„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai
4 asmenims Užtruksite: Įvertinkite: 4.2 5 / 17
Jau įvertinote šį receptą

Indiška sluoksniuota duona – „paratha“

Indiška sluoksniuota duona – „paratha“
Indiška sluoksniuota duona – „paratha“ / jogosmityba.lt nuotr.
Skaitysiu vėliau

Daugiau 15min Gyvenimas naujienų – mūsų Facebook puslapyje!

Ingredientai

  • Miltai 400 g pirmos rūšies
  • Sviestas 2 valg. š. tirpintas lydytas sviestas „ghee“ tešlai minkyti (bei šiek tiek daugiau - kočioti ir kepti)
  • Vanduo 225 ml šaltas
  • Druska 1 žiupsnelis

Kaip gaminti

Vienos iš pačių populiariausių ir žymiausių Indijos duonų, „paratha“, yra kepamos ant įkaitinto plokščio paviršiaus, o kepant apšlakstomos išvalytu lydytu sviestu (ghee), kad taptų dar traškesnės ir skanesnės. Tešla yra iškočiojama, ištepama sviestu, sulenkiama, ištepama sviestu, vėl kočiojama, sulenkiama - kočiojama ir t. t. Tokiu būdu susidaro sluoksniai. Kai duona yra kepama, vanduo ir oras, esantis tarp sluoksnių, veikiami karščio bando išsiplėsti, ir paplotis išsipučia, atsisluoksniuoja. „Paratha“ - tai idealus santykis tarp traškumo, lengvumo ir tąsumo - nenupasakojamas skonis, todėl verta pabandyti. Išsikepkite duonos tik tam kartui - skaniausia karšta arba atšalusi, bet tik tą pačią dieną. Atšalusi netenka traškumo. Kitą dieną sukietėja, o šildyti netinkama.

Atkreipkite dėmesį: kočiojimui nenaudokite miltų! Jei tešla limpa prie stalo ar kočėlo, patepkite tirpintu lydytu sviestu.

 

1. Prasijokite miltus dideliame dubenyje, suberkite druską ir išmaišykite. Supilkite 2 šaukštus tirpinto lydyto sviesto (ghee). Pirštais įtrinkite riebalus į miltus, kad turinys dubenyje atrodytų kaip duonos trupiniai.

2. Įpilkite vandens ir suminkykite minkštą vienalytę tešlą. Minkykite 5-7 minutes.

3. Įdėkite tešlą į polietileninį maišelį ir palaikykite kambario temperatūroje pusvalandį, kad išbrinktų miltai.

4. Padalykite tešlą į 10-12 lygių dalių. Iškočiokite kiekvieną gumulėlį 15-18 cm skersmens paplotėliais.

5. Papločio paviršių ištepkite tirpintu lydytu sviestu ir sulenkite pusiau. Pusmėnulį vėl ištepkite riebalais ir sulenkite dar kartą. Gautą tešlos trikampį iškočiokite pakankamai plonu tešlos lakštu.

6. Dėkite tešlos lakštą į sausą įkaitintą keptuvę nepridegančiu dugnu ir kepkite vieną pusę 1 minutę. Apverskite paplotį ir apkepusią pusę apšlakstykite šiltais riebalais (geriausiai tam tiktų konditerinis teptukas). Šiuo metu tešlos paplotis turėtų išsipūsti.

7. Kai apkeps antroji pusė, apverskite duoną dar kartą ir aptepkite riebalais kitą papločio pusę. Jei norite, kad duona būtų traškesnė, kepkite abi puses šiek tiek ilgiau ir apverskite ne vieną, o du kartus.

8. Kuomet paplotis iš abiejų pusių pasidengia rusvomis dėmėmis, duona iškepta. Tačiau neperkepkite, paplotyje turi likti pakankamai drėgmės ir tąsumo. Patiekite dar karštą.

9. Išeiga: 10-12 duonos papločių.

Receptas iš tinklaraščio „Jogos mityba“

Kategorijos

Daugiau receptų

Elžbieta dalinasi: dieviškai gardus pyragas iš vos kelių ingredientų

Elžbieta dalinasi: dieviškai gardus pyragas iš vos kelių ingredientų 6 asm.

Turėdami vos kelis paprastus ingredientus, galite pasigaminti nuostabų desertą, puikiai tinkantį bet kokiai progai. 
Žymės: pyragas
Kotletai su saldžiosiomis bulvėmis

Kotletai su saldžiosiomis bulvėmis 4 asm.

Šie kotletai su saldžiosiomis bulvėmis tikrai nustebins savo skoniu – patiks visiems, ypač – vaikams. 
Daržovių patale troškintas karpis

Daržovių patale troškintas karpis 4 asm.

Troškintas karpis bus ne tik prisigėręs daržovių aromato, bet ir nesausas bei labai gardus. 

Daržovėmis įdarytas keptas karpis

Daržovėmis įdarytas keptas karpis 4 asm.

Įdarytas karpis – klasikų klasiką, šįsyk jis paskanintas daržovėmis.

 

Karpis su grikiais, daržovėmis ir grybų padažu

Karpis su grikiais, daržovėmis ir grybų padažu 4 asm.

Karpis puikiai dera ne tik su daržovėmis bei grybais, bet ir grikiais. Pats metas išbandyti!

 

Troškinti veršienos maltinukai

Troškinti veršienos maltinukai 4 asm.

Išbandykite puikių maltinukų receptą, kuriuo dalinasi kulinaras ir tinklaraštininkas Aurimas Alionis, „Aurimėlio virtuvės“ šeimininkas.

Kalėdinis punšas

Kalėdinis punšas 8 asm.

Vytaras Radzevičius: Punšas – žiemiškas ir šildantis gėrimas. Pats žodis kilo iš hindi kalbos ir reiškia skaičių „penki“ („panch“), todėl šio gėrimo recepte dažniausiai naudojami penki ingredientai – skirtingos sultys ir prieskoniai. Punšą galima patiekti tiek šiltą, tiek atvėsusį. Kuo ilgiau punšas stovės, tuo daugiau turės skonio ir tuo geriau atsiskleis įdėtų prieskonių savybės. Prieskoniai punšui suteikia išties puikų aromatą, todėl šis gėrimas puikiai sušildo ilgais žiemos vakarais, o svarbiausia – jį išties nesunku pasigaminti.

Moliūginiai zefyrai

Moliūginiai zefyrai 10 asm.

Nida Degutienė: Zefyriukai, kuriuos gaminsite, bus ne tik pilni šildančių Kalėdinių prieskonių – cinamono, muskato, imbiero, – bet dar ir paskaninti trintų moliūgų mase. Sandariai uždarytame inde juos galima laikyti mėnesį. Lepintis zefyrais reiktų sakingai, juose tikrai nemažai cukraus! Šie skanėstai tikrai sužavės smaližius ir mėgstančius aromatingą desertinę popietinę kavą, kurioje lėtai tirpsta nedideli „snieguoto“ skanėsto gabaliukai...

Itališki biskočiai su migdolais

Itališki biskočiai su migdolais 4 asm.

Jei jūsų šeima yra kilusi iš Italijos, nei vienos Kalėdos neapsieina be šių naminių sausainių ir šviežio itališko espreso puodelio. Virtuvės šefas Gian Luca Demarco kviečia šalia tradicinių lietuviškų kepinių šiais išbandyti ir itališkųjų biskočių, kurie paįvairins jūsų šventinį stalą.

Kvapni mandarinų tarta

Kvapni mandarinų tarta 8 asm.

Traškus tartos pagrindas ir pieniškas kreminis, iš Pietų Afrikos kilęs įdaras sušildys jus vėsiais žiemos vakarais.