Ingredientai
- Grikiai 1 st. nevirtų
- Varškė 150 g
- Svogūnai 1 vnt. vidutinis
- Kiaušiniai 2 vnt.
- Džiūvėsiai 3 valg. š. maltų
- Petražolės 1 valg. š. kapotų plokščialapių
- Druska 0,5 arbat. š. ir dar žiupsnelis padažui
- Kuminai 0,5 arbat. š. maltų
- Juodieji pipirai 1 žiupsnelis
- Alyvuogių aliejus 2 valg. š. po šaukštą kotletukams ir padažui
- Jogurtas 150 ml natūralaus; padažui
- Citrinos sultys 1 arbat. š. padažui
- Saldus čili padažas 1 valg. š. ar kito turimo; padažui
Kaip gaminti
1. Jei neturite likusių virtų grikių, pradėkite nuo grikių kruopų virimo. Perplaukite kruopas, berkite į puodą su verdančiu vandeniu. Virkite 9 min., o tada nukoškite. Leiskite kruopoms kiek atvėsti.
2. Nulupkite ir smulkiai supjaustykite svogūną, o tada berkite į įkaitintą keptuvę su trupučiu aliejaus. Ant vidutinės kaitros kepinkite, kol pagels ir suminkštės – tai užtruks 5–6 minutes. Palikite svogūnus pravėsti.
3. Kol grikiai ir svogūnai vėsta, nemažame dubenyje ištrinkite varškę, kad nebūtų stambių gabaliukų. Nuplaukite ir smulkiai sukapokite petražoles.
4. Grikius bei svogūnus berkite į dubenį su varške, ten pat suberkite ir petražoles.
5. Muškite kiaušinius į atskirą dubenėlį, berkite druską, prieskonius. Lengvai paplakite, o tuomet supilkite į grikių-varškės masę, suberkite ir džiūvėsėlius. Viską labai gerai išmaišykite.
6. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C laipsnių temperatūros (kepimo režimas – su ventiliatoriumi). Plačią kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi ir patepkite aliejumi.
7. Šlapiomis rankomis formuokite iš pasiruoštos masės nedidelius kotletukus ir dėkite juos ant skardos. Kiškite į orkaitę ir kepkite apie 15–20 min. arba kol kotletukai apskrus. Galite juos kepti ir keptuvėje, tačiau kepti orkaitėje bus nors ir kiek sausesni, bet sveikesni.
8. Kad kotletukus nebūtų sausa valgyti, pasiruoškite padažą. Į dubenėlį dėkite kelis šaukštus natūralaus jogurto, įspauskite šiek tiek citrinos sulčių, pilkite šaukštą aliejaus, berkite gerą žiupsnį druskos ir gerai išsukite šluotele ar šakute. Dėkite padažo ant maltinukų juos patiekdami, galite užpilti ir šiek tiek čili padažo. Valgykite su mėgstamomis lengvomis lapinėmis salotomis.
Kategorijos
- Ketinu ruošti specialiai: Lieknėjantiems, Pietums, Vaikams, Vakarienei, Vegetarams