Ingredientai
- Kiaulienos šonkauliai 2 kg
- Obuolių actas 500 ml 375 ml švelnesnio obuolių acto (arba ryžių acto, arba pabrandinto raudonojo vyno acto) šonkauliams virti ir dar 125 ml obuolių acto (arba pabrandinto ryžių acto) glazūrai
- Vanduo 2 l šonkauliams virti
- Laurų lapai 6 vnt. šonkauliams virti
- Cinamonų lazdelė 3 vnt. šonkauliams virti
- Rudasis cukrus 90 g šonkauliams virti
- Druska 75 g rupios; šonkauliams virti ir dar 1 šaukštas glazūrai
- Svogūnai 1 vnt. perpjautas į 4 dalis; šonkauliams virti
- Viskis 250 ml arba burbono; glazūrai
- Klevų sirupas 125 ml glazūrai
- Garstyčios 1 valg. š. Dižono; glazūrai
- Vorčesterio padažas 0,25 st. glazūrai
- Rūkyta malta raudonoji paprika 1 arbat. š. glazūrai
Kaip gaminti
Šonkauliukus, aišku, geriausia kepti grilyje. Idealu – kamado tipo. Tačiau jei tokio neturite, iškepsite šonkauliukus ir orkaitėje, nesijaudinkite. Na, trūks šiek tiek to dūmo kvapo, bet grilio neturėjimas tikrai neturi būti priežastis neišmėginti šio patiekalo.
1. Pirmiausia išvirkite šonkaulius (tą galite padaryti likus 1–3 dienoms iki kepimo). Dideliame puode sumaišykite actą, vandenį, suberkite lauro lapus, cinamono lazdeles, cukrų, druską, įdėkite svogūną. Užkaiskite ir užvirinkite. Sudėkite į puodą šonkaulius, sumažinkite ugnį ir troškinkite uždengtame puode apie 40–50 minučių, arba kol šonkauliukai taps minkšti.
2. Kol šonkauliukai verda, įkurkite grilį ir pasigaminkite glazūrą: visus ingredientus sudėkite į nedidelį puodą, sumaišykite, virkite ant vidutinės ugnies mažiausiai 8–10 minučių, arba kol padažas sutirštės, jo tūris sumažės apie ketvirtadaliu. Atidėkite į šalį.
3. Jei šonkauliukus kepsite kamado tipo grilyje, įkaitinkite jį maždaug iki 230 laipsnių. Įtaisykite konvektorių arba apvyniokite jį prieš tai aliuminio folija, arba uždenkite specialiu aliuminio folijos padėkliuku nešvarumams surinkti. Uždėkite špižines groteles. Groteles prieš kepimą patepkite aliejumi.
4. Jei šonkauliukus kepsite orkaitėje, įkaitinkite ją iki 220 laipsnių.
5. Išimkite šonkauliukus iš skysčio, kuriame jie virė, skystį išpilkite. Klokite šonkauliukus mėsinga puse į apačią ant grilio grotelių, arba tą patį padarykite gilioje kepimo skardoje arba kepimui skirtame stiklo ar keramikos inde. Patepkite viršutinę šonkauliukų dalį glazūra, ir pašaukite kepti apie 15 minučių. Kepant grilyje galite dar kokį kartą patepti šonkauliukus glazūra.
6. Apverskite šonkauliukus kita puse ir vėl gausiai patepkite glazūra. Orkaitėje kepkite dar apie 15 min., o grilyje – turėtų pakakti apie 8–10 min.
7. Iškepusius šonkauliukus dar kartą patepkite glazūra ir patiekite kartu su likusia glazūra kaip padažu valgant.