Ingredientai
- Džiovinti vaisiai 900 g tinka įvairios razinos, serbentai, spanguolės, figos, datulės, slyvos, abrikosai, persikai, ožerškio (goji) uogos
- Citrinos 1 vnt. nutarkuota žievelė ir sultys
- Apelsinai 1 vnt. nutarkuota žievelė ir sultys
- Brendis 300 ml arba romo
- Apelsinų marmeladas 200 g
- Rudasis cukrus 25 g
- Migdolai 100 g plokštelių
- Migdolų miltai 110 g
- Cinamonas 1 arbat. š.
- Kardamonas 1 arbat. š.
- Imbieras 0,5 arbat. š. miltelių
- Gvazdikėliai 0,5 arbat. š. maltų
- Muskatas 0,25 arbat. š. tarkuoto
- Kalendros 0,25 arbat. š. maltų
- Vanilinis cukrus 1 arbat. š.
- Druska 1 arbat. š.
- Kiaušiniai 4 vnt.
- Sviestas 220 g kambario temperatūros
- Miltai 170 g
- Kepimo milteliai 0,5 arbat. š.
Kaip gaminti
1. Stambesnius vaisius pasmulkinkite, kad būtų vienodo dydžio gabalėliai, suberkite į puodą. Sudėkite citrinos ir apelsino žieveles, įpilkite 150 ml romo (likęs bus skirtas laistymui). Sudėkite džemą, cukrų, druską ir išmaišykite. Palikite vaisius pastovėti 6 val. arba per naktį.
2. Kitą dieną vaisių mišinį užvirkite. Maišydami virkite 10 minučių, o tada atvėsinkite.
3. Migdolų miltus sumaišykite su plokštelėmis ir prieskoniais.
4. Sviestą išsukite, kol taps purus ir pabals. Sukant muškite vieną po kito kiaušinius.
5. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais.
6. Į dubenį su vaisiais įmaišykite migdolų miltų ir prieskonių mišinį, išplaktą sviestą ir miltus.
Kepimas:
1. Orkaitę įkaitinkite iki 150C temperatūros (be vėjelio). Į kepimo formą įklokite kepimo popierių. Sukrėskite pyrago masę, padaužykite formą į stalą, kad iš tešlos išeitų oro burbulai. Kadangi brandintą kalėdinį pyragą kepu ir dovanoms, aš naudoju mažas vienkartines formeles.
2. Kepkite pyragą 50 minučių, sumažinkite kaitrą iki 125 laipsnių ir kepkite dar 1–1,5 valandos arba kol viršus bus gražiai tamsiai rusvas. Jei kepsite mažesnėse formelėse, kepti reikės trumpiau. Aš kepiau 50 minučių 150 laipsnių temperatūroje ir 30 minučių 125 laipsnių. Iš vienos normos išeina 6 vnt. žvaigždės formelės (skersmuo 12,5 cm) pyragėliai.
3. Iškepusį pyragą išimkite iš orkaitės ir dar karštą subadykite plonu pagaliuku. Atvėsinkite, išimkite iš formos, sudrėkinkite alkoholiu ir supakuokite. Pakuojama taip: 1 sluoksnis maistinė plėvelė arba kepimo popierius, antras – folija, trečias – polietileninis maišelis arba sandari plastikinė dėžutė. Padėkite pyragą bręsti savaitei. Brandinkite sausoje, vėsioje vietoje – šaldytuvas tam netinka. Aš brandinu įstiklintame balkone.
4. Po savaitės išpakuokite, sudrėkinkite alkoholiu ir vėl taip pat supakuokite. Ir taip kas savaitę. Paskutinę savaitę pyrago jau nelaistykite. Pyragą kepu prieš mėnesį, tai būna 4 jo laistymai. Kad būtų patogiau drėkinti, galite naudoti purkštuką. Beje, nebūtinai brandintas kalėdinis pyragas turi būti drėkinamas tuo pačiu alkoholiu, kurį pylėte į tešlą. Galite naudoti įvairias stiprias vaisines trauktines – spanguolių, apelsinų ir panašiai.