Ingredientai
- Pienas 200 ml tešlai
- Mielės 30 g šviežių; tešlai
- Cukrus 100 g tešlai
- Miltai 400 g tešlai
- Druska 0,5 arbat. š. tešlai
- Kiaušiniai 1 vnt. tešlai
- Sviestas 120 g 100 g tešlai ir 20 g įdarui
- Aguonos 150 g įdarui
- Kiaušinių tryniai 1 vnt. įdarui
- Medus 100 g įdarui
- Kiaušinio baltymas 1 vnt. aptepti
- Vanduo 1 valg. š. aptepti
Kaip gaminti
1. Mieles ištirpinti trečdalyje pašildyto pieno. Į gautą tirpalą įberti šaukštą cukraus, porą šaukštų miltų, išmaišyti (turi išeiti skysta tešla) ir palaikyti šiltai.
2. Kai mielės suaktyvėja, supilti likusį pašildytą pieną, kurio temperatūra neturi būti aukštesnė kaip 35 °C, suberti pusę likusio cukraus, pusę išsijotų miltų ir išmaišyti. Gautą įmaišalą rauginti šiltoje vietoje.
3. Kai įmaišalas pakils, suberti likusį cukrų, druską, supilti išplaktą kiaušinį ir viską išmaišyti, kad ištirptų cukrus ir druska. Tada suberti likusius miltus ir viską išmaišyti, supilti ištirpintą sviestą ir gerai išminkyti tešlą. Tešlą pabarstyti miltais ir laikyti šiltai, kol jos tūris padidės 2–3 kartus.
4. Pagaminti įdarą: aguonas nuplauti, išbrinkinti vandenyje, nuplikyti verdančiu vandeniu, atvėsinti ir sumalti. Tada lengvai išplakti kiaušinio trynį bei medų ir sukrėsti aguonas.
5. Iškilusią tešlą du kartus „nusodinti“ (nuspaudžiant ranka) ir iškočioti 5 mm storio paplotį. Jį patepti ištirpintu sviestu, užtepti įdaro, susukti vyniotinį ir įdėti į kepimo popieriumi išklotą skardą. Palaikyti šiltai 15–20 minučių, kad pakiltų.
6. Kiaušinio baltymą išplakti su vandeniu ir aptepti paruoštą vyniotinį. Kepti iki 180 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 30 minučių, kol pyragas gražiai parus.