Ingredientai
- Paprikos 6 vnt. didelės, gali būti skirtingų spalvų, gali būti tos pačios
- Ryžiai 150 g basmati
- Vanduo 300 ml
- Druska 0,5 arbat. š.
- Alyvuogių aliejus 2 valg. š.
- Svogūnai 1 vnt. vidutinis
- Jautiena 450 g maltos
- Česnakai 3 skiltelės susmulkintos
- Pomidorų pasta 2 valg. š.
- Kalendros 1 sauja šviežių kapotų
- Petražolės 1 sauja šviežių kapotų
- Mėtos 1 sauja šviežių kapotų
- Svogūnų laiškai 1 sauja smulkiai supjaustytų
- Kuminai 1 arbat. š. maltų
- Cinamonas 0,5 arbat. š.
- Ciberžolė 0,5 arbat. š.
- Juodieji pipirai 0,5 arbat. š.
- Kalendros sėklos 1 žiupsnelis maltų
Kaip gaminti
1. Basmati ryžius skalaukite siete po tekančiu vandeniu tol, kol vanduo taps skaidrus.
2. Nedideliame prikaistuvyje užvirkite vandenį, pasūdykite, suberkite ryžius ir išvirkite (paprastai basmati ryžiams užtenka 6–7 min.). Nukoškite, perdėkite į dubenį, papurenkite, kad nesuliptų ir atidėkite.
3. Keptuvėje ant vidutinio karščio įkaitinkite aliejų, suberkite svogūnus, maltą jautieną, druską, kepkite apie 10 min. vis pakapodami mentele, kad mėsa nesukeptų į vieną luitą, bet išliktų biri. Įpusėjus kepimui suberkite ir smulkintus česnakus. Galiausiai sudėkite pomidorų pastą, užkaitinkite ir nuimkite nuo ugnies.
4. Nedideliame dubenėlyje sumaišykite visus prieskonius ir atidėkite.
5. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių temperatūros.
6. Dideliame dubenyje sumaišykite virtus ryžius, visus sukapotus šviežius žalumynus, pakepintą mėsą su svogūnais, suberkite prieskonių mišinį. Labai gerai viską išmaišykite, kad ingredientai tolygiai pasiskirstytų.
7. Atsargiai nupjaukite paprikų viršūnėles, nuimkite „dangtelius“ su koteliais, iš vidaus atsargiai išskobkite baltas membranas ir sėklas (stenkitės nepažeisti daržovės sienelių).
8. Kiekvieną papriką gausiai pridėkite įdaro, o tada uždenkite „dangteliais“.
9. Dėkite paprikas į nedidelę kepimo formą ar kitą kepimui orkaitėje tinkamą indą, supilkite į jį tiek vandens, kad siektų maždaug trečdalį paprikų aukščio, pasūdykite, galite įdėti dar šaukštą ar du pomidorų pastos.
10. Kepkite apie 50–60 min., kol paprikos taps minkštos. Leiskite kelias minutes pastovėti ištraukus iš orkaitės, o tada tiekite su mėgstamomis lengvomis salotomis.