Ingredientai
- Varškė 200 g riebios
- Sviestas 100 g
- Miltai 250 g šviesių speltų
- Kepimo milteliai 0,5 arbat. š.
- Vanilės ekstraktas 0,4 arbat. š.
- Druska 1 žiupsnelis
- Rudasis cukrus 5 valg. š. nerafinuoto cukranendrių; apibarstymui
- Cinamonas 3 arbat. š. apibarstymui
Kaip gaminti
Nuo tradicinės varškės sausainių tešlos šis variantas skiriasi tuo, jog jam naudoju šviesius speltų miltus ir sviesto kiekį kiek sumažinau. Šių sausainių tešlai nereikia nei cukraus, nei kiaušinių, o saldumo jiems suteikia ant viršaus apibarstytas rudasis cukrus su maltu cinamonu. Tiesa, renkantis varškę sausainiams taupyti tikrai nevertėtų, rinkitės kuo natūralesnę ir kuo riebesnę.
1. Minkštą sviestą išsukite elektriniu plaktuvu iki purumo. Vaškę pertrinkite per sietelį ar kitaip sutrinkite, kad neliktų gumulėlių. Pertrintą varškę suberkite į išsuktą sviestą, įlašinkite vanilės ir išsukite į vientisą masę.
2. Miltus sumaišykite su žiupsneliu druskos ir kepimo milteliais. Juos suberkite į išsuktą varškės ir sviesto masę, užminkykite tešlą. Ją suvyniokite į maistinę plėvelę ir dėkite į šaldytuvą, kad pašaltų ir lengviau išsikočiotų.
3. Tešlą padalinkite į 4 dalis, po vieną atskirai iškočiokite (bet labai tešlos neploninkite!) ir sausainių formele išspauskite vienodus šventinius sausainius.
4. Atskiroje lėkštėje cukrų sumaišykite su cinamonu ir kiekvieną sausainį paspauskite viena puse į saldų mišinį, kad kuo daugiau cukraus ir cinamono prie jo priliptų.
5. Sausainius dėliokite ant kepimo popieriaus skardoje, cukruota puse į viršų ir kepkite įkaitintoje 180 laipsnių orkaitėje apie 10 minučių, kol paskrus, išsipūs ir gražiai iškeps. Iškepusius ataušinkite.
Šie sausainiai tokie pat skanūs ir ką tik iškepti, ir pastovėję kelias dienas.