Ingredientai
- Cukrus 240 g
- Ciberžolė 1 žiupsnelis
- Citrinos 2 vnt. nutarkuota žievelė
- Citrinos sultys 5 valg. š. 3 šaukštai keksui ir 2 šaukštai glajui
- Kiaušiniai 4 vnt. dideli
- Vanilės ekstraktas 0,4 arbat. š.
- Pienas 180 ml
- Miltai 250 g
- Kukurūzų miltai 70 g jei neturite, galite keisti kvietiniais, tačiau kukurūzų suteiks puresnę tekstūrą ir gražesnę spalvą
- Kepimo milteliai 2 arbat. š.
- Druska 0,5 arbat. š.
- Soda 0,4 arbat. š.
- Aguonos 3 valg. š.
- Rafinuotas rapsų aliejus 170 ml dalį aliejaus galite keisti lydytu sviestu, bet tuomet keksas nebus toks minkštas ir drėgnas
- Sviestas 30 g lydyto; glajui
- Cukraus pudra 120 g glajui
Kaip gaminti
1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Pailgą kekso formą arba apvalią pyrago formą su skyle viduryje kruopščiai ištepkite sviestu, o tada pabarstykite miltais.
2. Dideliame dubenyje šaukštu (arba virtuviniame kombaine) sumaišykite cukrų, ciberžolę ir citrinos žievelę, mišinys turi priminti geltoną šlapią smėlį. Po vieną muškite kiaušinius ir pradėkite intensyviai plakti, masė turi tapti lengva, puri, beveik padvigubėti.
3. Pilkite į gautą plakinį citrinos sultis ir vanilės ekstraktą, kai šie ingredientai įsimaišys, supilkite pieną ir vėl išmaišykite.
4. Kitame dubenyje sumaišykite miltus, kukurūzų miltus, kepimo miltelius, sodą, druską ir aguonas. Švelniai išmaišykite, tačiau nepersistenkite. Plona srovele supilkite ir aliejų, atsargiai, tačiau kruopščiai išmaišykite, kad masė taptų vientisa.
5. Supilkite gautą tešlą į paruoštą kepimo formą ir dėkite į orkaitę. Kepkite 35–40 min. arba kol įbestas medinis pagaliukas ištraukus bus sausas. Leiskite visiškai atvėsti ant kepiniams skirtų grotelių.
6. Kol keksas vėsta, pagaminkite glajų. O tam tereikia nedideliame dubenėlyje šakute gerai sumaišyti visus jam skirtus ingredientus.
7. Apšlakstykite glajumi kepinį, palaukite, kol kiek apstings ir skanaukite.