Ingredientai
- Špinatai 400 g šviežių arba šaldytų; keksiukams
- Kiaušiniai 3 vnt. dideli; keksiukams
- Aliejus 0,75 st. tiks rapsų, saulėgrąžų, alyvuogių; keksiukams
- Miltai 2 st. keksiukams
- Cukrus 1 st. galima berti ir mažiau; keksiukams
- Kepimo milteliai 2,5 arbat. š. keksiukams
- Citrinos 1 vnt. nutarkuota žievelė; keksiukams
- Maskarponės sūris 250 g kremui
- Cukraus pudra 2 valg. š. kremui
- Grietinėlė 250 ml 36 proc. riebumo; kremui
- Citrinos sultys 1 valg. š. kremui
- Įvairios uogos 1 sauja tinka įvairios: mėlynės, šilauogės ar kitos, granatų sėklos; papuošimui
- Prieskoniniai žalumynai 1 valg. š. šviežių; papuošimui
Kaip gaminti
1. Įkaitinkite orkaitę iki 170C laipsnių temperatūros. Keksiukų kepimo formos ertmėse išdėliokite popierinius „sijonėlius“.
2. Jei naudojate šaldytus špinatus, juos atitirpinkite, tada sudėkite į kiauraindį ir palikite nuvarvėti. Gerai nuspauskite, kad špinatai liktų kuo sausesni. Šviežius špinatus nuplaukite ir nusausinkite, tada sudėkite į elektrinį smulkintuvą (blenderį), ten pat supilkite aliejų ir susmulkinkite viską iki vientisos skaisčiai žalios tyrelės.
3. Elektriniu plaktuvu plakite kiaušinius su cukrumi, kol masė taps labai puri ir balta (jos apimtis turėtų patrigubėti). Plona srovele supilkite špinatų mišinį, nuolat plakdami.
4. Atskirame inde sumaišykite miltus bei kepimo miltelius ir persijokite tiesiai į indą su kiaušinių ir špinatų mase, suberkite citrinos žievelę ir išmaišykite (neplakite pernelyg ilgai, tik kol susijungs ingredientai).
5. Tešlą supilstykite į paruoštas keksiukų formeles iki pat jų viršaus. Kepkite orkaitės viduryje apie 25 minutes, arba kol įkišę medinį pagaliuką jį ištrauksite sausą. Išimkite keksiukus iš orkaitės ir visiškai juos atvėsinkite išėmę iš kepimo formos ir sudėję ant grotelių.
6. Paruoškite kremą: į elektrinio plaktuvo indą supilkite grietinėlę, sukrėskite maskarponės sūrį, įberkite cukraus pudros ir plakite viską baltymams plakti skirta šluotele, kol kremas taps labai tirštas. Pabaigoje supilkite citrinos sultis ir išmaišykite. Kremą sukrėskite į konditerinę rankovę (arba polietileno maišelį) ir laikykite šaldytuve, kol prireiks.
7. Nupjaukite kiekvieno keksiuko viršūnėlę (lengviausiai tai padarysite dantytu peiliu). Šias nupjautas dalis pirštais švelniai suplėšykite iki smulkių trupinių. Ant kiekvieno keksiuko užspauskite pagaminto kremo kalnelį (bus paprasčiausia, jei naudosite konditerinę rankovę). Ant kremo uždėkite paruoštų trupinių labai švelniai įspausdami juos į kremą, kad geriau priliptų. Papuoškite uogomis ir žalumynais. Keksiukus laikykite šaldytuve.