Ingredientai
- Kalakutiena 5,5 kg visas kalakutas
- Sviestas 150 g kambario temperatūros
- Citrinos žievelė 1 arbat. š. tarkuotos
- Česnakai 2 vnt. perpjautos pusiau sūrymui ir dar 2 sutrintos skiltelės kalakutui
- Alyvuogių aliejus 2 valg. š.
- Citrinos 2 vnt. 1 perpjauta pusiau kalakutui ir 1 supjaustyta gabalėliais sūrymui
- Druska 500 g rupios; sūrymui
- Rudasis cukrus 175 g sūrymui
- Pankolių sėklos 2 valg. š. sūrymui
- Juodieji pipirai 1 valg. š. švelniai patraiškytų; sūrymui
- Peletrūnas 2 valg. š. jei neturite šviežių, keiskite džiovintais arba šaldytais, arba kitomis prieskoninėmis žolėmis: šalavijais, rozmarinais; sūrymui
- Vanduo 8 l sūrymui
- Laurų lapai 8 vnt. sūrymui
Kaip gaminti
1. Pradėkite nuo sūrymo: sudėkite visus ingredientus (išskyrus vandenį) į puodą ir užpilkite 1 litru vandens. Užkaiskite ir maišydami kaitinkite, o užvirus virinkite kartkartėmis pamaišant apie 10 minučių, kol ištirps druska ir cukrus. Supilkite šį skystį kartu su prieskoniais į didelį indą ir įpilkite likusius 7 litrus vandens. Išmaišykite.
2. Rankomis švelniai atlaisvinkite kalakuto odą, dengiančią krūtinėlę. Paukščio kojas suriškite virtuvine virvele, pačias ploniausias sparnelių dalis galite nupjauti, nes jie gali sudegti ilgai kepant. Įdėkite kalakutą krūtinėle žemyn į indą su sūrymu ir laikykite šaltai, bet ne ilgiau nei 6 valandas.
3. Išimkite kalakutą iš sūrymo ir uždėkite ant aliejumi pateptų grotelių, uždėtų ant gilios kepimo skardos, krūtinėle į viršų. Nedideliame dubenėlyje sumaišykite sviestą, citrinos žieveles ir česnakus. Labai atsargiai šį sviesto mišinį pakiškite po krūtinėlės odele, paskirstydami sviestą po visą krūtinėlės plotą. Citriną įdėkite į kalakuto ertmę, dar galite į vidų įdėti peletrūno arba kitų mėgstamų prieskoninių žolių.
4. Įkaitinkite grilį arba orkaitę iki 180 °C. Popieriniu rankšluosčiu labai gerai nusausinkite visą kalakuto paviršių ir patepkite aliejumi. Į kepimo skardą po kalakutu supilkite 2,5 stiklinės vandens. Kalakutą tampriai uždenkite šiek tiek aliejumi ištepta aliuminio folija (vidinė pusė) ir pašaukite kepti 1,5 valandos. Tada foliją nuimkite ir toliau kepkite kalakutą mažiausiai dar 1,5 valandos, tikrindami, ar jis iškepęs, įbedant storiausioje vietoje peilį (jei sultys bėga skaidrios, vadinasi, paukštis paruoštas valgyti). Taip pat kartkartėmis patikrinkite, ar neišgaravo visas vanduo skardoje, jei reikia, įpilkite papildomai.
5. Iškepusį kalakutą uždenkite aliuminio folija ir palikite pastovėti 20 minučių, prieš pjaustydami ir patiekdami.