Ingredientai
- Konservuoti pomidorai (2 skardinės) - pomidorų padažui 800 g
- Svogūnai 1 vnt. didelis pomidorų padažui
- Česnakai 3 skiltelės pomidorų padažui
- Bazilikai 1 valg. š. džiovintų pomidorų padažui
- Raudonėliai 1 arbat. š. žiupsnelis pomidorų padažui
- Alyvuogių aliejus 1 valg. š. pomidorų padažui ir apkepui
- Cukrus 1 arbat. š. pagal skonį pomidorų padažui
- Baklažanai 2 vnt. didesni apkepui
- Mocarelos sūris 2 riekės 2 sūrio rutuliukai apkepui
- Sūris 50 g gabalėlis Parmezano („Džiugo“ arba kito mėgstamo puskiečio sūrio) apkepui
- Druska 1 arbat. š. pagal skonį apkepui
- Juodieji pipirai 1 arbat. š. šviežiai maltų apkepui
Kaip gaminti
Parmigiana – mano mėgstamiausias baklažanų patiekalas, ruoštas tiek sykių, jog pagaminčiau ir užsimerkusi. Paprastai ji ruošiama pagal vieną daugiau mažiau panašų receptą visoje Pietų Italijoje, iš kurios yra kilusi, vis dėlto kai kurios šeimininkės, sluoksniuodamos apkepą, įpjausto kietai virtų kiaušinių. Nebandžiau, bet, tikiu, tiktų. Labai svarbu tinkamai paruošti baklažanų riekeles – kepamos jos neturėtų skęsti aliejuje, atvirkščiai – vos vos apskrusti. Pomidorų padažas – paprastas ir be galo universalus, puikiai tinkamas ruošiant daugelį Italija kvepiančių valgių. O jei įmaišysite kepintos maltos jautienos, paskaninsite puse stiklinaitės raudonojo vyno ir patroškinsite gerą valandą, gausite šauniausią mėsišką padažą.
Parmigiana skani ir karšta, ir atvėsusi.
1. Pirmiausia paruoškite baklažanus: nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite plonomis riekelėmis. Jas išdėliokite vieną šalia kitos ant plačių lėkščių arba didelių pjaustymo lentelių ir, apibarstę druska, palikite 15 min.
2. Ruoškite padažą. Gilioje keptuvėje arba puode nesvylančiu dugnu įkaitinkite aliejų, jame pakepinkite, kol suminkštės ir pagels, smulkiai pjaustytą svogūną ir česnako skilteles. Neprideginkite! Supilkite pomidorus, paskaninkite bazilikais, raudonėliais, druska ir pipirais. Išmaišykite, keptuvę/puodą pridenkite ir palikite troškintis ant vidutinės ugnies 30 minučių.
3. Nepamirškite retsykiais troškinamo padažo pamaišyti! Jei imtų per greitai tirštėti, įpilkite pusę stiklinės vandens. Paragaukite – konservuoti pomidorai gana rūgštūs, tad galite pagardinti trupučiu cukraus – paprastai pakanka pusės šaukštelio.
4. Baklažanų riekeles apkepinkite keptuvėje įkaitintame aliejuje, kol lengvai pagels. Aliejaus naudokite visai nedaug – nedidelį šaukštelį, antraip baklažanai jo sugers per daug ir patiekalas pavyks pernelyg riebus.
5. Kai baigsite kepti baklažanus, padažas turėtų būti paruoštas. Kepimo indo dugne paskirstykite kelis šaukštus padažo ir vieną šalia kitos surikiuokite baklažanų riekeles. Jei reikia, dar papildomai pasūdykite, pabarstykite pipirais ir prieskoninėmis žolelėmis. Baigęs dėlioti vieną sluoksnį baklažanų riekelių, užpilkite dar padažo, apibarstykite dalimi plėšytos mocarelos ir tarkuoto puskiečio sūrio. Procesą kartokite, kol nebeliks baklažanų – būtinai pasilikite šiek tiek padažo ir sūrio apkepo viršui!
6. Apkepą kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 30 minučių.
Kategorijos
- Ieškau idėjų iš: Tinklaraštis „Duonos ir žaidimų“
- Ketinu ruošti specialiai: Pietums, Vegetarams
- Noriu patiekalo: Apkepai
- Renkuosi pasaulio virtuvę: Italų