Ingredientai
- Sausainiai 180 g pagrindui
- Cukrus 50 g pagrindui, 150 g įdarui ir 1 valg. š. papuošti
- Sviestas 115 g tirpintas – pagrindui
- Kiaušiniai 4 vnt. įdarui
- Kukurūzų krakmolas 2 valg. š. po 1 valg. š. įdarui ir papuošti
- Druska 1 žiupsnelis įdarui
- Vanilė 1 arbat. š. vanilės ekstraktas – įdarui
- Jogurtas 600 g tirštas, graikiškas – įdarui
- Citrinos 1 vnt. 1 valg. š. citrinos sulčių ir 1 valg. š. tarkuotos citrinos žievelės – įdarui
- Braškės 250 g šviežios – papuošti
- Vanduo 250 ml papuošti
Kaip gaminti
PARUOŠKITE TORTO PAGRINDĄ
1. Įkaitinkite orkaitę iki 150 ˚C temperatūros.
2. Sausainius susmulkinkite maisto smulkintuvu iki smulkių trupinių. Suberkite į dubenį. Supilkite į tą patį dubenį ištirpintą ir atvėsintą sviestą, suberkite cukrų. Išmaišykite iki vientisos masės.
3. Kepimo popieriumi išklokite ar sviestu ištepkite 22 cm skersmens apvalią kepimo formą. Pirštais ir delnais išklokite paruoštą sausainių masę taip, kad tolygiai būtų padengtas kepimo formos dugnas ir sienelės.
4. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 10–15 minučių, kol pagrindas bus tvirtas ir sausas. Prabėgus tiek laiko, išimkite iš orkaitės ir atvėsinkite.
PARUOŠKITE TORTO ĮDARĄ
1. Į dubenį įmuškite kiaušinius. Elektriniu plaktuvu šiek tiek paplakite. Suberkite cukrų, kukurūzų krakmolą, druską, supilkite vanilės ekstraktą, sudėkite tirštą jogurtą. Plakite, kol gausite vientisą masę. Supilkite citrinų sultis, suberkite žieveles ir gerai sumaišykite. Paruoštą masę supilkite ant iškepto sausainių pagrindo.
2. Įdėkite kepimo indą į įkaitintą orkaitę, į patį orkaitės centrą. Kepkite 50 min. ir tuomet patikrinkite. Praverkite orkaitės dureles ir lengvai pajudinkite kepimo formą. Kepinio kraštai turi būti tvirti, o pats centras šiek tiek virpėti, būti kreminės konsistencijos. Jeigu matote, kad masė dar per skysta, kepkite toliau, vis patikrindami kas 5–10 minučių. Kai kepinio konsistencija bus tokia, kokios reikia, išjunkite orkaitę ir perkelkite kepimo indą ant grotelių. Nesijaudinkite dėl kreminės konsistencijos torto centro – vėsdamas jis sutvirtės.
3. Atvėsinkite graikiško jogurto tortą iki kambario temperatūros. Tuomet perkelkite į šaldytuvą ir palaikykite jame mažiausiai 4 valandas arba visą naktį.
4. Prieš patiekdami, paruoškite torto papuošimą. Braškes supjaustykite plonais griežinėliais ir išdėliokite ant torto viršaus. Į nedidelį prikaistuvį supilkite vandenį, suberkite cukrų ir kukurūzų krakmolą. Sumaišykite. Kaitinkite ant nedidelės ugnies, kol cukrus ištirps ir masė pradės tirštėti. Nuimkite nuo ugnies, maišydami šiek tiek atvėsinkite ir tolygiai plonu sluoksniu apipilkite braškes.
5. Atvėsinkite, kol torto paviršius sustings. Pjaustykite gabalėliais ir patiekite.
Astos Černės nuotr. / Graikiško jogurto tortas |
Graikiško jogurto tortą kepė ir aprašė Asta Černė