Ingredientai
- Vanduo 450 ml 150 ml šilto raugui ir 300 ml verdančio salyklui
- Sausas raugas: raugui 4 arbat. š.
- Ruginiai miltai 3 valg. š. raugui
- Cukrus 4 valg. š. raugui
- Mielės 1 valg. š. sausos - raugui
- Miltai 270 g rupių kvietinių - tešlai
- Džiovintos slyvos 40 g saujelė džiovintų - tešlai
- Sausas salyklas: salyklui 3 valg. š.
- Druska 2 arbat. š. salyklui
- Aliejus 3 valg. š. salyklui
- Grūdų ir sėklų mišinys: skaldytų grūdų, saulėgrąžų, kmynų, sezamų ir pan. - salyklui 3 valg. š.
Kaip gaminti
Raugo ruošimas:
Vandenį, sausą raugą, ruginius miltus, cukrų ir mieles gerai išmaišykite, dubenį uždenkite ir palikite šiltai apie 0,5 val.
Salyklo ruošimas:
Dubenyje sumaišykite salyklą, druską, grūdų ir sėklų mišinį, supilkite aliejų, užpilkite verdančiu vandeniu ir palaukite, kol atvės.
Tešlos ruošimas:
1. Ant paruošto salyklo suberkite miltus, džiovintas supjaustytas slyvas (jei kietos – išmirkykite) ir suminkykite tešlą. Jei tešla atrodo per skysta, pridėkite dar miltų.
2. Uždenkite tešlą virtuviniu rankšluosčiu ir pakildykite 1–2 valandas, pakilusią perminkykite, sukrėskite į riebalais išteptą ir miltais pabarstytą pailgą kepimo formą ir dar apie 1–2 valandas leiskite pakilti.
3. Duoną kepkite 200 laipsnių orkaitėje apie 1–1,5 valandos, po skarda pakišę indą su vandeniu.
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“ |
Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė
Kategorijos
- Ieškau idėjų iš: JI24.lt, Profesionalių kulinarų receptai
- Ketinu ruošti specialiai: Pietums, Pusryčiams, Vakarienei
- Noriu patiekalo: Užkandžiai
- Renkuosi pasaulio virtuvę: Lietuvių