabarstyti
- Rozmarinai 2 valg. š. šviežių
- Alyvuogės 1 sauja juodųjų be kauliukų
Kaip gaminti
1. Miltus išsijokite ir supilkite į dubenį. Viduryje padarykite duobutę Į ją sutrupinkite mieles, užpilkite 250 ml šilto vandens, įkrėskite medaus arba cukraus, pasūdykite ir maišykite su miltais iš kraštų kol tešla pasidarys grietinės tirštumo.
2. Minklę apiberkite šonuos likusiais miltais, uždenkite švariu audiniu ir palikite šiltai apie 10 minučių. Pakilusią tešlą išminkykite, suvoliokite į rutulį, uždenkite ir leiskite pastovėti apie valandą.
3. Smulkiai sukapokite šaukštą rozmarinų lapelių.
4. Juos ir 2 šaukštus aliejaus, druską, alyvuoges sumeskite ant pakilusios tešlos ir suminkykite iki vientisos masės.
5. Ją suvoliokite į rutulį, uždenkite ir palikite apie valandą.
6. Tešlą dar kartą išminkykite ir padalykite į dvi dalis.
7. Iš abiejų minklės gabalų iškočiokite maždaug 1 cm storio ovalus.
8. Juos dėkite į kepimo popieriumi ištiestą skardą ir leiskite pakilti apie 15 minučių.
9. Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių. Papločiuose pirštais įspauskite nedidelių duobučių. Patepkite likusiu alyvuogių aliejumi, apibarstykite jūros druska ir likusiais rozmarinų lapeliais.
10. Kepkite 30–35 minutes, kol duonos pluta gražiai pagels. Ištrauktus papločius atvėsinkite.
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“ |
Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė
Kategorijos
- Ieškau idėjų iš: JI24.lt, Profesionalių kulinarų receptai
- Ketinu ruošti specialiai: Pusryčiams, Vakarienei
- Noriu patiekalo: Kepiniai
- Renkuosi pasaulio virtuvę: Italų