Ingredientai
- Alus 2 st. stauto, porterio ar kitokio tamsaus; pyragui
- Sviestas 2 st. pyragui
- Kakava 1,5 st. pyragui
- Miltai 4 st. pyragui
- Cukrus 4 st. pyragui
- Kepimo milteliai 1 valg. š. pyragui
- Druska 1 valg. š. pyragui ir dar šaukštelis druskos dribsnių apibarstymui
- Kiaušiniai 4 vnt. pyragui
- Jogurtas 0,75 st. graikiško; pyragui
- Vanilės ekstraktas 3 arbat. š. 2 šaukšteliai pyragui ir 1 šaukštelis glajui
- Juodasis šokoladas 500 g tarkuoto šokolado (su 80 proc. kakavos); glajui
- Grietinėlė 2 st. riebios; glajui
- Aitriosios paprikos milteliai 1 žiupsnelis glajui
Kaip gaminti
Pastaba: kepimui naudokite vieną gilesnę arba tris kepimo formas (23 cm diametro). Ištepkite formas riebalais, kad nepridegtų.
Gaminimas:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C laipsnių temperatūros.
2. Prikaistuvyje užkaiskite ant vidutinės temperatūros alų ir sviestą. Kai sviestas ištirps, suplakite su kakavos milteliais iki vientisos masės. Atvėsinkite iki kambario temperatūros.
3. Dideliame dubenyje išmaišykite miltus, cukrų, kepimo miltelius ir druską.
4. Kitame dubenyje suplakite kiaušinius ir jogurtą. Pridėkite alaus, sviesto ir kakavos mišinį, vanilės ir suplakite, kol tolygiai susimaišys. Pridėkite miltų mišinį ir taip pat tolygiai išmaišykite.
5. Pilkite tešlą į vieną kepimo formą arba padalinkite tešlą po lygiai į tris kepimo formas. Kepkite orkaitėje priklausomai nuo storio, kol pyrago vidus įbedus nesivels ant medinio pagaliuko. Leiskite kepiniams atvėsti formose, atidarę, bet neišėmę iš orkaitės, apie 15 minučių ir tada atsargiai išverskite ant sviestinio popieriaus. Leiskite kepiniams visiškai atvėsti, tuo tarpu pasigaminkite glajų.
6. Sudėkite tarkuotą šokoladą į didelį dubenį.
7. Sušildykite grietinėlę ant vidutinės ugnies – kol indo kraštuose pasirodys burbuliukai, ne daugiau. Supilkite grietinėlę ant šokolado ir palikite kelioms minutėms. Įmaišykite vanilę, sumaišykite viską iki tolygios masės. Pavėsinkite, kol masė bus lengvai tepama.
8. Jei kepėte vieną pyragą – atsargiai perpjaukite jį į tris dalis. Jei kepėte tris pyragus – dėkite vieną ant kito kaip nurodytą toliau.
9. Pertepimui dėkite apatinį kepinį į torto indą. Užtepkite 3-4 šaukštus glajaus. Tada dėkite antrą kepinį ir taip pat paskirstykite glajų. Dėkite trečią kepinį ir užtepkite likusį glajų ant viršaus bei šonų. Apibarstykite druskos dribsniais ir atvėsinkite šaldytuve tortą prieš patiekdami, kad glajus sustingtų.