10 asmenims Užtruksite: Įvertinkite: 3.4 5 / 11
Jau įvertinote šį receptą

Kalėdinis kalakutas, brandintas peletrūnų sūryme

Kalėdinis kalakutas
Kalėdinis kalakutas / Nidos Degutienės nuotr.
Skaitysiu vėliau

Nida Degutienė (Nidos receptai): Gaminant kalakutą šiuo būdu, jums reikės 6 valandas jį mirkyti specialiai paruoštame sūryme. Todėl pasirūpinkite indu, į kurį tilps ir paukštis milžinas, ir dar 8 litrai skysčio!

Daugiau 15min Gyvenimas naujienų – mūsų Facebook puslapyje!

Ingredientai

Kaip gaminti

1. Pradėkite nuo sūrymo: sudėkite visus ingredientus (išskyrus vandenį) į puodą ir užpilkite 1 litru vandens. Užkaiskite ir maišydami kaitinkite, o užvirus virinkite kartkartėmis pamaišant apie 10 minučių, kol ištirps druska ir cukrus. Supilkite šį skystį kartu su prieskoniais į didelį indą ir įpilkite likusius 7 litrus vandens. Išmaišykite.

2. Rankomis švelniai atlaisvinkite kalakuto odą, dengiančią krūtinėlę. Paukščio kojas suriškite virtuvine virvele, pačias ploniausias sparnelių dalis galite nupjauti, nes jie gali sudegti ilgai kepant. Įdėkite kalakutą krūtinėle žemyn į indą su sūrymu ir laikykite šaltai, bet ne ilgiau nei 6 valandas.

3. Išimkite kalakutą iš sūrymo ir uždėkite ant aliejumi pateptų grotelių, uždėtų ant gilios kepimo skardos, krūtinėle į viršų. Nedideliame dubenėlyje sumaišykite sviestą, citrinos žieveles ir česnakus. Labai atsargiai šį sviesto mišinį pakiškite po krūtinėlės odele, paskirstydami sviestą po visą krūtinėlės plotą. Citriną įdėkite į kalakuto ertmę, dar galite į vidų įdėti peletrūno arba kitų mėgstamų prieskoninių žolių.

4. Įkaitinkite grilį arba orkaitę iki 180 °C. Popieriniu rankšluosčiu labai gerai nusausinkite visą kalakuto paviršių ir patepkite aliejumi. Į kepimo skardą po kalakutu supilkite 2,5 stiklinės vandens. Kalakutą tampriai uždenkite šiek tiek aliejumi ištepta aliuminio folija (vidinė pusė) ir pašaukite kepti 1,5 valandos. Tada foliją nuimkite ir toliau kepkite kalakutą mažiausiai dar 1,5 valandos, tikrindami, ar jis iškepęs, įbedant storiausioje vietoje peilį (jei sultys bėga skaidrios, vadinasi, paukštis paruoštas valgyti). Taip pat kartkartėmis patikrinkite, ar neišgaravo visas vanduo skardoje, jei reikia, įpilkite papildomai.

5. Iškepusį kalakutą uždenkite aliuminio folija ir palikite pastovėti 20 minučių, prieš pjaustydami ir patiekdami.

Kategorijos

Šaltinis: 15min

Daugiau receptų

Elžbieta dalinasi: dieviškai gardus pyragas iš vos kelių ingredientų

Elžbieta dalinasi: dieviškai gardus pyragas iš vos kelių ingredientų 6 asm.

Turėdami vos kelis paprastus ingredientus, galite pasigaminti nuostabų desertą, puikiai tinkantį bet kokiai progai. 
Žymės: pyragas
Kotletai su saldžiosiomis bulvėmis

Kotletai su saldžiosiomis bulvėmis 4 asm.

Šie kotletai su saldžiosiomis bulvėmis tikrai nustebins savo skoniu – patiks visiems, ypač – vaikams. 
Daržovių patale troškintas karpis

Daržovių patale troškintas karpis 4 asm.

Troškintas karpis bus ne tik prisigėręs daržovių aromato, bet ir nesausas bei labai gardus. 

Daržovėmis įdarytas keptas karpis

Daržovėmis įdarytas keptas karpis 4 asm.

Įdarytas karpis – klasikų klasiką, šįsyk jis paskanintas daržovėmis.

 

Karpis su grikiais, daržovėmis ir grybų padažu

Karpis su grikiais, daržovėmis ir grybų padažu 4 asm.

Karpis puikiai dera ne tik su daržovėmis bei grybais, bet ir grikiais. Pats metas išbandyti!

 

Troškinti veršienos maltinukai

Troškinti veršienos maltinukai 4 asm.

Išbandykite puikių maltinukų receptą, kuriuo dalinasi kulinaras ir tinklaraštininkas Aurimas Alionis, „Aurimėlio virtuvės“ šeimininkas.

Kalėdinis punšas

Kalėdinis punšas 8 asm.

Vytaras Radzevičius: Punšas – žiemiškas ir šildantis gėrimas. Pats žodis kilo iš hindi kalbos ir reiškia skaičių „penki“ („panch“), todėl šio gėrimo recepte dažniausiai naudojami penki ingredientai – skirtingos sultys ir prieskoniai. Punšą galima patiekti tiek šiltą, tiek atvėsusį. Kuo ilgiau punšas stovės, tuo daugiau turės skonio ir tuo geriau atsiskleis įdėtų prieskonių savybės. Prieskoniai punšui suteikia išties puikų aromatą, todėl šis gėrimas puikiai sušildo ilgais žiemos vakarais, o svarbiausia – jį išties nesunku pasigaminti.

Moliūginiai zefyrai

Moliūginiai zefyrai 10 asm.

Nida Degutienė: Zefyriukai, kuriuos gaminsite, bus ne tik pilni šildančių Kalėdinių prieskonių – cinamono, muskato, imbiero, – bet dar ir paskaninti trintų moliūgų mase. Sandariai uždarytame inde juos galima laikyti mėnesį. Lepintis zefyrais reiktų sakingai, juose tikrai nemažai cukraus! Šie skanėstai tikrai sužavės smaližius ir mėgstančius aromatingą desertinę popietinę kavą, kurioje lėtai tirpsta nedideli „snieguoto“ skanėsto gabaliukai...

Itališki biskočiai su migdolais

Itališki biskočiai su migdolais 4 asm.

Jei jūsų šeima yra kilusi iš Italijos, nei vienos Kalėdos neapsieina be šių naminių sausainių ir šviežio itališko espreso puodelio. Virtuvės šefas Gian Luca Demarco kviečia šalia tradicinių lietuviškų kepinių šiais išbandyti ir itališkųjų biskočių, kurie paįvairins jūsų šventinį stalą.

Kvapni mandarinų tarta

Kvapni mandarinų tarta 8 asm.

Traškus tartos pagrindas ir pieniškas kreminis, iš Pietų Afrikos kilęs įdaras sušildys jus vėsiais žiemos vakarais.