„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai
8 asmenims Užtruksite: Įvertinkite: 4.3 5 / 12
Jau įvertinote šį receptą

Graikiška „Moussaka“

Graikiška „Moussaka“
Graikiška „Moussaka“ / Fotolia nuotr.
Skaitysiu vėliau

Daugiau 15min Gyvenimas naujienų – mūsų Facebook puslapyje!

Ingredientai

  • Baklažanai 4 vnt. nedideli
  • Sūris 100 g mėgstamo tarkuoto kietojo sūrio
  • Druska 1 žiupsnelis pagal skonį baklažanams ir mėsos faršo padažui
  • Juodieji pipirai 1 žiupsnelis pagal skonį baklažanams ir mėsos faršo padažui
  • Alyvuogių aliejus 50 ml
  • Faršas 400 g jautienos faršo (mėsos faršo padažui)
  • Svogūnai 2 vnt. 1 didelis - mėsos faršo padažui ir 1 vidutinis - baltajam padažui
  • Česnakai 3 skiltelės mėsos faršo padažui
  • Smulkinti pomidorai be odelių (didelė skardinė - mėsos faršo padažui) 400 g
  • Aitriųjų paprikų padažas (mėsos faršo padažui) 1 valg. š.
  • Vynas 100 ml raudono vyno - mėsos faršo padažui
  • Džiūvėsiai 100 g mėsos faršo padažui
  • Cinamonų lazdelė 1 vnt. mėsos faršo padažui
  • Gvazdikėliai 2 vnt. mėsos faršo padažui
  • Laurų lapai 2 vnt. mėsos faršo padažui
  • Sviestas 1 valg. š. baltajam padažui
  • Miltai 2 valg. š. kvietinių miltų - baltajam padažui
  • Pienas 400 ml baltajam padažui
  • Muskatas 1 arbat. š. pagal skonį tarkuotų - baltajam padažui

Kaip gaminti

1. Baklažanus nuplaukite, supjaustykite maždaug centimetro storio griežinėliais, pasūdykite ir palikite pusvalandžiui pastovėti, kad dingtų kartumas. Tada popieriniu rankšluosčiu nusausinkite išsiskyrusį baklažanų skystį ir juos iš abiejų pusių gerai apkepkite aliejuje. Dėkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalai.

2. Mėsos padažui keptuvėje pakepinkite smulkiai pjaustytą svogūną, česnako skilteles, tada sukrėskite šakute maigytą faršą, trintus pomidorus, aitriųjų paprikų padažą, supilkite vyną, suberkite džiūvėsėlius.

3. Padažą pasūdykite, pagardinkite prieskoniais ir troškinkite ant mažos ugnies apie 40 min., kol išgaruos visas skystis – padažas turi būti sausas. Baigusi troškinti laurų lapelius ir gvazdikėlius išgriebkite.

4. Pagaminkite baltąjį padažą. Pieną pakaitinkite su nuluptu svogūnu, tarkuotais muskatais ir atvėsinkite. Ištirpinkite puode sviestą, įmaišykite miltus, plakdama pamažu supilkite pieną. Maišydama kaitinkite ant ugnies apie 3 min., dar pasūdykite, pagardinkite pipirais.

5. Kepimo formą pabarstykite džiūvėsėliais, tada dėkite baklažanų sluoksnį, tolygiai paskirstykite mėsos faršą, vėl dėkite baklažanų ir užpilkite baltojo padažo. Kepkite karštoje orkaitėje apie 25 min., tada berkite tarkuoto sūrio ir kepkite dar apie 10  min., kol apkepas pasidarys auksinės spalvos.

Kategorijos

 

Daugiau receptų

Elžbieta dalinasi: dieviškai gardus pyragas iš vos kelių ingredientų

Elžbieta dalinasi: dieviškai gardus pyragas iš vos kelių ingredientų 6 asm.

Turėdami vos kelis paprastus ingredientus, galite pasigaminti nuostabų desertą, puikiai tinkantį bet kokiai progai. 
Žymės: pyragas
Kotletai su saldžiosiomis bulvėmis

Kotletai su saldžiosiomis bulvėmis 4 asm.

Šie kotletai su saldžiosiomis bulvėmis tikrai nustebins savo skoniu – patiks visiems, ypač – vaikams. 
Daržovių patale troškintas karpis

Daržovių patale troškintas karpis 4 asm.

Troškintas karpis bus ne tik prisigėręs daržovių aromato, bet ir nesausas bei labai gardus. 

Daržovėmis įdarytas keptas karpis

Daržovėmis įdarytas keptas karpis 4 asm.

Įdarytas karpis – klasikų klasiką, šįsyk jis paskanintas daržovėmis.

 

Karpis su grikiais, daržovėmis ir grybų padažu

Karpis su grikiais, daržovėmis ir grybų padažu 4 asm.

Karpis puikiai dera ne tik su daržovėmis bei grybais, bet ir grikiais. Pats metas išbandyti!

 

Troškinti veršienos maltinukai

Troškinti veršienos maltinukai 4 asm.

Išbandykite puikių maltinukų receptą, kuriuo dalinasi kulinaras ir tinklaraštininkas Aurimas Alionis, „Aurimėlio virtuvės“ šeimininkas.

Kalėdinis punšas

Kalėdinis punšas 8 asm.

Vytaras Radzevičius: Punšas – žiemiškas ir šildantis gėrimas. Pats žodis kilo iš hindi kalbos ir reiškia skaičių „penki“ („panch“), todėl šio gėrimo recepte dažniausiai naudojami penki ingredientai – skirtingos sultys ir prieskoniai. Punšą galima patiekti tiek šiltą, tiek atvėsusį. Kuo ilgiau punšas stovės, tuo daugiau turės skonio ir tuo geriau atsiskleis įdėtų prieskonių savybės. Prieskoniai punšui suteikia išties puikų aromatą, todėl šis gėrimas puikiai sušildo ilgais žiemos vakarais, o svarbiausia – jį išties nesunku pasigaminti.

Moliūginiai zefyrai

Moliūginiai zefyrai 10 asm.

Nida Degutienė: Zefyriukai, kuriuos gaminsite, bus ne tik pilni šildančių Kalėdinių prieskonių – cinamono, muskato, imbiero, – bet dar ir paskaninti trintų moliūgų mase. Sandariai uždarytame inde juos galima laikyti mėnesį. Lepintis zefyrais reiktų sakingai, juose tikrai nemažai cukraus! Šie skanėstai tikrai sužavės smaližius ir mėgstančius aromatingą desertinę popietinę kavą, kurioje lėtai tirpsta nedideli „snieguoto“ skanėsto gabaliukai...

Itališki biskočiai su migdolais

Itališki biskočiai su migdolais 4 asm.

Jei jūsų šeima yra kilusi iš Italijos, nei vienos Kalėdos neapsieina be šių naminių sausainių ir šviežio itališko espreso puodelio. Virtuvės šefas Gian Luca Demarco kviečia šalia tradicinių lietuviškų kepinių šiais išbandyti ir itališkųjų biskočių, kurie paįvairins jūsų šventinį stalą.

Kvapni mandarinų tarta

Kvapni mandarinų tarta 8 asm.

Traškus tartos pagrindas ir pieniškas kreminis, iš Pietų Afrikos kilęs įdaras sušildys jus vėsiais žiemos vakarais.