Ingredientai
- Alyvuogių aliejus 2 valg. š.
- Svogūnai 1 vnt. nuluptas ir smulkiai supjaustytas
- Špinatai 700 g nuskabytais storesniais koteliais
- Salierų stiebai 3 vnt. nulupti ir supjaustyti nedideliais gabalėliais
- Petražolės 1 sauja didelė
- Krapai 1 sauja didelė
- Prieskonių mišinys Allspice 0,5 arbat. š. galite keisti cinamono ir maltų gvazdikėlių mišiniu
- Paprikos 1 vnt. maža raudonoji (nebūtinai)
- Muskatas 0,25 arbat. š.
- Rikotos sūris 250 g arba kreminės varškės;
- Čederio sūris 100 g
- Kiaušiniai 9 vnt.
- Druska 0,5 arbat. š.
- Juodieji pipirai 0,5 arbat. š.
- Miltai 1 valg. š. pabarstymui
- Šaldyta sluoksniuota bemielė tešla 500 g arba filo tešlos
Kaip gaminti
1. Į sunkią storadugnę keptuvę pilkite alyvuogių aliejų ir kai jis įkais, berkite svogūnus. Kepkite pamaišydami, kol jie taps permatomi ir švelniai auksiniai – apie 10 min. Berkite salierų gabalėlius (jei naudojate – ir kubeliais pjaustytą papriką) ir kepinkite dar 5 min. Suberkite ir stambiai supjaustytus špinatus. Maišydami viską kepkite, kol špinatai sukris, o salierai ir paprikos suminkštės – apie 3–4 min. Nuimkite keptuvę nuo ugnies ir leiskite kiek pravėsti.
2. Dėkite pravėsusius žalėsius į plieninį sietą ir spausdami mediniu šaukštu pasistenkite išsunkti iš jo kuo daugiau skysčio, jūsų tikslas – turėti kuo sausesnę masę. Kai tą padarysite, dėkite šią masę į didelį dubenį, o tada berkite sukapotas šviežias žoleles, tarkuotą sūrį, rikotą (arba kreminę varškę), prieskonius, po gerą žiupsnį druskos ir pipirų, galiausiai įmuškite 3 kiaušinius. Išmaišykite ir atidėkite į šalį. 3. Ant miltais pabarstyto paviršiaus iš atšildytos tešlos suformuokite maždaug 2,5 mm storio apskritimą. Atsargiai perkelkite jį į 20 cm skersmens apvalią kepimo formą, kraštai tegul lieka karoti. Gerai prispauskite tešlą prie dugno ir šonų ir sudėkite įdaro masę.
4. Įdaro masėje suformuokite 5 duobutes ir į jas muškite po kiaušinį. Atsargiai apgobkite įdarą likusiais laisvais tešlos kraštais, taip, kad centre liktų nedidelė kiaurymė. Paskutinį likusį kiaušinį paplakite šakute ir aptepkite juo pyrago viršų.
5. Dėkite pyragą į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 40–45 min., kol viršus taps auksinis. Išėmę iš orkaitės leiskite atvėsti. Patiekite šiltą ar kambario temperatūros.
Šis pyragas sėkmingai gali pabūti šaldytuve porą dienų, tad galite jį tiekti ir kaip Velykų pusryčių patiekalą.