Ingredientai
- Duona 4 riekės vakarykštės šviesios, pvz. čiabatos arba kaimiškos
- Česnakai 3 skiltelės pertrintos
- Alyvuogių aliejus 8 valg. š. 4 duonai ir 4 padažui
- Druska 1 arbat. š. arba pagal skonį
- Juodieji pipirai 1 žiupsnelis arba pagal skonį
- Raudonasis svogūnas 1 vnt. nedidelis
- Paprikos 1 vnt. geltonoji arba raudonoji
- Pomidorai 800 g šviežių, gerai prinokusių (geriausia rinktis rūšį „jaučio širdis“)
- Alyvuogės 80 g kalamata, be kauliukų
- Bazilikai 1 sauja nedidelė, šviežių
Kaip gaminti
1. Orkaitę įkaitinkite 200 C° temperatūros.
2. Jei duonos pluta labai kieta ir stora, geriau nupjaukite ją (tokiu atveju duonos reikės truputį daugiau). Duonos minkštimą suplėšykite rankomis vieno kąsnio dydžio gabaliukais. Suberkite į dubenį. sumaišykite su 4 šaukštais alyvuogių aliejaus, pertrintu česnaku ir trupučiu druskos bei pipirų. Paskleiskite ant kepimo skardos ir kepkite gerai įkaitusioje orkaitėje apie 10–15min., kol apskrus ir lengvai parusvės. Ištraukite iš orkaitės ir leiskite truputį atvėsi.
3. Kol duona skrunda, svogūną supjaustykite plonai griežinėliais, papriką juostelėmis, o pomidorus vieno kąsnio gabaliukais, tokiais nei labai mažais, nei per daug dideliais. Viską sumaišykite.
4. Sudėkite į daržovių mišinį atvėsusiu duonos skrebučius ir alyvuoges, apliekite 4 šaukštais aliejaus ir 2 šaukštais balzamiko acto. Pagardinkite trupučiu druskos, pipirais, išmaišykite, geriausia tiesiog rankomis. Galite ir palikti pastovėti apie 15 min, kad susimaišytų vasaros aromatai, bet neleiskite duonai per daug permirkti.
5. Prieš patiekdami įmaišykite pirštais plėšytų baziliko lapelių, o jei dar reikia, apliekite ir dar trupučiu alyvuogių aliejaus.
Kategorijos
- Ketinu ruošti specialiai: Gurmanams, Lieknėjantiems, Pietums, Vakarienei, Vegetarams
- Noriu patiekalo: Salotos
- Renkuosi pasaulio virtuvę: Italų