„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai
6 asmenims Užtruksite: Įvertinkite: 0.0 5 / 0
Jau įvertinote šį receptą

Jautienos muštiniai à la Nelson

Jautienos muštiniai à la Nelson su bulvių koše ir raugintais agurkais
Jautienos muštiniai à la Nelson su bulvių koše ir raugintais agurkais / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.
Skaitysiu vėliau

Vytaras Radzevičius: Šį receptą radau istorinėje W.A.L. Zavadskos knygoje „Lietuvos virėja“. Kuo dėtas Nelsonas? Ar čia tas anglų admirolas, kurio paminklas stovi Londono centre? Puolu naršyti įvairius šaltinius ir atrandu istorinę įdomybę. Pasakymas À La Nelson recepte reiškia patiekalo gamybą sluoksniais. Jungtinės Karalystės admirolas Horacijus Nelsonas britų laivyno flagmaną „Victory“ buvo įsakęs nudažyti juostomis geltona ir juoda spalva. Trimis pabūklų linijom teko geltona, tarpams tarp jų – juoda spalva. Taip ir atsirado sluoksnių žanro pavadinimas à la Nelson.

Daugiau 15min Gyvenimas naujienų – mūsų Facebook puslapyje!

Ingredientai

Kaip gaminti

  • Jautieną supjaustykite pusės delno dydžio bei 1 cm storio gabaliukais ir išmuškite. Pasūdykite ir palikite porai valandų pastovėti. Grybus valandą ar dvi pamirkykite vandenyje. Duoną sutarkuokite arba smulkiai sutrupinkite.
  • Keptuvo dugną storai ištepkite sviestu, pabarstykite susmulkintų svogūnų, sutarkuotos duonos, įdėkite kelis grybus ir užklokite sluoksniu muštinukų, vėl dėkite sluoksnį susmulkintų svogūnų, sutarkuotos duonos, grybų – ir vėl muštinukų.
  • Taip dėkite sluoksniais pagal keptuvo dydį, tačiau viršutinis sluoksnis turi būti svogūnai, duona, grybai ir sviestas. Užpilkite alumi (jei atrodo mažai skysčio, įpilkite ir grybų mirkymo skysčio).
  • Pašaukite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę. Po 40 minučių pažiūrėkite, ar mėsa jums tinkama (sausa ar vidutinė su krauju – kaip mėgstate), jei reikia, dar pašaukite į orkaitę dešimčiai minučių.
  • Kol mėsa kepa, išvirkite bulves, nusunkite, sutrinkite į bulvių košę su užvirintu pienu ir sviestu.
  • Patiekdami įdėkite į lėkšte mėsos, grybų, užpilkite padažu, bulvių košę apibarstykite susmulkintais svogūnų laiškais ir kirskite į sveikatą su raugintais agurkais.

Kategorijos

Šaltinis: 15min

Daugiau receptų

Elžbieta dalinasi: dieviškai gardus pyragas iš vos kelių ingredientų

Elžbieta dalinasi: dieviškai gardus pyragas iš vos kelių ingredientų 6 asm.

Turėdami vos kelis paprastus ingredientus, galite pasigaminti nuostabų desertą, puikiai tinkantį bet kokiai progai. 
Žymės: pyragas
Kotletai su saldžiosiomis bulvėmis

Kotletai su saldžiosiomis bulvėmis 4 asm.

Šie kotletai su saldžiosiomis bulvėmis tikrai nustebins savo skoniu – patiks visiems, ypač – vaikams. 
Daržovių patale troškintas karpis

Daržovių patale troškintas karpis 4 asm.

Troškintas karpis bus ne tik prisigėręs daržovių aromato, bet ir nesausas bei labai gardus. 

Daržovėmis įdarytas keptas karpis

Daržovėmis įdarytas keptas karpis 4 asm.

Įdarytas karpis – klasikų klasiką, šįsyk jis paskanintas daržovėmis.

 

Karpis su grikiais, daržovėmis ir grybų padažu

Karpis su grikiais, daržovėmis ir grybų padažu 4 asm.

Karpis puikiai dera ne tik su daržovėmis bei grybais, bet ir grikiais. Pats metas išbandyti!

 

Troškinti veršienos maltinukai

Troškinti veršienos maltinukai 4 asm.

Išbandykite puikių maltinukų receptą, kuriuo dalinasi kulinaras ir tinklaraštininkas Aurimas Alionis, „Aurimėlio virtuvės“ šeimininkas.

Kalėdinis punšas

Kalėdinis punšas 8 asm.

Vytaras Radzevičius: Punšas – žiemiškas ir šildantis gėrimas. Pats žodis kilo iš hindi kalbos ir reiškia skaičių „penki“ („panch“), todėl šio gėrimo recepte dažniausiai naudojami penki ingredientai – skirtingos sultys ir prieskoniai. Punšą galima patiekti tiek šiltą, tiek atvėsusį. Kuo ilgiau punšas stovės, tuo daugiau turės skonio ir tuo geriau atsiskleis įdėtų prieskonių savybės. Prieskoniai punšui suteikia išties puikų aromatą, todėl šis gėrimas puikiai sušildo ilgais žiemos vakarais, o svarbiausia – jį išties nesunku pasigaminti.

Moliūginiai zefyrai

Moliūginiai zefyrai 10 asm.

Nida Degutienė: Zefyriukai, kuriuos gaminsite, bus ne tik pilni šildančių Kalėdinių prieskonių – cinamono, muskato, imbiero, – bet dar ir paskaninti trintų moliūgų mase. Sandariai uždarytame inde juos galima laikyti mėnesį. Lepintis zefyrais reiktų sakingai, juose tikrai nemažai cukraus! Šie skanėstai tikrai sužavės smaližius ir mėgstančius aromatingą desertinę popietinę kavą, kurioje lėtai tirpsta nedideli „snieguoto“ skanėsto gabaliukai...

Itališki biskočiai su migdolais

Itališki biskočiai su migdolais 4 asm.

Jei jūsų šeima yra kilusi iš Italijos, nei vienos Kalėdos neapsieina be šių naminių sausainių ir šviežio itališko espreso puodelio. Virtuvės šefas Gian Luca Demarco kviečia šalia tradicinių lietuviškų kepinių šiais išbandyti ir itališkųjų biskočių, kurie paįvairins jūsų šventinį stalą.

Kvapni mandarinų tarta

Kvapni mandarinų tarta 8 asm.

Traškus tartos pagrindas ir pieniškas kreminis, iš Pietų Afrikos kilęs įdaras sušildys jus vėsiais žiemos vakarais.